Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ отхвърлиха искането на Украйна за обща визова забрана за руснаци

23 август 2022, 01:42 часа • 5043 прочитания

Съединените щати отхвърлиха искането на Украйна за въвеждане на обща визова забрана за руснаци, като заявиха, че Вашингтон не би искал да затваря пътищата за убежище на руските дисиденти и други лица, които са уязвими от нарушения на човешките права, предаде БГНЕС.

Украинският президент Володимир Зеленски пръв призова за забрана на визите в интервю за "Вашингтон пост" по-рано този месец, като заяви, че руснаците трябва да "живеят в собствения си свят, докато не променят философията си".

Преди няколко седмици Зеленски отново призова държавите от Европейския съюз да забранят визите за руски граждани, за да не се превърне блокът в "супермаркет", отворен за всеки, който има средства да влезе.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Говорител на Държавния департамент заяви, че администрацията на Байдън вече е наложила визови ограничения за служители на Кремъл, но даде да се разбере, че фокусът ѝ ще бъде върху идентифицирането на лицата, участвали в руската инвазия в Украйна, и търсенето на отговорност от тях.

"САЩ не биха искали да затворят пътищата за убежище и безопасност на руските дисиденти или на други лица, които са уязвими от нарушения на човешките права", заяви говорителят на Държавния департамент.

"Също така сме категорични, че е важно да се постави граница между действията на руското правителство и политиката му в Украйна и народа на Русия", добави говорителят.

Някои лидери на ЕС, като финландския министър-председател Сана Марин и естонския ѝ колега Кая Калас, призоваха за забрана на визите в целия ЕС. Германският канцлер Олаф Шолц се противопостави на това, заявявайки, че руснаците трябва да могат да напуснат родината си, ако не са съгласни с режима.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес