САЩ се добра до строго секретни документи на Иран

19006
САЩ се добра до строго секретни документи на Иран

Съгласно информация, публикувана в сайта Debka, на 1 октомври Хасан Голханбан - личен кино и фото оператор на Махмуд Ахмадинеджад, се е възползвал от посещението на иранския президент в ООН, и е избягал при американците, заедно със два куфара най-секретни видео и фотоматериали.

Голханбан се е ползвал с абсолютното доверие на иранските управници и в изнесените от него материали има записи от посещенията на Ахмадинеджад в най-секретните ирански военни и ядрени обекти.

Арестуваните за шпионаж в САЩ руснаци не си признават

Четиримата граждани на Русия, задържани в САЩ по обвинение в незаконен транспорт на високотехнологични компоненти за руския военнопро...

Освен другото записите били и озвучени, и на много от тях местните шефове дават най-подробни обяснения на президента за работата в секретните заводи и бази. Сред материалите имало записи за ядрените инсталации в Натанц и Фордо, военната база в Парчин, и изследователския център Амир Абад в Техеран.

Бягството със сигурност не е спонтанно решение, тъй като няколко дни преди това Голханбан е изпратил съпругата си и двете си деца в Турция на гости при роднини.

Операторът в бивш член на паравоенните милиции Басиж, където е успял да спечели пълното доверие не само на Ахмадинеджад, но и на аятолах Хаменей, и е съпровождал и записвал пътувания и на двамата държавници.

Това посещение на САЩ е било второ за Голханбан. Първото е било приблизително преди година и вероятно тогава е станало завербуването му и са били уговорени подробностите по сегашното му бягство.

Иран закопча основните играчи в срива на риала

Иранските власти арестуваха 16 души по обвинение в участие в кризата с националната валута, предизвикала смут и безредици в страната. ...

До момента Иран запазва пълно мълчание по случая.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com