САЩ пращат на Украйна системи JDAM за създаване на "умни бомби" (ВИДЕО)

8753
САЩ пращат на Украйна системи JDAM за създаване на "умни бомби" (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

САЩ ще предоставят на Украйна системи за създаване на "умни бомби" с обсег 72 км и с GPS насочване. Те ще увеличат обхвата на бомбите JDAM-ER, които са част от пакета оръжия, обявен от Вашингтон през декември 2022 г.

Пентагонът не е признал официално, че изпраща модифицираната версия на съвместния боеприпас за директна атака, произведен от Boeing. Щатите казаха само, че ще снабдят Киев с "прецизни въздушни боеприпаси" като част от пакета на стойност 1,85 млрд. долара, обявен на 21 декември.

САЩ: Оттеглянето на Русия от ядреното споразумение е безотговорно

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че решението на Русия да преустанови участието си в договора за намаляване на ядрените...

Само че двама души, запознати с темата, потвърдиха пред Bloomberg, че оръжието е JDAM с удължен обсег, известно като JDAM-ER.

Тези комплекти се използват от Военновъздушните и Военноморските сили на САЩ и са продадени на повече от 26 държави по света.

JDAM е комплект за насочване, който превръща неуправляемите бомби - или "глухите бомби" - в прецизно управляеми боеприпаси за всякакви метеорологични условия. Бомбите, оборудвани с JDAM, се управляват от интегрирана система за насочване, свързана с приемник на GPS, което им осигурява обсег до 28 км. В случая с JDAM-ER - 72 км.

Бомбите, оборудвани с JDAM, варират като тегло от 230 до 910 кг.

Ново модерно смъртоносно оръжие за Украйна - в САЩ се чудят да дадат ли заради страх от бюрокрация (ВИДЕО)

Министерството на отбраната на САЩ не бърза да доставя на Украйна т.нар. умни бомби - бомби с лазерно насочване, такава например систем...

JDAM не е самостоятелно оръжие. Ключовите компоненти на системата се състоят от опашна част с аеродинамични управляващи повърхности, комплект (корпусни) ремъци и комбинирана инерционна система за насочване и блок за управление с GPS.

JDAM трябваше да усъвършенства технологията за лазерно насочвани бомби и инфрачервена визуализация, които могат да бъдат възпрепятствани от лоши наземни и метеорологични условия. Сега на някои JDAM се монтират лазерни търсачи.

От 1998 г. до ноември 2016 г. от Boeing са завършили над 300 000 такива комплекти. През 2017 г. компанията произвежда повече от 130 на ден. Към февруари 2020 г. са произведени 430 000 комплекта.

В началото на февруари стана ясно, че САЩ са включили в новия пакет от военна помощ снаряд, който би удвоил обсега на ударите, които Украйна може да нанася по руски цели. Припомняме, че тази военна помощ е на стойност 2,175 милиарда долара.

Новото оръжие – изстрелваната от земята бомба с малък диаметър, ще позволи на украинската армия да поразява цели на два пъти по-голямо разстояние, достигано от ракетите, които сега изстрелва от доставената от САЩ високоточна артилерийска ракетна система HIMARS. С обсег от 151 км GLSDB ще може да достига всички руски линии за доставки в Източна Украйна, както и части от окупирания от Русия Крим, който Москва анексира през 2014 г.

Ще изпрати ли САЩ комплекти JDAM на Украйна? (ВИДЕО)

Администрацията на Джо Байдън планира да изпрати на Украйна усъвършенствано електронно оборудване, което превръща неуправляемите въздуш...

ОЩЕ: Обявиха кога Украйна ще получи боеприпаси за оръдията Gepard и бойни машини Marder

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидер на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка