Как Грузия върви по пътя на Украйна

7160
Как Грузия върви по пътя на Украйна
Снимка: Getty images

Името на Виктор Янукович отдавна не се споменава в новините, но бившият украински президент, който преди 10 години избяга в Русия, беше споменат в Грузия. Бидзина Иванишвили, милиардер, натрупал богатството си в Русия, бивш министър-председател и почетен председател на управляващата партия "Грузинска мечта", направи точно това. Говорейки на митинг в Тбилиси в края на април, Иванишвили заяви, че страната му "не е Грузия от времето на Шеварнадзе или Украйна от времето на Янукович". И двамата политици загубиха властта в резултат на протести. Така Иванишвили даде ясно да се разбере, че партията му няма намерение да се отказва от властта.

Законът за "чуждестранните агенти" и Янукович

В Грузия протестите избухнаха заради проектозакона "за прозрачност на чуждестранното влияние", който по същество е аналог на руския закон за "чуждестранните агенти". Първият опит на грузинските власти да го приемат се провали преди година заради протести. Този път управляващата партия не отстъпва. Грузинският парламент гласува в подкрепа на законопроекта на второ четене, като окончателното му одобрение е насрочено за средата на май. Подобен закон отдавна е в сила в Русия, където се използва за дискредитиране на всички критици на властта - от организации с нестопанска цел до политици, медии и блогъри. Грузинската опозиция смята, че страната върви по пътя на Русия и обръща гръб на Запада.

По времето на Янукович в Украйна също имаше закон за "чуждестранните агенти". Той беше част от пакет закони, приети на фона на опозиционните протести през януари 2014. Това подхрани конфронтацията в Киев. В рамките на един месец, в края на февруари 2014, Янукович и членовете на неговото правителство загубиха властта, а много от тях избягаха в Русия. Това беше втората прозападна революция в Украйна. Първата, Оранжевата революция, се състоя през 2004 и завърши с мирна смяна на властта, точно както Революцията на розите в Грузия година по-рано. А сега?

Европейската реторика на фона на сближаването с Русия

Между Украйна и Грузия има прилики. Янукович беше проруски президент, но дойде на власт под лозунга за европейска интеграция на Украйна. Мнозина вярваха, че той ще вкара страната в ЕС. Но проевропейската му реторика се разминаваше с проруската политика на правителството му, докато не последва пълен обрат през есента на 2013, когато беше спряно подписването на споразумението с ЕС.

В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва. Грузия не подкрепя Украйна във войната и развива бизнес връзки с Русия. Тбилиси отказва също така да наложи санкции заради войната на Русия срещу Украйна, а търговският оборот с Русия се увеличава. И то въпреки факта, че грузински доброволци се сражават на страната на Украйна, а около една трета от грузинското население смята, че властите не подкрепят достатъчно Киев.

Западът наблюдава случващото с недоумение, но с надеждата, че няма да се стигне до нова политическа криза. Скоро предстоят президентски избори в САЩ, отношенията между Тбилиси и Вашингтон се охладиха, а Брюксел вече предостави на Грузия статут на страна кандидатка за членство в ЕС през декември 2023 година. С приемането на закона за "чуждестранните агенти" сближаването с Европа може на практика да бъде спряно. Можем да предположим, че истинската цел на закона за "чуждестранните агенти" е да спре сближаването с Европа, но не и да го обяви официално, както направи Янукович.

Европейският курс на Грузия е по-слаб от украинския

Преди повече от 20 години Грузия стана първата постсъветска държава, в която се извърши мирна революция и смяна на властта, а Украйна - втората. Двете страни бяха смятани не само за най-прозападните държави в Общността на независимите държави, но и за много близки.

Оттогава насам и в двете страни се правят опити за завръщане към формално многополюсен, но по същество проруски курс в икономиката и външната политика. Грузия направи това въпреки фактическата руска окупация на Абхазия и Южна Осетия. В Украйна опитите за връщане в орбитата на Русия бяха провалени. Янукович не издържа на власт дори един мандат, докато "Грузинска мечта" управлява повече от десетилетие. Очевидно значителна част от обществото е доволна от политиката на партията. Евромайданът в Украйна беше много по-мащабен от това, което се случва в Грузия. Прозападната президентка Саломе Зурабишвили, която не подкрепя закона за "чуждестранните агенти", има ограничени възможности.

Засега не е напълно ясно кой път ще избере Грузия окончателно. Голяма роля ще изиграе ходът на войната на Русия срещу Украйна. Ако Москва надделее, това ще ѝ даде сили да продължи имперската си политика в постсъветското пространство. В същото време поражението на Украйна би отслабило както самия Запад, така и силите в Европа, които се стремят да станат членове на западния клуб. В такъв случай Иванишвили, който промени реториката си и обвинява Запада, че превръща "Грузия и Украйна в пушечно месо", може да запази влиянието си.

Може би парламентарните и президентските избори през есента на 2024 ще дадат яснота. Проевропейският курс в Грузия досега беше по-слаб, отколкото в Украйна. А Иванишвили действа по-предпазливо от Янукович. Но той няма да може да се задържи дълго в шпагата между Русия и ЕС. Много ще зависи от това дали протестите ще останат мирни, или властите ще използват насилие, както направи Янукович. Тогава Иванишвили и "Грузинска мечта" може да бъдт сполетени от съдбата на украинския президент и неговата "Партия на регионите", а Грузия, подобно на Украйна, да преживее втора прозападна революция.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Колко скъпо ще ни излезе, ако Украйна загуби войната

Тайните бункери на Путин: Какво се знае за тях

Една седмица без социални мрежи: ползите са големи

Колко му е?

Самотни майки: "Детето не се нуждае непременно от мъж"

27 000 годишно: защо младите в Италия печелят толкова малко

България: новият летен сезон започва със старите проблеми

Войната в Украйна: с роботи, изкуствен интелект и дронове

Тази битка може да реши изхода от войната в Украйна

Защо ЕС все още купува руски газ?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Колко скъпо ще ни излезе, ако Украйна загуби войната
Колко скъпо ще ни излезе, ако Украйна загуби войната

Ако Западът позволи на Русия да спечели войната срещу Украйна, Кремъл и неговите авторитарни съюзници ще разпространят влиянието си по целия...