X
 
 

Секретарят на ВМС на САЩ Ричард Спенсър в оставка заради скандала с „тюлените“

4141 0
Секретарят на ВМС на САЩ Ричард Спенсър в оставка заради скандала с „тюлените“
Снимка: Getty Images / Guliver
Секретарят на Военноморските сили на САЩ (ВМС) Ричард Спенсър подаде оставка в неделя по искане на министъра на отбраната Марк Еспър. Причината е отношението на Спенсър по спорния случай със служителя на специалните части на ВМС Едуард Галахър, който беше обвинен в извършване на военни престъпления в Ирак.

По-рано военноморските сили бяха информирани, че Белият дом ще се въздържи от прекратяване на дисциплинарните действия срещу шефа на "тюлените" (спецчастите на ВМС), въпреки че преди това президентът Доналд Тръмп предложи подобно прекратяване.

Личните данни на хиляди морски пехотинци и тюлени в САЩ попаднаха в лоши ръце

Хакери са се сдобили с достъп до личните данни на 134 386 настоящи и бивши американски тюлени, съобщиха американските военноморски сили...

"За съжаление установих, че секретарят Ричард Спенсър вече няма моето доверие да продължи да изпълнява тази своят позиция", посочи министърът на отбраната Марк Еспър.

Едуард Галахър беше осъден за извършване на престъпление, позирайки през 2017 година на снимка с труп в Ирак, и беше понижен в чин.

След оставката на секретаря на ВМС на САЩ Ричард Спенсър президентът Доналд Тръмп обяви в неделя в Twitter, че възнамерява да определи настоящия американски посланик в Норвегия - бившия адмирал Кен Брейтуейт за нов секретар на американските военноморски сили.

"Адмиралът и понастоящем посланик в Норвегия Кен Брейтуейт ще бъде номиниран от мен за нов секретар на ВМС. Човек с големи постижения и успехи. Знам, че Кен ще свърши изключителна работа!", написа Тръмп.

Военноморска база на САЩ и американски ядрен обект бяха евакуирани

Военноморска база на американските тюлени е била затворена заради възможно нападение с огнестрелно оръжие. Базата се намира в южната ча...

В поредица от други туитове Доналд Тръмп изрази съжаление относно процеса на военноморските сили по отношение на Едуард Галахър, но отбеляза, че проблемният "тюлен" от ВМС ще се "пенсионира мирно с всички отличия, които е спечелил".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители