"Ще помагаме с оръжия, докато можем": Каза ли Байдън на Зеленски, че военната помощ се отдалечава? (ВИДЕО)

6588
"Ще помагаме с оръжия, докато можем": Каза ли Байдън на Зеленски, че военната помощ се отдалечава? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

След разговорите в Белия дом с украинския президент Володимир Зеленски президентът на САЩ Джо Байдън обеща, че "няма да се откаже от Украйна".

Байдън заяви пред репортери, че издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин "залага" на това, че Съединените щати няма да предоставят допълнителна военна помощ на Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви по-рано, че е получил "положителни" сигнали от Конгреса по искането си за военна помощ, но ще чака резултати. "Получих сигнали", заяви Зеленски пред репортери в Белия дом след срещите си с членове на Конгреса и президента Джо Байдън. "Те бяха повече от положителни", каза Зеленски. "Но ние знаем, че трябва да разделим думите от конкретните резултати. Затова ще разчитаме на конкретни резултати", допълни той.

"Ще доставяме оръжия на Украйна, докато можем"

Президентът на САЩ Джо Байдън нееднократно обещаваше в изминалите почти две години, че американската подкрепа за Украйна ще продължи „колкото е необходимо“. Но във вторник Байдън изглежда преразгледа този ангажимент, като каза на съвместната пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски: „ще продължим да доставяме на Украйна оръжия и оборудване, докато можем“, отбелязва CNN.

Още: Байдън се срещна със Зеленски, обяви нови 200 млн. долара помощ за Украйна (ВИДЕО)

Това е отчетлива промяна, която отразява големите пречки пред одобряването на нова американска помощ за Украйна. Припомняме, че след срещите на Зеленски в Конгреса не стана ясно, че нова помощ ще бъде предоставена на Киев преди края на годината.

Откривайки своята пресконференция, Байдън каза, че руският президент Владимир Путин„ разчита на това, че Съединените щати не успяват да предоставят“ нова помощ и каза, че американските разделения относно предоставянето на нова помощ играят в ръцете на Русия. „Трябва, трябва, трябва да му докажем, че греши“, каза Байдън.

Той отбеляза, че водещият на руска държавна телевизионна програма е похвалил републиканците за блокиране на приемането на нова помощ за Украйна миналата седмица. „Ако сте възхваляван от руските пропагандисти, може би е време да преосмислите това, което правите“, каза Байдън. 

По-късно Байдън определи очакванията на САЩ за Украйна, тъй като войната наближава края на втората си година. „Искаме да видим Украйна да спечели войната“, каза Байдън. „Победата означава, че Украйна е суверенна, независима нация. И може да си позволи да се защитава днес и да възпира по-нататъшна агресия. Това е нашата цел.”

"Няма да изоставя Украйна"

Джо Байдън заяви пред президента Володимир Зеленски, че Съединените щати няма да изоставят Украйна в отчаяната ѝ борба срещу Русия, дори когато републиканците се противопоставиха на удължаването на американското военно финансиране.

Заставайки редом до украинския лидер на пресконференция в Белия дом, Байдън обеща: "Ще се радвам да се върна в Украйна: "Аз няма да изоставя Украйна, както и американският народ". Той допълни, че украинско поражение би означавало, че руският президент Владимир Путин "и бъдещите агресори навсякъде ще бъдат окуражени".

Още: Бивш шеф на комисия: Визитата на Зеленски в САЩ е важна в политически и във военен план

Зеленски, който прекара сутринта в разговори с републиканците и демократите в Конгреса, даде знак за предпазлив оптимизъм, че спреният поток от американска помощ ще бъде възобновен. "Получих позитивни сигнали. Те бяха повече от положителни. Но знаем, че трябва да се разделят думите и конкретните резултати. Затова ще разчитаме на конкретни резултати", каза Зеленски.

Имаше ли успехи украинската контраофанзива?

Както президентът на Съединените щати Джо Байдън, така и президентът на Украйна Володимир Зеленски оспориха твърдението, че контранастъплението на Украйна спира, предоставяйки примери за успехи на бойното поле. 

Байдън първо повтори цифра, спомената по-рано на съвместната пресконференция от Зеленски: че Украйна си е върнала 50% от териториите, завзети от Русия. Той също така посочи хода на Украйна да отблъсне руския флот, за да може да изнася зърно в Черно море.

