Ще има ли нов шок - в най-ранната фаза на борбата Тръмп смазва Клинтън

2108
Ще има ли нов шок - в най-ранната фаза на борбата Тръмп смазва Клинтън
Снимка: Getty Images/Guliver

Кандидатът на Републиканската партия Доналд Тръмп има поводи за радост, след като първите резултати на изборите в САЩ показват сериозно негово предимство. Борбата обаче ще е дълга и буквално кървава, тъй като все още няма нито един щат със 100% преброени бюлетини, но все пак ранната тенденция показва сериозен превес на милиардера.

Съгласно данните на AP, резюмирани от Actualno.com, дотук Тръмп печели 20 щата срещу 11 на Клинтън. Ако това бяха окончателните резултати, милиардерът щеше да е завоювал 243 гласа в Избирателната колегия, която де факто ще реши кой ще е новият президент на САЩ, а Клинтън щеше да има едва 99 гласа. Тепърва обаче в някои щати може да има обрати – например Вирджиния, който дава 13 гласа, Канзас, който дава 6 гласа, Мичиган, който дава 16 гласа, Мисисипи и Мисури, които дават общо 16 гласа, Ню Хампшир и Охайо, където гласовете са общо 22, Северна Каролина с 15-те си гласа, където Тръмп води само с 2,2% при 61% преброени гласове, Тексас, където борбата е за 38 гласа и Тръмп води с 5,3% при едва 11,9% преброени бюлетини и Флорида, където борбата е особено жестока и лидерството се сменяше няколко пъти. Засега кандидатът на Републиканската партия е напред със само 1,6% при преброени 93,7% от бюлетините, а Слънчевият щат дава цели 29 гласа в Изборната колегия.

При предсрочното гласуване Клинтън води в 5 щата

Кандидатката за президент Хилари Клинтън води в предсрочното гласуване в щатите Колорадо, Флорида, Охайо, Невада и Уискънсин. Съпеникъ...

Припомняме, че всъщност в момента американците гласуват кой щат зад кой кандидат ще застане в т.нар. Изборна колегия. Всеки щат има различен брой гласове в колегията, според размера на населението си и големината си. Гласовете са общо 538, като за да спечели даден кандидат за президент на САЩ, са му нужни минимум 270 гласа.

Иначе дотук кампанията не минава без обичайните противоречия. Ерик Тръмп, син на Доналд Тръмп, публикува на страницата си в Twitter снимка на своята бюлетина. Според законите на щата Ню Йорк, където той гласува, това е нарушение на закона и Тръмп-младши може да бъде глобен с 1000 долара.

Доналд Тръмп пък се оплака, че машините за гласуване в редица случаи прехвърлят бюлетините за републиканците към демократите, предаде БГНЕС. „Има данни, че хората гласуват за републиканците, а бюлетините им отиват за демократите. Съобщават, че това се случва на различни места. С други думи, машината за гласуване, в която пускате бланка за републиканците, я регистрира за демократите. Има вече много жалби по този повод”, каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com