Секретни данни от САЩ изтекоха по нелеп начин, може да попаднат в Русия

6447
Секретни данни от САЩ изтекоха по нелеп начин, може да попаднат в Русия
Снимка: Getty Images

След "Пентагонлийкс" САЩ са изправени пред нов теч на секретни документи. Стотици хиляди имейли от американската армия, включително такива, съдържащи поверителна информация за служители, са били погрешно изпратени в африканската държава Мали поради печатна грешка в домейна, пише Financial Times.

Вашингтон се опасява, че те може да попаднат в Русия, тъй като Мали е в тесни връзки с Москва. Там действа ЧВК "Вагнер" на Евгений Пригожин. ОЩЕ: Русия блокира разследване за масово клане в Мали с вероятно участие на руски паравоенни формирования

"Пентагонлийкс": Пригожин предложил да даде на Украйна координати на руските войски

В края на януари 2023, когато наемниците от ЧВК "Вагнер" губят хиляди хора в битката за разрушения Бахмут, ръководителят на частната во...

Изтеклите файлове съдържат още дипломатически документи, данъчни декларации, пароли и данни за пътуванията на висши служители.

По друг начин пък са изтекли данни от Германия, Нидерландия, Великобритания и други държави.

Въпреки многократните предупреждения в продължение на десетилетие, продължава да се наблюдава постоянен поток от електронна поща към домейна .ML, идентификатора на държавата Мали. Причината - така хората погрешно въвеждат .MIL, обозначението на всички електронни адреси на американските военни, пише FT.

Проблемът е установен за първи път преди почти десет години от Йоханес Зуурбиер - нидерландски интернет предприемач, който има договор за управление на домейна на Мали. От януари насам Зуурбиер събира погрешно насочени имейли в опит да убеди САЩ да се отнесат сериозно към проблема. Той разполага с близо 117 000 погрешно пренасочени съобщения - само в сряда са пристигнали почти 1000. В писмо, изпратено до САЩ в началото на юли, Зуурбиер пише: "Този риск е реален и може да бъде използван от противници на САЩ".

Контролът върху домейна .ML ще се върне другия понеделник от Зуурбиер на правителството на Мали, което е в тесни съюзнически отношения с Русия. Когато 10-годишният му договор за управление изтече, малийските власти ще могат да съберат неправилно насочените имейли. Правителството на Мали не е коментирало.

"Пентагонлийкс" разкри руското тайно оръжие, насочено срещу Starlink в Украйна

Стремежът на Русия да саботира достъпа до интернет на украинските военни, нанасяйки удар по спътниците Starlink на SpaceX, изглежда е д...

Голяма част от потока от имейли е спам и никой от тях не е маркиран като класифициран, но някои съобщения съдържат изключително чувствителни данни за настоящи американски военнослужещи, изпълнители и техните семейства. Съдържанието им включва рентгенови снимки и медицински данни, информация за документи за самоличност, списъци на екипажите на кораби, списъци на персонала в определени бази, карти на инсталации, снимки на бази, доклади от военноморски инспекции, договори, жалби за престъпления срещу персонала, вътрешни разследвания за хулиганство, официални маршрути за пътуване, резервации и данъчни и финансови документи.

Майк Роджърс - пенсиониран американски адмирал, който е ръководил Агенцията за национална сигурност и Киберкомандването на американската армия, заяви: "Ако имате такъв постоянен достъп, можете да генерирате разузнавателна информация дори само от некласифицирана информация. Това не е нещо необичайно. Не е извън нормата хората да правят грешки, но въпросът е в мащаба, продължителността и чувствителността на информацията".

Един неправилно насочен имейл тази година е включвал плановете за пътуване на генерал Джеймс Макконвил - началник на щаба на американската армия, и неговата делегация за предстоящото тогава посещение в Индонезия през май. Мейлът е включвал пълен списък с номерата на стаите, маршрута на Макконвил и още 20 души, както и подробности за стаята му в хотел Grand Hyatt Jakarta, където той е получил голям VIP апартамент.

Командир-лейтенант Тим Горман, който е сред говорителите на Пентагона, заяви, че Министерството на отбраната на САЩ "е наясно с този проблем и се отнася сериозно към всички неразрешени разкрития на контролирана информация за националната сигурност или контролирана некласифицирана информация".

Зуурбиер е управлявал подобни операции за Токелау, Централноафриканската република, Габон и Екваториална Гвинея. Когато през 2013 г. се заема с кода на Мали, бързо забелязва заявки за домейни като army.ml и navy.ml, които не съществуват. Подозирайки, че това всъщност е електронна поща, той създава система за улавяне на подобна кореспонденция, която бързо се претоварва и спира да събира съобщения. Зуурбиер казва, че след като е осъзнал какво се случва и е взел юридически съвет, е направил многократни опити да предупреди американските власти. Пред Financial Times той казва, че е дал на съпругата си копие "за всеки случай, ако черните хеликоптери кацнат в задния ми двор".

