Републиканци, гневни на Тръмп, обсъждат създаване на нова партия

3138
Републиканци, гневни на Тръмп, обсъждат създаване на нова партия
Снимка: Getty Images/Guliver

Десетки бивши изтъкнати републиканци, които смятат партията за нежелаеща да се противопостави на бившия президент Доналд Тръмп и опитите му да подкопае американската демокрация, водят преговори за сформиране на дясноцентристка отцепническа партия, казали пред Ройтерс четирима участници в дискусиите.

Дискусиите, които са в начален етап, включват бивши избирани в Конгреса републиканци, бивши служители в републиканските администрации на Роналд Рейгън, Джордж Х.У. Буш, Джордж У.Буш и Тръмп, бивши републикански посланици и републикански стратези, казват участниците.

Повече от 120 от тях участвали в конферентна връзка през Zoom миналия петък, за да обсъдят отцепническата група, която ще работи на платформата на „принципния консерватизъм“, включително спазването на Конституцията и върховенството на закона - идеите, които според засегнатите са разбити от Тръмп.

Доналд Тръмп е завинаги лишен от профил в Twitter

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп никога повече няма да има право на профил в Twitter, след като неговият акаунт @realdonaldtrump б...

Планът ще бъде да се кандидатират в някои избори, но също така да се подкрепят десноцентристки кандидати в други, независимо дали са републиканци, независими или демократи, казват хората.

Евън Макмулин, който беше главен политически директор на Републиканската конференция в Камарата на представителите и се кандидатира като независим на президентските избори през 2016 г., заяви пред Ройтерс, че е бил домакин на конферентната връзка по Zoom с бивши служители, загрижени за влиянието на Тръмп върху републиканците и за нативистичния завой на партията.

Три други лица потвърдиха пред Ройтерс призива и дискусиите за потенциална отцепническа партия, но помолиха да не бъдат идентифицирани.

Преговорите подчертават широкия вътрешнопартиен разрив във връзка с фалшивите твърдения на Тръмп за измама на изборите и смъртоносната атака срещу Капитолия на 6 януари. Повечето републиканци остават яростно лоялни към бившия президент, но други търсят нова посока на партията.

Жена пее всеки ден „окуражаващи“ Тръмп песни срещу имението му във Флорида

Американка всеки ден пее християнски песнопения, застанала срещу към имението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп във Флорида, съоб...

Камарата на представителите започна процедура по импийчмънт на Тръмп на 13 януари по обвинение в подбудителство към въстание, увещавайки хиляди свои поддръжници да маршируват на Капитолия в деня, в който се събира Конгресът, за да удостовери победата на демократа Джо Байдън.

Участниците в конферентната връзка заявиха, че са особено обезпокоени от факта, че повече от половината от републиканците в Конгреса - осем сенатори и 139 души в Камарата на представителите - гласуваха за блокиране на удостоверяването на победата на Байдън само часове след обсадата на Капитолия.

Повечето републикански сенатори също посочиха, че няма да подкрепят присъдата на Тръмп в процеса на импийчмънт от Сената тази седмица.

"Големи части от Републиканската партия радикализират и заплашват американската демокрация", каза Макмулин пред Ройтерс. "Партията трябва да се отдаде отново на истината, разума и основополагащите идеали или явно трябва да има нещо ново."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com