Рекс Тилърсън призна за "търканията" с Тръмп

1611
Рекс Тилърсън призна за "търканията" с Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

Сред ръководителите на американската администрация има разногласия по основи външнополитически въпроси. Това призна държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

Той разкри още, че администрацията скоро ще подготви за президента Доналд Тръмп „няколко варианта“ за действия относно ядреното споразумение с Иран. В същото време на специална пресконференция в Държавния департамент той опроверга появилите се слухове, че смятал да си подаде оставката.

Първите дипломати на САЩ и Русия обсъдиха взаимодействието си в Сирия

Първите дипломати на САЩ и Русия Рекс Тилърсън и Сергей Лавров обсъдиха взаимодействието си в Сирия и хода на Минските договорености за...

„Вицепрезидентът на САЩ (Майкъл Пенс) никога не ме е уговарял да остана държавен секретар, понеже аз никога не съм обмислял възможността за оставка от този пост“, каза Тилърсън.

По-рано днес телевизия NBC съобщи, че Рекс Тилърсън в присъствието на членове на Националния съвет по сигурността на Белия дом нарекъл американския президент Доналд Тръмп „дръвник” и заплашил да подаде оставка заради несъгласия с него по редица вътрешнополитически въпроси.

Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс положил големи усилия, за да разубеди Тилърсън да не напуска поста си, предаде NBC, като се позова на многобройни източници от президентската администрация.

По техни данни инцидентът е станал на съвещание на съвета в Пентагона на 20 юли и бил отчасти предизвикан от политизираното изказване на Тръмп на годишната национална среща на бойскаутите в щата Западна Вирджиния.

Тилърсън и Лавров може да се срещнат през септември

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилерсън и руският министър на външните работи Сергей Лавров вероятно ще се срещнат в кулоарите на Общо...

Рекс Тилърсън, който в миналото е оглавявал движението на бойскаутите, изразил на съвещанието недоволство от речта на президента и го нарекъл „дръвник”, твърдят източниците на NBC. По тяхна информация вицепрезидентът Пенс разговарял насаме с държавния секретар и едва го убедил да не напуска поста си до края на 2017, предаде БГНЕС.

Пенс се опитал да вразуми Тилърсън, внушавайки му да не критикува Тръмп пред трети лица и да разрешава разногласията си лично. След това Тилърсън станал по-сдържан, но разногласията му с държавния глава се запазват.

Те се проявиха миналата седмица, когато Тръмп каза, че Тилърсън само си губи времето като се опитва да уреди преговорния процес с КНДР. „Казах на Рекс Тилърсън, нашия прекрасен държавен секретар, че си губи напразно времето като се опитва за води преговори с малкия „човек-ракета”. Спести си енергията, Рекс. Ние ще направим това, което трябва”, написа Тръмп в неделя в Twitter.

По-рано телевизионната компания CNN съобщи, позовавайки се на източници от обкръжението на Тилърсън, че той е разочарован от работата като ръководител на американското външнополитическо ведомство и може да напусне поста до края на годината или дори по-рано. По данни на телевизията, първият американски дипломат има сериозни разногласия с Белия дом, включително по въпроси за изграждането на отношенията с Иран и за кадровата политика на ведомството.

Държавният секретар на САЩ: Тръмп говори от свое име за ценности (ВИДЕО)

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън направи доста странно изказване по време на телевизионно интервю пред Fox News. Темата на...

Близки до Тилърсън твърдят, че въпреки разочарованието си от работата, той е решил да не подава оставка до края на годината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com