САЩ завеждат антимонополно дело срещу Google

1318
САЩ завеждат антимонополно дело срещу Google
Снимка: Getty Images/Guliver

Министерството на правосъдието на САЩ и 11 американски щата заведоха във вторник антитръстов иск срещу компанията-майка на Google - Alphabet Inc, твърдейки, че Google е нарушил закона, използвайки пазарната си сила, за да отстранява конкурентите.

На този етап от Google не коментират днешното решение, съобщава Ройтерс.

Френски съд засилва натиска върху Google да плаща за новини

Апелативен съд в Париж потвърди в четвъртък заповед за Google да преговаря с медийни групи по дългогодишния спор за приходите от онлайн...

Световно известната интернет търсачка Google имаше приходи от 162 милиарда долара през 2019 г., което е повече от държава като Унгария.

Новината идва само няколко дни преди президентските избори в САЩ, като това решение може да се разглежда като политически жест, изпълняващ обещанието, дадено от президента Доналд Тръмп на неговите поддръжници, да принуди определени компании да отговарят за предполагаеми антимонополни практики.

Републиканският сенатор Джош Хоули, който е известен критик на Google, обвини компанията за запазване на властта чрез "незаконни средства" и нарече съдебния иск "най-важното антитръстово дело от едно поколение насам".

Федералният иск също така бележи рядък момент на съгласие между администрацията на Тръмп и Демократическата партия.

Трябва да се има предвид, че 11-те американки щати, които се присъединиха към делото, разполагат с губернатори от Републиканската партия.

Google пуска на пазара нов смартфон

Google представи нов модел на своя смартфон - Pixel 4a, а също така обяви следващите приспособления от линията Pixel 4a (5G) и Pixel 5 ...

Очаква се още съдебни дела, тъй като са в ход разследвания от щатски прокурори относно по-широкия бизнес на Google, както и разследване на бизнеса за дигитална реклама. Очаква се група щатски прокурори, водени от Тексас, да заведат отделно дело, фокусирано върху дигиталната реклама, при това още през ноември, докато група, ръководена от прокурорът на Колорадо, обмисля по-всеобхватно дело срещу Google.

Делото е факт идва повече от година, след като Министерството на правосъдието и Федералната търговска комисия започнаха антитръстови разследвания на четири големи технологични компании: Amazon.com Inc, Apple Inc, Facebook Inc и Google.

Преди седем години Федералната търговска комисия установи антитръстова проверка в Google заради предполагаеми пристрастия в интернет търсачката на компанията, чрез които се благоприятстват нейни продукти, наред с други проблеми.

Компанията  Google е изправена пред подобни правни предизвикателства и в чужбина, напомня Ройтерс.

През 2019 г. Европейският съюз вече глоби Google с 1,7 милиарда долара за ограничаване на уебсайтовете да използват конкурентите на "Гугъл" за намиране на рекламодатели. През 2017г. ЕС глоби компанията и фаворизиране на нейния бизнес за пазаруване в търсачката, а през 2018 г. с още 4,9 милиарда долара за блокиране на конкуренти в безжичната операционна система Android.

ЕС няма намерение да отстъпва на американските корпоративни гиганти

ЕС възнамерява да предприеме редица нови мерки, за да гарантира, че големите американски компании (като Google, Amazon и Facebook), спа...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Призив към Русия: САЩ и Япония напомниха да не се разполагат ядрени оръжия в Космоса

Гутереш: Човечеството не може да преживее продължение на "Опенхаймер"

Доналд Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

САЩ: Изборите в Русия бяха "изключително недемократични"

След смъртта на милиардерка: Повдигнаха се въпроси за безопасността на Tesla

Стрелба във Флорида: Жертви, ранени и паника на плажа (ВИДЕО)

Температурен рекорд в Рио де Жанейро (ВИДЕО)

Тръмп: Путин "вероятно" е замесен в смъртта на Навални

Протест в Куба: Хората изнемогват (ВИДЕО)

Мъск: Противозачатъчните увеличават риска от самоубийство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com