Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ променят стратегията срещу Омикрон

22 декември 2021, 07:03 часа • 3055 прочитания

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че 500 милиона бързи теста за Covid-19 ще бъдат предоставени безплатно на гражданите за домашно тестване като мярка за ограничаване на новата вълна на пандемията, предизвикана от Омикрон. Така САЩ за пръв път от началото на пандемията залага на по-широкообхватно тестване.

В обръщението си към нацията Байдън обяви също така разширяване на тестовете и подкрепа от военни лекари за болниците, но заяви, че все още не се планира локдаун, предаде БГНЕС.

"Това не е март 2020 г. Ние сме подготвени. Знаем повече", каза американският президент.

Омикрон се превърна в доминиращ вариант в САЩ, на който се дължат почти три четвърти от всички нови случаи. Той беше идентифициран за първи път в Южна Африка миналия месец, но вече се е разпространил по целия свят.

Въпреки че 73% от възрастните американци са напълно ваксинирани срещу КОВИД, администрацията продължава да е загрижена за тези, които не са.

Байдън отново призова американците да се предпазват и да се ваксинират. Той призна, че някои ваксинирани американци също ще бъдат заразени, но подчерта, че за неваксинираните "има значително по-голям риск да попаднат в болница или дори да умрат".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес