Републиканците започнаха разследване за импийчмънт на Байдън

4094
Републиканците започнаха разследване за импийчмънт на Байдън
Снимка: Getty Images

Републиканският председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти, поддавайки се на натиска на твърдата десница в своята партия, даде зелена светлина за разследване на импийчмънта на президента на САЩ Джо Байдън.

"Нареждам на нашата комисия в Камарата на представителите да започне официално разследване за импийчмънт на президента Джо Байдън", заяви Маккарти, твърдейки, че президентът демократ е излъгал американския народ за чуждестранните бизнес сделки на сина си Хънтър.

Още: Наркотици, оръжия и неплатени данъци: Ще има ново обвинение срещу сина на Джо Байдън

"Републиканците от Камарата на представителите откриха сериозни и достоверни твърдения за поведението на президента Байдън", заяви Маккарти пред репортери. "Взети заедно, тези твърдения очертават картина на култура на корупция", предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Бизнес сделките в Украйна и Китай на 53-годишния син на Байдън - Хънтър, докато баща му беше вицепрезидент по времето на Барак Обама, бяха постоянна мишена на републиканците. Хънтър Байдън, възстановяващ се наркозависим, в момента е разследван от специален съветник на Министерството на правосъдието за евентуално укриване на данъци и се очаква до края на този месец да му бъде повдигнато обвинение за нарушаване на закона за огнестрелните оръжия.

Още: Синът на Байдън изглежда отива на съд

Той обаче не е обвинен в престъпления, свързани с чуждестранните му бизнес отношения, и досега не са се появили достоверни доказателства, че президентът е замесен в нещо незаконно. От месеци Маккарти е подложен на натиск от страна на дясното крило на партията, лоялно към Доналд Тръмп, да започне разследване за импийчмънт на 80-годишния Байдън.

Белият дом незабавно осъди този ход, като го нарече "най-лошата крайна политика". "Републиканците от Камарата на представителите разследват президента от 9 месеца и не са открили никакви доказателства за нарушения", заяви Иън Самс, говорител на Белия дом по въпросите на надзора и разследванията.

Още: Съдия се намеси, синът на Байдън може да влезе в затвора

Съгласно Конституцията на САЩ президентът може да бъде подложен на импийчмънт за "държавна измяна, подкуп или други тежки престъпления и нарушения". Маккарти, който беше принуден да направи компромис с крайнодясната част на партията, за да спечели влиятелния си пост на говорител, заяви, че "обвиненията в злоупотреба с власт, възпрепятстване и корупция" срещу Байдън "изискват по-нататъшно разследване от Камарата на представителите".

Законодателите от Демократическата партия заклеймиха този ход като чисто партийно упражнение, целящо да отмъсти за двойния импийчмънт от контролираната тогава от демократите Камара на бившия президент републиканец Тръмп. Редица умерени републикански членове на Камарата на представителите и на Сената също изразиха скептицизъм относно започването на разследване за импийчмънт на Байдън.

Още: Републиканците обвиниха Байдън, че е спечелил милиони от съмнителни сделки

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк
Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Продуцентът Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк. Апелативният съд отмени присъдата му от 2020 г. за изнасилване и сексуална агресия. Това...