Разговорите на Зеленски във Вашингтон идват в критичен момент, тъй като Белият дом предупреждава, че американската помощ за Украйна може незабавно да пресъхне и преговорите за нова помощ  са в застой в Конгреса. 

Още: САЩ и Украйна с нова стратегия във войната - целта е Путин да иска справедлив мир

Зеленски, говорейки украински, каза, че успехите на бойното поле „не са лесен успех“, но страната му е направила „сериозни стъпки напред“. „Да, имахме много проблеми, но въпреки това успяхме да направим това. Освен това Русия не успя да остане (в) нито една част от нашата територия, нито едно село, нито един град“, каза Зеленски, според преводач.

Той уточни, че това не се отнася непременно за големите градове, но увери, че имат ясен план как да продължат напред. Той отказа да даде подробности за тези планове публично.

Още: Кибератака на украинското разузнаване парализира поне за месец данъчната система на Русия

Байдън също така каза, че благодарение на двупартийната подкрепа от повече от 50 държави Украйна е успяла да постигне тези неща. „Трябва да гарантираме, че Путин продължава да се проваля в Украйна и Украйна да успее и най-добрият начин за това... да направим това е да приемем добавката“, каза Байдън, имайки предвид допълнителното финансиране, което е спряно в Конгреса.

Разделение в Конгреса

Но единният фронт в Белия дом контрастира с нарастващото разделение на Капитолийския хълм, където водещите републиканци настояват, че подновяването на помощта за Украйна ще зависи от това дали демократите първо ще се съгласят с големи имиграционни реформи - и дори поставят под въпрос дали войната срещу руската инвазия трябва да продължи.

Докато Москва заявяваше за нови успехи на бойното поле и предричаше, че всяка нова помощ за Киев ще бъде "фиаско", републиканският председател на Камарата на представителите Майк Джонсън не изрази ентусиазъм за одобряване на искането на Байдън за 60 млрд. долара нова помощ.

"Това, което администрацията на Байдън изглежда иска, са милиарди допълнителни долари без подходящ надзор, без ясна стратегия за победа и без нито един от отговорите, които според мен се дължат на американския народ", заяви Джонсън пред репортери след срещата със Зеленски.

Републиканският сенатор Джей Ди Ванс - който е близък до лидера на партията и вероятен кандидат за президент през 2024 г. заяви в социалните мрежи, че Зеленски е упражнил "груб" натиск върху Сената.

Задава ли се руска офанзива?

Кремъл повтори аргументите на републиканците, като се подигра с въздействието на подкрепата на САЩ. "Важно е всички да разберат: десетките милиарди долари, вкарани в Украйна, не ѝ помогнаха да постигне успех на бойното поле", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на 12 декември.

Още: Изненада за руснаците: Украйна с важен военен успех в битката за Авдеевка (ВИДЕО)

Русия заяви, че продължава да напредва на терен, в момент когато мразовитата зима в Украйна се задълбочава, а въздушните атаки на Москва срещу украинските градове се увеличават.

Украйна съобщи, че Русия е започнала "масирана офанзива" с бронирани машини в друга част на фронта близо до Авдиевка в източната част на страната. Главният мобилен оператор на Украйна пък заяви, че е бил парализиран от "мощна хакерска атака".

Още: Изключителна хакерска атака порази най-големия мобилен оператор в Украйна

Огромни руски загуби

Съединените щати заявиха, че в действителност Русия плаща извънредно висока цена за малки придобивки, като от началото на войната през февруари 2022 г. в Украйна са убити или ранени около 315 000 руски войници. 

Руските сили също така са загубили около 2200 от 3500-те танка, с които са разполагали преди началото на конфликта, според разсекретена оценка на американското разузнаване, споделена с Конгреса. Белият дом заяви, че само от октомври досега Русия е понесла повече от 13 000 жертви и ранени в източната част на Украйна. Загубите са дошли основно при офанзивата край Авдиевка. 

"Русия изглежда вярва, че военната безизходица през зимата ще изтощи западната подкрепа за Украйна и в крайна сметка ще даде на Русия предимство въпреки руските загуби", заяви говорителката на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън.

Още: Разсекретени данни разкриха чудовищни руски загуби край Авдеевка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com