Рекорд по убити руски войници в Украйна: Путин омайва с "руския свят" (ВИДЕО)

12984
Рекорд по убити руски войници в Украйна: Путин омайва с "руския свят" (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Руските загуби заради масираната атака срещу Авдеевка достигнаха до рекордно високо ниво през месец ноември, невиждано от първите няколко дни на руската инвазия в Украйна – това сочат нови украински данни.

Според украинските данни, през ноември 2023 година са били убити по 915 руски войници на ден. Само в началото на войната тоест последните дни на февруари, 2022 година, са отчетени повече жертви в руската армия от страна на Украйна.

По непотвърдени все още данни и информация от руски телеграм канали, поредната знакова жертва на руската армия е генерал-майор Владимир Василиевич Завадски. Той е командир на Таманската дивизия и зам.-командващ 14-ти армейски корпус на руската армия. Според информацията в руски телеграм канали (препратка като отговор на първата публикация), генералът е бил взривен от мина.

Развитие на войната на фронта в Украйна

Нищо ново на фронта – Авдеевка си остава най-горещото направление. Там, според сутрешната сводка на украинския генщаб, е имало 27 отбити руски пехотни атаки за последното денонощие. Обзорите на популярния руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, и на руския военен блогър и пропагандист Семьон Пегов звучат еднакво и повтарят де факто вчерашните им твърдения – че имало руски напредък от юг в индустриалната зона на Авдеевка, че руснаците напреднали при Новокалиново (7 километра северозападно от Авдеевка), при коксохимичния завод и Степово (3 километра северозападно от Авдеевка) руснаците държат позици до жп линията или с други думи – без нещо решаващо като успех. Геолокализирани видеокадри на боеве от 110-та украинска бригада показват, че действително битки се водят в индустриалната зона на Авдеевка от юг и руският натиск там е значителен. Същевременно, украинският военен анализатор Константин Машовец пише, че руснаците са атакували неуспешно при Опитно (4 километра южно от Авдеевка) и Водяне (7 километра югозападно от Авдеевка), а именно тези зони се считат от хора като Пегов за решаващи да има смисъл от евентуалното бъдещо превземане на цялата индустриална зона на Авдеевка от юг – защото иначе няма да има достатъчно ширина на фронта за директна руска атака на Авдеевка от тази посока:

Интересно разминаване между версиите на "Рибар" и Пегов обаче има за източния бряг на Днепър и по-точно при село Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от река Днепър). Според "Рибар", украинците опитали да заемат по-добри позиции в горския пояс до Кринки, но отстъпили заради руската артилерия. Според Пегов, има успех в украинското настъпление на югозапад от селото, обаче украинците били малко, руснаците са с числено превъзходство, обаче частите им са "разнородни" - намек за лошото командване в руската армия. Има данни и за украински тактически успехи при Работино, в направлението Орехов – Токмак – Мелитопол, но те още не са потвърдени с геолокализирани видеокадри.

Продължават да се появяват видеоклипове в руски източници, при които се вижда как руски войници се оплакват от командването при Днепър. Поредният – как командването праща на сигурна смърт войници в опит да се превземат укрепени от украинците острови по река Днепър:

При Бахмут боевете са ожесточени – второто най-горещо направление за изминалите 24 часа според украинския генщаб, с 16 спрени руски пехотни атаки – от юг при Клещеевка и Андреевка (7-10 километра юг-югозапад от Бахмут) и от север при Богдановка (6 километра северозападно от Бахмут). Само че "Рибар" изрично пише как интензивността на боевете в този сектор била намаляла и имало само позиционни битки.

В направлението към Купянск има геолокализирани видеокадри, показващи минимален руски напредък северно от Синковка (9 километра североизточно от Купянск) и западно от Першотравнено (20 километра североизточно от Купянск). Украинският генщаб съобщава за 5 отбити руски пехотни атаки при Синковка и съседната Петропавловка. Нито Пегов, нито "Рибар" обръщат внимание на ситуацията в този сектор на фронта.

ОЩЕ: Русия я е страх от примирие с Украйна: Оценка от САЩ (ВИДЕО)

Путин не спира да налага пропагандата за "руския свят"

Продължава и пропагандната реторика на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Пред Световия съвет на руския народ, Путин пак говори, налагайки понятието "руска нация" и как в нея влизали "народа" - руснаци, украинци, беларуси. Те обаче били "разделени" от разпадането на СССР. А Путин счита, че т.нар. руски свят (русский мир) е съюз от хора, които чувстват връзка към "майката родина" и се считат за рускоговорящи, както и са носители на руската култура, независимо от националността им и религиозните убеждения.

За Путин, "майката родина" е Киевска Рус, Московия, Руската империя, СССР – от думите му може да се извади заключение, че той счита за "руския свят" още "руските другари" в Източна Европа, Кавказ и Централна Азия. Това е оценка на ISW – американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

ОЩЕ: Планът на Путин за Украйна: Новорусия, Малорусия и останалото към Полша

Същевременно патриарх Кирил – (бивш) агент на КГБ, призова за промяна на политиката за миграция на Русия – на същия форум, на който говори и Путин. Начело трябва да бъдат "руските ценности", защото Русия се променяла с идването на мигранти, които носят своя социум и начин на живот. Не може руските ценности да не са първи, настоя "свещеникът". В тази насока, според Главното разузнавателно управление на Украйна (ГУР) ръководителят на руската президентска администрация Сергей Кириенко е имал среща с налаганите от Русия администрации на украинските земи и е поставил за задача да бъдат издадени руски паспорти на поне 85% от жителите на тези територии преди руските президентски избори. Освен това – да се дават социални привилегии на "гласоподаватели" и да се тръби колко добре се представя руската икономика.

ОЩЕ: Закълни се във вярност на Путин, ако искаш в Русия: Нов руски законопроект

На този фон, Путин вече подписа руския държавен бюджет за 2024 година – 36,66 трилиона рубли (около 412,5 млрд. долара) и дефицит от 1,6 трилиона рубли (9,5 млрд. долара). За харчене са предвидени 32,5 трилиона рубли (365,7 млрд. долара) тоест около 13% повече спрямо 2023 година. 14 трилиона рубли (157,5 млрд. долара) ще отидат за "сигурност" - тоест армия, милиция и служби. От тях 10,78 трилиона рубли (121,3 млрд. долара) са за отбрана, тоест армията, но немалка част от предвидените разходи са засекретени, така че е вероятно отделените пари да са повече. Отделно, Кремъл „изцежда“ пари за армията от бюджетите на регионите и бизнеса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Фицо разкритикува словаците, даряващи за военна помощ за Киев. Зеленски го постави на място

Принц Хари се прибра в Лондон и поиска среща с Уилям и крал Чарлз

"Грузинска мечта" опитваше да балансира между Европа и Русия - това се промени: Оценка

"Той няма да спре геноцида": Призив за арест на Нетаняху от Международния наказателен съд в Хага

Ирак с призив: Мисията на ООН да се изтегли незабавно

Руският пробив в Харковска област: Актуални новини и оценки за руските цели (ВИДЕА)

Пожар на товарен влак в Русия (ВИДЕО)

Зеленски: Тежките боеве с руските войски продължават по цялата фронтова линия

Беларус строи военна база до границата с Украйна: Тук ли ще се съхраняват руските ядрени оръжия?

Украйна си връща на Путин: Взриви петролна база в Луганск, Курск и Белгород са под обстрел (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа