Русия пак активира троловете си в САЩ - този път в навечерието на изборите за Конгрес

2022
Русия пак активира троловете си в САЩ - този път в навечерието на изборите за Конгрес
Снимка: iStock

След като руската Агенция за интернет изследвания (б.а. – по-известна като Троловете на Путин) се намеси в кампанията за президентските избори в САЩ през 2016 и 2020 г., сега изглежда, че е възобновила активната си дейност в Щатите. Това се случва в навечерието на междинните избори (8 ноември) – т.е. на вота, който ще определи дали демократите, или републиканците ще имат контрол над всяка от двете камари на Конгреса.

За активирането на руските тролове и ботове съобщава „Ню Йорк Таймс“. Изданието дава за пример акаунта Nora Berka в социалната мрежа Gab – определяна за алтернатива на „свободната реч“ сред подобни платформи и свързвана най-вече с привържениците на Доналд Тръмп. Профилът на Nora Berka отново става активен през август след едногодишно мълчание. Той препубликува редица съобщения с остро консервативни политически теми, преди да се фокусира върху поток от оригинална „стъкмистика“, добавя NYT.

NBC: Конгресът ще опита да одобри 50 млрд. долара за Украйна, преди републиканците да имат мнозинство

Поради опасенията, че републиканците могат да намалят драстично помощите на САЩ за Украйна, ако поемат контрол над Конгреса, законодате...

Постовете в повечето случаи очернят президента Джо Байдън и други видни демократи, понякога непристойно. Набляга се върху оплаквания срещу използването на милиарди американски средства за подпомагане на Украйна във войната ѝ срещу Владимир Путин - украинският президент Володимир Зеленски е представен като карикатура, излязла направо от руската пропаганда. Всичко това не е случайно.

ОЩЕ: Междинните избори в САЩ на 8 ноември: Всичко, което трябва да знаете

Този акаунт и преди е бил свързван със същата руска тайна Агенция за интернет изследвания, действаща от Санкт Петербург. Тя е известна още като Главсет и се занимава с разпространяване на руска онлайн пропаганда и операции за влияние от името на руския бизнес.

ОЩЕ: Откъс от "Троловете на Путин" от Йесика Аро

Конкретният профил е част от ново, макар и по-тясно насочено, руско усилие за намеса преди междинните избори във вторник. Целта, както и през 2016, и през 2020, е да се разпали гняв сред консервативните избиратели и да се подкопае доверието в американската избирателна система. Този път изглежда, че се цели и да се подкопае мащабната военна помощ за Украйна, която администрацията на Байдън оказва. "Ясно е, че се опитват да ги накарат да прекратят помощта и парите за Украйна", казва Алекс Плитсас - бивш войник от армията и служител на Пентагона по информационните операции, който сега работи в Providence Consulting Group, компания за бизнес технологии.

Тръмп вече работи по кампанията за президентските избори

Доналд Тръмп вече се държи като кандидат за президент и е започнал да обсъжда със съветниците си кандидатурите на потенциалните си помо...

Кампанията, осъществявана с помощта на акаунти, които се представят за разгневени американци като Nora Berka - добавиха масло в огъня на най-размирните политически и културни въпроси в САЩ. Тя е насочена специално към кандидатите на демократите в най-оспорваните надпревари, включително за местата в Сената от Охайо, Аризона и Пенсилвания, тъй като смята, че мнозинство на републиканците в Сената и Камарата на представителите може да подпомогне войната на Русия. Най-малкото защото се говори за сериозно съкращаване на помощта за Украйна – прочетете повече тук.

Кампаниите на руските тролове показват не само колко уязвима остава американската политическа система за чужди манипулации, но и как разпространителите на дезинформация са се развили и адаптирали към опитите на големите платформи за социални медии да премахват или омаловажават невярно или заблуждаващо съдържание. Миналия месец ФБР и Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност издадоха предупреждение за заплахата от дезинформация, разпространявана чрез "медийни канали в тъмната мрежа, онлайн списания, приложения за съобщения, подправени уебсайтове, имейли, текстови съобщения и фалшиви онлайн личности". Дезинформацията може да включва твърдения, че данните или резултатите от гласуването са били хакнати или компрометирани.

Агенциите призоваха хората да не харесват, обсъждат или споделят онлайн публикации от неизвестни или недоверчиви източници. Те не посочиха конкретни замесени страни, но изследователите, които следят дезинформацията, наскоро разкриха различни кампании на Русия, Китай и Иран.

Recorded Future и две други компании за проучване на социални медии - Graphika и Mandiant - откриха редица руски кампании, които действат в Gab, Parler, Getter и други по-нови платформи, които се гордеят със създаването на немодерирани пространства в името на свободата на словото. Това са много по-малки кампании от тези по време на изборите през 2016 г., когато неавтентични акаунти достигнаха до милиони избиратели от целия политически спектър във Facebook и други големи платформи. Техните действия обаче са не по-малко вредни, тъй като достигат до податливи потребители, и всичко това може да помогне за постигането на руските цели, твърдят изследователите.

"Аудиторията е много, много по-малка, отколкото в другите традиционни социални мрежи", казва Брайън Листън - старши анализатор в Recorded Future, който идентифицира акаунта на Nora Berka. "Но там можете да ангажирате аудиторията в много по-целенасочени операции за оказване на влияние, защото хората, които са в тези платформи, обикновено са американски консерватори, които може би са по-податливи на конспиративни твърдения".

Сенатори увериха Киев, че САЩ ще подкрепя Украйна и след междинните избори във вторник

Американският сенатор републиканец Роб Портман и колегата му от Демократическата партия Крис Кунс обещаха по време на визита в Киев, че...

