САЩ сключиха отбранителен пакт с нов съюзник в Тихоокеанския регион

1906
САЩ сключиха отбранителен пакт с нов съюзник в Тихоокеанския регион
Снимка: Getty Images

Папуа Нова Гвинея подписа отбранителен пакт със САЩ, който дава на американските сили достъп до нейните летища и пристанища. Това е пореден опит на Вашингтон да ограничи разрастващото се влияние на Китай в Тихоокеанския регион, предадоха АФП и CNN.

Щатите са все по-загрижени от възхода на Пекин в тази част на света, където китайците се опитват да привлекат държави с редица дипломатически и финансови стимули в замяна на стратегическа подкрепа.

Външният министър на Папуа-Нова Гвинея подаде оставка

Външният министър на Папуа-Нова Гвинея подаде оставка след спор относно разходите на официалната делегация на страната при коронацията ...

Министърът на отбраната на Папуа Нова Гвинея - Уин Бакри Даки - сключи сделката с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен преди началото на срещата на Щатите с лидерите на 14 островни държави от южната част на Тихия океан в столицата Порт Морсби.

"Сключихме споразумение за сътрудничество в областта на отбраната", заяви министър-председателят Джеймс Марапе, цитиран от БГНЕС, като добави, че тихоокеанският остров прави отношенията със САЩ „специални“.

Блинкен заяви, че всяка от двете държави ще може да се качва на борда на корабите на другата, да обменя технически опит и да "патрулира по-добре" в моретата. "Ние работим заедно, за да оформим бъдещето. С голямо нетърпение очакваме да изведем партньорството си на следващото ниво", каза той.

В знак на засилващото се съперничество в южната част на Тихия океан, Блинкен не беше единствен представител на големите сили, които се стремят да се противопоставят на нарастващото икономическо, политическо и военно присъствие на Пекин. Индийският премиер Нарендра Моди пристигна в града само няколко часа преди него в навечерието на собствената си среща на върха, утвърждавайки ролята на страната си като регионална сила в лицето на възхода на Китай.

"Споделяме вашата вяра в многостранността. Подкрепяме един свободен, отворен и приобщаващ Индо-Тихоокеански регион. Уважаваме суверенитета и целостта на всички държави", заяви Моди.

Байдън с историческо посещение в Папуа Нова Гвинея

Джо Байдън ще стане първият действащ президент на САЩ от поне един век насам, който ще посети Папуа Нова Гвинея, съобщи външният минист...

С подписването на споразумението за сигурност с Папуа Нова Гвинея Блинкен разшири капацитета на американските военни да се разполагат в региона. Пекин има влияние над редица пристанища в целия Тихи океан, а миналата година сключи таен пакт за сигурност със Соломоновите острови, който позволява на Китай да разполага войски в страната.

Съединените щати се опасяват, че китайската военна база в южната част на Тихия океан би могла да заобиколи съоръженията им на остров Гуам и да усложни защитата на Тайван в случай на китайска инвазия.

Споразумението ще предложи на Вашингтон възможност за движение във водите на страната в замяна на достъп до американското сателитно наблюдение за борба с "незаконните дейности в открито море".

Китайските власти заявиха, че се противопоставят на "въвеждането на каквито и да било геополитически игри в региона на тихоокеанските островни държави", без да споменават конкретно сделката или посещението на Блинкен.

В допълнение към сделката САЩ обещаха на Папуа Нова Гвинея финансиране в размер на 45 млн. долара за борба с организираната престъпност, изменението на климата и ХИВ/СПИН, както и защитно оборудване за военните, съобщи Държавният департамент.

Папуа Нова Гвинея отмени смъртното наказание

Папуа Нова Гвинея отмени смъртното наказание и присъдите на всички осъдени на смърт в тази страна ще бъдат заменени с доживотен затвор ...

Споразумението предизвика и студентски протести в няколко университета, съобщи най-големият вестник в Папуа Нова Гвинея „Post Courier“, поради опасения, че то дава на американските сили твърде голяма автономия в някои от ключовите входни пунктове на страната. Сигурността в столицата беше повишена, като пътищата бяха блокирани, а около плажната зона в центъра на града, близо до мястото на срещата на лидерите, полицаи патрулираха и в близките води с моторни лодки и джетове.

Командващият на Индо-тихоокеанското командване на САЩ адмирал Джон Акино също така посети казарми в провинция Оро, където беше посрещнат с военен парад.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ остро атакуваха управляващите в Грузия заради вдъхновения от Кремъл закон (ВИДЕО)

Санкции на САЩ срещу Русия: Наказани са още китайски и европейски компании

Лойд Остин отиде на Хаваите (ВИДЕО)

"Корумпиран": Тръмп нападна съдията, гледащ неговото дело

Колумбия къса дипломатическите си връзки с Израел

Десетки загинали и изчезнали след проливни дъждове в Бразилия

САЩ обвиняват Русия в използването на химическо оръжие в Украйна

Заради Палестина: Жесток бой в пореден университет в САЩ (ВИДЕО)

Най-малко три жени са заразени с ХИВ след козметична процедура в САЩ

САЩ спират вноса на руски уран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com