САЩ повдигнаха обвинения срещу Русия заради измъчван американец

3337
САЩ повдигнаха обвинения срещу Русия заради измъчван американец
Снимка: iStock/Guliver

Министерството на правосъдието на САЩ съобщи днес, че е повдигнало обвинения в извършването на военни престъпления срещу четирима свързани с Русия военнослужещи, обвинени в отвличане и измъчване на американски гражданин по време на инвазията в Украйна. Това са първите в историята обвинения съгласно американски закон за военните престъпления, предадоха световните агенции.

Обвинителният акт за извършването на военни престъпления срещу четирима руснаци включва твърдения за изтезания, нехуманно отношение, заговор за извършване на военни престъпления и преследването на американски гражданин.

Още: Изтезания, изнасилвания и убийства: ООН с нови данни за руски военни престъпления в Украйна

"Министерството на правосъдието и американският народ имат дълга памет", заяви на пресконференция главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд при обявяването на делото. "Ние няма да забравим зверствата в Украйна. И никога няма да спрем да работим за изправянето на отговорните пред правосъдието", добави той.

"Докато светът става свидетел на ужасите на бруталното нахлуване на Русия в Украйна, министерството на правосъдието на САЩ също е свидетел на тях", се казва в изявление на Гарланд. "Ето защо министерството на правосъдието повдигна първите в историята на САЩ обвинения по закона за военните престъпления срещу четирима военнослужещи, свързани с Русия, за чудовищни престъпления срещу американски гражданин", добави той.

Още: Руснаците, разстреляли предали се украински войници, са избити (ВИДЕО)

Четиримата руснаци са идентифицирани като членове на руските въоръжени сили или на техни прокси групи. Двама от тях са описани като висши офицери. Нито един от четиримата обаче не е задържан. В обвинителния акт двама от мъжете са идентифицирани с пълните им имена - Сурен Сейранович Мкърчян и Дмитрий Будник, а останалите само с първите им имена - Валерий и Назар.

Руснаците са обвинени в отвличането на американски гражданин от дома му в село Миле, Херсонска област, през април 2022 г. Американецът е бил бит и разпитван, докато е бил държан в продължение на 10 дни в руски военен комплекс, преди да бъде евакуиран заедно със съпругата си, която е украинка, твърдят властите.

Още: Руски войници разстреляха предали се украински войници (ВИДЕО, 18+)

Американецът разказал на федералните агенти, които миналата година са посетили Украйна в рамките на разследване, че руските войници са го отвлекли, съблекли са го гол, насочили са пистолет към главата му и са му нанесли тежък побой, заяви министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас. "Доказателствата, събрани от нашите агенти, говорят за бруталността, престъпността и покварата на руската инвазия", заяви министърът.

Независими експерти по правата на човека, подкрепяни от САЩ, заявиха неотдавна, че са открили доказателства за военни престъпления, извършени от руските сили, в това число изтезания, завършили със смърт, и изнасилвания на жени, отбелязва АП.

Още: Киев: 2000 цивилни украинци са загинали от началото на 2023 г. заради руските атаки

През март Международният наказателен съд издаде заповед за ареста на руския президент Владимир Путин за военното престъпление отвличане на деца от Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд и смята решенията му за "юридически невалидни". Той нарече действията на международната организация "възмутителни и неприемливи".

Съединените щати не са страна по Римския статут на Международния наказателен съд, но министерството на правосъдието си сътрудничи с него и подкрепя украинските прокурори при провеждането на собствените им разследвания на военни престъпление, предаде БТА.

Още: Руски депутат е осиновил отвлечено от Украйна дете, променил е и името му (СНИМКИ)

Към момента обвиненията имат предимно символично значение предвид неясните  перспективи някой от четиримата някога да бъде изправен пред американски съд. Съединените щати и Русия нямат договор за екстрадиция, но министерството на правосъдието неведнъж е завеждало наказателни дела срещу руски граждани, най-вече за извършването на киберпрестъпления, включително и за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. В някои от случаите обвиняемите са били задържани от американски служители, когато например са пътували извън Русия, отбелязва АП.

Още: Наталия Гуменюк: Русия води война не срещу армията, а срещу цивилното население

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ смекчи наказанието за употреба на марихуана

Полицията влезе в окупирана сграда на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Извънредно положение в пет провинции на Еквадор

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com