Много от акаунтите, които изследователите са идентифицирали, преди това са били използвани от новинарски портал, наречен "Нюзрум за американски и европейски граждани". Meta - компанията собственик на Facebook и Instagram, в предишните случаи свърза новинарския канал с руските информационни кампании, съсредоточени около Агенцията за интернет изследвания. Оттогава мрежата, изглежда, се е разпаднала, а много от акаунтите в социалните медии, свързани с нея, са останали неактивни, след като са били публично идентифицирани около изборите през 2020 г. Акаунтите са започнали да стават отново активни през август и септември, призовани към действие като "спящи клетки".

Акаунтът на Nora Berka в Gab има много от характеристиките на неавтентичен потребител, казва Листън. Няма профилна снимка и биографични данни. Никой не е отговорил на съобщението, изпратено до профила чрез Gab, пише „Ню Йорк Таймс“. Профилът, който има повече от 8000 последователи, публикува постове по политически въпроси – засягащи не само един щат, а цялата страна - и често разпространява неверни или подвеждащи публикации. Повечето от тях имат малка ангажираност, но неотдавнашен пост за ФБР получава 43 отговора и 11 реплики и е препубликуван 64 пъти. От септември насам акаунтът многократно е споделял връзки към неизвестен досега уебсайт - electiontruth.net, който според Recorded Future е почти сигурно свързан с руската кампания.

Най-ранните публикации на electiontruth.net датират едва от 5 септември. Оттогава насам сайтът почти ежедневно публикува статии, осмиващи президента Байдън и видни кандидати на Демократическата партия, като същевременно критикува политиките по отношение на расата, престъпността и пола. Според авторите на сайта тези политики унищожават САЩ. Едно от типичните заглавия е "Америка под комунистически режим". Всички статии са отбелязани с псевдоними на авторите - като Andrew J, Truth4Ever и Laura. Според Листън домейнът на уебсайта е бил регистриран с помощта на сметки в биткойн.

За контакт в сайта electiontruth.net е посочено кафене в преустроена бензиностанция в Котър, Арканзас - градче с 900 жители на река Уайт. Кафенето обаче е затворено и на негово място е открит Cotter Bridge Market - магазин за продукти и деликатеси, чиито собственици заявяват пред "Ню Йорк Таймс", че не знаят нищо за уебсайта. Никой от Election Truth не отговори на молбата за коментар, изпратена през сайта, добавят от изданието. Листън казва, че връзките към electiontruth.net изглеждат тясно координирани с акаунтите в Gab, свързани с руснаците.

В друга кампания Graphika идентифицира поредица от карикатури, които се появяват съвсем наскоро в Gab, Gettr, Parler и дискусионния форум patriots.win. Карикатурите, дело на художник на име "Шмиц", нанасят удар по демократите в най-оспорваните надпревари за Сената и сред губернаторите. В една от публикациите, насочена към чернокожия сенатор Рафаел Уорнък от Джорджия, се използват расистки мотиви. Друг акаунт твърди, че представителят Тим Райън - кандидатът на демократите за Сената в Охайо - ще освободи от затвора "всички разпространители на фентанил и наркотрафиканти".

Байдън: В САЩ не решаваме различията си с куршум или чук, а пред урните

Президентът на САЩ Джо Байдън държа шест дни преди изборите реч, в която предупреди, че демокрацията в страната е застрашена. Той вижда...

Според Graphika карикатурите са стигнали до сравнително малко потребители и не са се разпространили в други платформи.

Повтаряща се тема на новите руски усилия е аргументът, че САЩ под ръководството на президента Байдън прахосват пари, като подкрепят Украйна в съпротивата ѝ срещу руската инвазия, започнала през февруари.

Nora Berka например през септември публикува подправена снимка, на която президентът на Украйна Володимир Зеленски е изобразен като танцьорка на пилон по бикини, обсипвана с доларови банкноти от Джо Байдън. "Докато американците от работническата класа се борят да си позволят храна, бензин и да намерят бебешко мляко, Джо Байдън иска да похарчи още 13,7 млрд. долара за помощ на Украйна", пише в публикациите на акаунта.

"Не е тайна, че републиканците - голяма част от тях - се питат дали трябва да подкрепяме това, което наричат "чуждестранни приключения", или нечий друг конфликт", казва Греъм Бруки - старши директор на Лабораторията за цифрова криминалистика към Атлантическия съвет, който също следи операциите за влияние в чужбина.

ФБР и Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност не отговориха на молбите за коментар относно руските усилия преди междинните избори, същото важи и за Gab, съобщава "Ню Йорк Таймс". Бруки обаче нарича възстановените акаунти  "поведение на рецидивисти".

Обама се включи ударно, за да не загубят демократите съкрушително за Конгреса

Бившият американски президент Барак Обама, по чието време настоящият Джо Байдън беше вицепрезидент на САЩ, се включи ударно в кампаният...

Както и преди, може да се окаже трудно да се определи точното въздействие на тези акаунти върху избирателите във вторник. Едуард Перес, член на борда на Института OSET - непартийна организация за сигурност на изборите - нарича случващото се "произведен хаос" в политическия живот на страната. Докато в миналото руснаците се стремяха да изградят големи маси от последователи за своите неавтентични акаунти в основните платформи, днешните кампании са по-малки и въпреки това могат да постигнат желания ефект - отчасти защото разделението в американското общество вече е толкова благодатна почва за дезинформация, анализира Перес.

ОЩЕ: От българско сиропиталище до потенциален сенатор на Републиканците в САЩ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк
Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Продуцентът Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк. Апелативният съд отмени присъдата му от 2020 г. за изнасилване и сексуална агресия. Това...