Рекет: Тръмп и десетки други са обвинени в опит за изборна измама в Джорджия

4450
Рекет: Тръмп и десетки други са обвинени в опит за изборна измама в Джорджия
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп и 18 негови приближени, включително адвокатът му и бивш кмет на Ню Йорк Руди (Рудолф) Джулиани, началникът на кабинета в Белия дом по времето на Тръмп Марк Медоус, високопоставеният служител на американското правосъдно министерство по времето на Тръмп Джефри Кларк, са с официално обвинение в опит да променят редовните резултати от американските президентски избори през 2020 година в Джорджия, предаде NBC.

В обширния обвинителен акт от 41 точки влизат адвокатите Джон Ийстман, Кенет Чезебро, Джена Елис и Рей Смит и няколко други. Окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис каза, че са издадени заповеди за арест на Тръмп и останалите обвиняеми заради опитите им да провалят изборите през 2020 г. и че те имат срок до 25 август да се "предадат доброволно".

Грешка или прибързване: Нови 10 обвинителни акта срещу Тръмп и съюзници

Тръмп беше обвинен в престъпление рекет и множество обвинения в заговор, показват съдебни документи. Обвинението за рекет носи присъда от 5 до 20 години затвор, докато присъда за заговор може да доведе до минимална присъда от 1 година затвор с променлива максимална присъда.

"Тръмп и другите обвиняеми, обвинени в този обвинителен акт, отказаха да приемат, че Тръмп е загубил, и съзнателно и умишлено се присъединиха към заговор за незаконна промяна на резултата от изборите в полза на Тръмп", се казва в обвинителния акт.

"Искаме да придвижим това дело и затова ще поискаме предложена заповед, с която да настъпи дата за съдебен процес в рамките на следващите шест месеца", каза Уилис пред репортери. Тя добави, че намерението ѝ е да съди всички 19 обвиняеми, посочени в обвинителния акт, заедно.

Това е четвърти обвинителен акт срещу Тръмп и втори, в който става въпрос за негов опит да бъде направена изборна измама. Новият обвинителен акт е факт след 2 години разследване.

Подробностите по обвинението

Делото, разчитащо на закони, които обикновено се използват за осъждане на мафиоти, може да доведе до преломен момент - първия телевизионен процес срещу бивш президент в историята на САЩ.

Прокурорите в Атланта, Джорджия, обвиниха лидера на Републиканската партия в 13 престъпления - това увеличава правните заплахи, пред които е изправен в множество юрисдикции, тъй като бурята от разследвания застрашава кандидатурата му за втори мандат в Белия дом.

Тръмп е обвинен в нарушаване на Закона за рекет и корупция (закон RICO) в Джорджия, както и в шест обвинения в заговор заради предполагаеми опити за извършване на фалшификации, представяне за държавен служител и представяне на неверни декларации и документи. Именно по закона RICO има опит да се заведе дело срещу Делян Пеевски в САЩ: Делото в САЩ срещу Пеевски още не го застрашава от същински съд

Тъй като магнатът вече трябва да бъде съден в Ню Йорк, Южна Флорида и Вашингтон, тези обвинения предвещават безпрецедентния сценарий президентските избори през 2024 г. да се водят колкото в съдебната зала, толкова и в урната, коментира БГНЕС.

Джорджия, която Байдън спечели с по-малко от 12 000 гласа, представлява може би най-сериозната заплаха за свободата на Тръмп, който води комфортно в надпреварата за номинацията на своята партия, за да се кандидатира за преизбиране. Дори и да се върне в Овалния кабинет, той няма да има нито една от правомощията, с които президентите вероятно се ползват във федералната система - да бъдат помилвани или делата срещу тях да бъдат прекратявани.

Последиците за Тръмп

Законите RICO обикновено се използват за борба с организираната престъпност. Съгласно федералното законодателство всеки, който може да бъде свързан с престъпна "организация", чрез която са извършени престъпления, може да бъде осъден по RICO.

Властите в Атланта започнаха разследването, след като излезе информация, че Тръмп се е обадил на служители от Джорджия седмици преди да напусне Белия дом, оказвайки им натиск да "намерят" 11 780 гласа, които да обърнат победата на Байдън в окръг Пийч, Джорджия. Окръжният прокурор Фани Уилис, главен прокурор на окръг Фултън, назначи специално голямо жури, което изслуша около 75 свидетели, преди да препоръча в секретен доклад през февруари да бъдат повдигнати множество обвинения в престъпления. Тя твърди, че екипът на Тръмп е работил с местните републиканци по схема за подмяна на легитимните листи на "избирателите" - длъжностните лица, които удостоверяват резултатите от изборите в даден щат и ги изпращат в Конгреса на САЩ - с фалшиви подставени лица, подкрепящи Тръмп.

На изслушвания в Конгреса, няколко бивши служители на администрацията на Тръмп - включително председателят на Съвета на началник-щабовете Марк Мили и Касиди Хътчинсън, бивш съветник в Белия дом - описаха как Тръмп им е признал в лични разговори, че е загубил. Но федерален съдия от Калифорния, който миналата година председателстваше спора за доказателствата, изискани от Конгреса, постанови, че Тръмп е подписал правни документи, описващи доказателства за изборни измами, за които е знаел, че са фалшиви.

Докато федералните съдилища обикновено забраняват електронния запис, съдилищата в Джорджия са по-прозрачни, което означава, че няма пречка производството да се гледа по телевизиите в цялата страна, още от първото предварително изслушване.

Властите в Атланта поставиха барикади за сигурност пред сградата на съда в центъра на града в очакване на потенциален наплив от поддръжници на Тръмп и контрапротестиращи по последното дело. Републиканците в Конгреса до голяма степен се обединиха в защита на Тръмп от това, което те наричат политически мотивиран "лов на вещици" от страна на демократите, дърпащи конците в Министерството на правосъдието. Съдебните заседатели обаче ще трябва да решат дали прокуратурата е доказала престъпни намерения от страна на милиардера и имотен магнат, който отрича всички нарушения.

ОЩЕ: Тръмп призна победата на Байдън

СНИМКИ: Getty Images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Объркали адреса: Американски летец беше застрелян от полицията

Срещу 1 милиард долара за кампанията му: Тръмп обещал отмяна на екорегулации на петролни магнати?

Тръмп обвини Байдън, че заема страната на Хамас

Възстановяване: Бразилия отпуска 10 млрд. долара за щетите от наводненията

Най-малкият син на Тръмп ще бъде делегат на Републиканската партия

Заради проблем със свързано мобилно приложение към инсулинови помпи: Повече от 200 диабетици са ранени

Наводненията в Бразилия: Кон се качи на покрива, чака да го спасят (ВИДЕО)

Против бяс: САЩ въвежда строги правила при пътуване с куче

Мъртъв кит се заклещи на носа на круизен кораб (ВИДЕО)

Отново: Крайнодясна конгресменка опита да свали Майк Джонсън, но се провали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com