САЩ посъветва олимпийците си да не ходят в Рио, ако ги е страх от зика

2451
САЩ посъветва олимпийците си да не ходят в Рио, ако ги е страх от зика
Снимка: Getty Images/Guliver

Олимпийският комитет на САЩ съобщи на местните спортни федерации, че атлетите и треньорите, които се притесняват от вируса зика, не трябва да присъстват на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през август. Това съобщи Ройтерс, позовавайки са на двама души, които са участвали в конферентния разговор между комитета и федерациите.

На местните лидери на спортни организации е било изрично казано, че "ако на състезателите не им е комфортно да отидат, не трябва да ходят и толкова", каза президентът на федерацията по фехтовка Доналд Антъни.

Раздават разяснителни листовки за зика на карнавала в Рио

Властите в Рио де Жанейро са решили да се възползват от традиционните карнавални шествия из града, за да разпространят информация за ме...

Случилото се е поредното доказателство, че олимпийски комитети по целия свят започват да взимат сериозно проблема с вируса, заради който много атлети са поставени пред трудно решение дали биха заминали за Рио, пише "24 часа".

Преди седмица Световната здравна организация (СЗО) обяви вируса за глобална опасност. Часове след това от президентството на Бразилия заявиха, че няма опасност от отмяна на Олимпийските игри.

Организаторите обаче не скриха, че са притеснени от вируса зика. Игрите ще се проведат през август, когато започва зимата в Бразилия. От организационния комитет се надяват това да повлияе положително, тъй като ще намалее популацията на комарите.

"Работим заедно с местните власти, за да увеличим проверките и имаме достатъчно средства, за да го направим", каза директорът на комитета Марио Андрада. Той добави, че ще се следват препоръките на СЗО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com