САЩ чака втора ваксина срещу коронавируса, а картината там е все по-тревожна

3513
САЩ чака втора ваксина срещу коронавируса, а картината там е все по-тревожна
Снимка: Getty Images/Guliver

Много американци продължават да получават първата си доза от ваксината на Pfizer/BioNTech срещу новия коронавирус, предизвикващ COVID-19. Сега страната се подготвя за евентуално второ разрешение на друга ваксина през следващите дни, съобщава CNN, цитирана от БГНЕС.

Очаква се около 20 милиона души да получат първите си ваксини до края на този месец - припомняме, че се поставят по две дози, в рамките на около 20-тина дни. Скоро се очаква и специално информационно табло, което да отброява броя на извършените имунизации.

Кметът на Видин: Поголовно трябва да се ваксинират всички, които не са се сблъсквали с вируса

Необходимо е изграждането на военновременни складове към бившите окръжни болници, за да се реагира навреме при пандемия, бедствия и ава...

А зелената светлина за втора ваксина срещу COVID-19 в САЩ може да стане факт само след няколко дни.

Съветниците по ваксини от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) ще се срещнат днес, 17 декември, за да обсъдят разрешение за спешна употреба на ваксината на Moderna. Тя също е РНК, каквато е на Pfizer/BioNTech. Съветниците по ваксини от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) също насрочиха срещи за събота и неделя, за да обсъдят кандидат-ваксината на Moderna и следващи фази на разпределение.

Ваксината на Moderna изглежда "много обещаваща", каза д-р Пол Офит, член на консултативната група за ваксини на FDA.

"Изглежда, че е приблизително 95% ефективна за предотвратяване на болести, включително 100% ефективна при сериозно заболяване (бел. ред. - болният да прекара болестта леко), приблизително 95% ефективна за предотвратяване на заболявания при хора над 65 години с различен етнически и расов произход", каза Офит за CNN.

САЩ обаче продължават да се борят с брутална пандемия, която не показва признаци на забавяне, а тази, за която служителите предупредиха, ще се влоши. Едва ли ваксините ще променят мрачната траектория на страната през следващите месеци, твърдят експерти.

Фон дер Лайен: Ваксинации срещу Covid-19 до седмица

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че първата ваксина за Covid-19 ще получи разрешение за употреба в ЕС до седмица, а ва...

През изминалата седмица страната отчита средно над 212 000 нови случая на COVID-19 всеки ден. И за десети пореден ден във вторник, САЩ поставиха рекорд за хоспитализация - над 112 800 пациенти с COVID-19 в цялата страна.

Окръг Лос Анджелис съобщи, че по-малко от 100 легла са останали в интензивното отделение, което е тревожно ново дъно за най-гъсто населения окръг в страната.

В Ню Йорк кметът Бил де Блазио заяви, че "степента на хоспитализация не е добра", тъй като града отчита около 2,89 хоспитализации на 100 000 души (експертите искат този брой да е по-малък от 2 ).

Числото в цялата страна може да нарасне още повече, ако американците решат да пътуват и да се срещнат отново за предстоящите празници. Експертите предупреждават от седмици срещу традиционните тържества, за да се предотврати по-нататъшното разпространение на вируса, което от своя страна може да доведе до нов скок на случаите.

Губернаторите от североизточния и средния запад пуснаха видео, насърчаващо американците да "удвоят" мерките за безопасност като маски и социално дистанциране по време на празничния сезон и да преразгледат плановете си за пътуване.

В Русия не бързат да се ваксинират

Докато Европа все още се подготвя за ваксинация срещу COVID-19, Русия вече се превърна в пионер в тази област, пише Der Standard. Москв...

"Това може да е най-трудният момент в битката ни с COVID-19, особено с наближаващите празници. Докато ваксината не е достъпна за всички и докато не унищожим веднъж завинаги този вирус, трябва да продължим да работим за взаимна защита", заявиха губернаторите на Кентъки и Илинойс във видео съобщение.

"Ако планирате да пътувате или да се срещате с хора от други домакинства за празниците, настояваме да размислите", добави губернаторът на Охайо.

Според официални данни, повече от 4 000 000 души в САЩ са прекарали Деня на благодарността далеч от дома си, включително над 1,6 милиона, които са пътували извън щата за празниците, въпреки по-ранно предупреждение от CDC, че не препоръчва пътуване за Деня на благодарността.

Американската академия по педиатрия заяви във вторник, че близо 180 000 деца са диагностицирани с COVID-19 между 26 ноември и 10 декември, което води до общия брой на децата с COVID-19 в САЩ до над 1,6 милиона от началото на пандемията. Това идва, тъй като ново проучване, публикувано от CDC, предполага, че дори сред деца и юноши срещата с хора с COVID-19 и посещаването на срещи с хора извън дома могат да бъдат свързани с по-голям шанс за положителен тест за вируса. Но посещаването на училище лично или грижи за деца "не е свързано с повишена вероятност" от положителен тест за COVID-19, според проучването.

Що се отнася присъствието в училище, правителството на САЩ трябва да увеличи значително тестването на COVID-19, за да накара училищата да се отворят отново и да ги държат отворени, се казва в нов доклад на Фондация "Рокфелер". Пътната карта, публикувана в сряда, призовава за голям тласък на тестовете COVID-19 до 300 000 000 теста на месец, специално за учители, ученици и служители, за да отворят отново близо 100 000 държавни училища в цялата страна до март и да ги държат отворени. В него се казва, че учениците трябва да бъдат изследвани за COVID-19 поне веднъж седмично, а учителите и служителите два пъти седмично.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com