Нова част от "Пентагонлийкс": Среща на Путин с Пригожин и борба между ФСБ и Шойгу

Всеизвестен факт е, че в Русия кипи вътрешна борба, но нейната дълбочина вече изглежда много по-голяма, отколкото се смяташе досега. По...

Нидерландецът дава и пример - един от агентите на ФБР с военноморска роля се опитал да препрати 6 съобщения на военната електронна поща и по погрешка ги изпратил в Мали. Едно от тях включвало спешно турско дипломатическо писмо до Държавния департамент на САЩ относно възможни операции на Кюрдската работническа партия (ПКК) срещу турските интереси в САЩ.

Същото лице е препратило и поредица от брифинги за вътрешния тероризъм в САЩ с надпис "Само за служебно ползване" и глобална оценка на борбата с тероризма със заглавие "Не може да се предоставя на обществеността или на чужди правителства". Включена е и "чувствителна" справка за усилията на Иранската революционна гвардия да използва ирански студенти и приложението Telegram за извършване на шпионаж в САЩ.

Някои служители са изпратили до Мали пароли, необходими за достъп до документи от защитения обмен на файлове с достъп на Министерството на отбраната.

Много от имейлите са от частни изпълнители, работещи с американската армия. Някои имейли съдържат номера на паспорти, изпратени от ресорната агенция към Държавния департамент - структура, която издава документи на дипломати и други лица, пътуващи по официални дела за САЩ.

Съобщава се също, че нидерландската армия използва домейна army.nl, което също лесно може да се обърка с army.ml. Има повече от дузина изтекли имейли от настоящи военнослужещи от Нидерландия, които включват дискусии с италиански колеги за прибиране на боеприпаси в Италия и подробен обмен на информация за нидерландски екипажи на хеликоптери "Апачи" в САЩ. Други включват обсъждания на бъдещи варианти на военни поръчки. Нидерландското министерство на отбраната не е коментирало темата.

CNN: "Вагнер" опитали да купят оръжия от Турция, за да ги ползват срещу Украйна

Частната военна компания "Вагнер", която се сражава срещу украинската армия, е опитала да закупи оръжия и оборудване от Турция. То...

FT посочва, че има и 8 имейла от австралийското министерство на отбраната, предназначени за американски получатели, които са били пратени погрешно. Те включват презентация за проблеми с корозията, засягащи австралийските изтребители F-35, и наръчник за артилерията. Австралийското министерство на отбраната заяви, че "не коментира въпроси, свързани със сигурността".

Отделно, немското издание Der Spiegel пише, че разузнавателните служби на САЩ и Германия са изправени пред изтичане на данни на техни служители поради използването на онлайн скенера за вируси VirusTotal. Става дума за списък с 5600 имена, включващ служители на Агенцията за национална сигурност на САЩ, Киберкомандването на САЩ, Министерството на правосъдието и ФБР, както и на германските разузнавателни служби, Федералната криминална служба и военното контраразузнаване. Всички те са регистрирани в платформата за IT сигурност VirusTotal.

Изтичането засяга и данните на служители на официалните органи на Нидерландия, Тайван и Великобритания. Съобщава се, че в мрежата са попаднали само имената и имейл адресите им.

ОЩЕ: Обвиняемият в изтичане на секретни документи от Пентагона пледира "невинен"

Смърт на Путин и удар по Кремъл: Какви сценарии са обсъждали САЩ според "Пентагонлийкс"

Американското разузнаване разглежда "непредвидени сценарии" за развитието на войната в Украйна, включително смъртта на руския президент...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Силно земетресение край бреговете на Мексико

Почина първият в света пациент с трансплантиран свински бъбрек

"Забравя накъде отива": Тръмп с нови подигравки за възрастта на Байдън

Стигат до близо метър дължина: Гигантски африкански плъхове превзеха остров в щата Флорида

Коя държава наричат Дубай на Южна Америка? Едно голямо южноамериканско икономическо чудо:

Откраднат кабел предизвика влакова катастрофа с 50 ранени

Байдън за Тръмп: Да се беше послушал сам и да си инжектира белина

Почина най-успешният инвеститор на всички времена (СНИМКА)

Десетки ранени при влакова катастрофа в Аржентина (ВИДЕО)

САЩ: Новата руска офанзива няма да постигне значителни успехи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка