САЩ проведе успешен тест, свързан с разработката на хиперзвукови оръжия

2640
САЩ проведе успешен тест, свързан с разработката на хиперзвукови оръжия
Снимка: iStock

Американската армия извърши успешно тестово изстрелване на ракета, която проведе експерименти, свързани с разработване на хиперзвукови оръжия. Това се случи в сряда местно време на изпитателния полигон Уалопс във Вирджиния.

Ракетата бе натоварена с 11 различни експеримента, предназначени за тестване и събиране на данни за изследване на хиперзвукови оръжия в подкрепа на съвместната програма на армията и Военноморските сили, съобщиха от ВМС.

Politico: САЩ забързват плановете си за модернизиране на ядрените оръжия в Европа

Съединените щати са ускорили разполагането на по-точна версия на основната си ядрена бомба в базите на НАТО в Европа, става ясно от аме...

Това беше вторият тест, проведен в рамките на програмата, насочена към разработване на хиперзвукови способности на морско и наземно базиране. Първият тест се състоя през октомври 2021 г., припомня CNN.

При този тест от стартовата площадка беше изстреляна ракета, която проведе различни експерименти за събиране на данни и информация за компонентите на хиперзвуковите ракети, включително термоустойчиви материали и електроника от висок клас.

"Изстрелването днес премина изключително добре", заяви вицеадмирал Джони Улф - директор на отдел "Програми за стратегически системи", който наблюдаваше теста. "Събрали сме всички данни, които искахме".

Втората ракета е планирана за изстрелване в четвъртък и ще извърши допълнителни 13 експеримента, предназначени за разработване на хиперзвукови оръжия, съобщиха от ВМС.

Данните, събрани от тези тестове, ще помогнат за разработването на хиперзвуковата система Conventional Prompt Strike на ВМС и хиперзвуковото оръжие с голям обсег на действие на армията. И двете програми ще използват Common Hypersonic Glide Body - снаряд, носен на върха на ракета-носител, който се движи към целта с висока скорост.

Надпреварата за хиперзвуково оръжие - заслужава ли си предвид и опита от войната в Украйна?

САЩ изостават от Русия и Китай по отношение на хиперзвуковите оръжия - това гласи анализ на The Week. Авторът Джоел Матис говори за клю...

Хиперзвуковите оръжия се движат със скорост около 6400 км/час, което ги прави трудни за откриване и прехващане навреме. Ракетите могат също така да маневрират и да променят височината си, което им позволява да избягват системите за противоракетна отбрана.

Пентагонът превърна разработването на хиперзвукови оръжия в един от основните си приоритети, след като миналата година Китай извърши успешни изстрелвания на хиперзвукови ракети, а Русия започна да използва такива във войната в Украйна.

ОЩЕ: Русия е готова да вкара в употреба хиперзвуковата ракета "Циркон"

След като Китай изпробва хиперзвуково оръжие през 2021 г., председателят на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили нарече теста "много значимо технологично събитие", което е само един от елементите на китайските военни способности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка