Силова агенция в САЩ използвала психичноболни хора в свои операции

20273
Силова агенция в САЩ използвала психичноболни хора в свои операции
Снимка: Getty Images/Guliver

Скандални методи, граничещи с грубо погазване на човешките права, се използват в работата на една от федералните силови ведомства на САЩ - Бюрото за контрол на алкохола, тютюна, оръжията и взривните вещества. Такъв е изводът от журналистическо разследване, проведено от вестник Milwaukee Journal Sentinel, предаде БГНЕС.

Според общественото радио NPR, най-шокиращото в тази публикация е, че агентите на бюрото използвали като примамки в своите операции душевноболки хора. Журналистите от Милуоки се сблъскали с такъв случай през април, когато се оказало, че за подобна операция е използван психично болен мъж. Тогава обаче от бюрото в щата Уисконсин им обяснили, че става дума за изолиран случай. Репортерите обаче се добрали до полицейски и съдебни архиви и лично говорили с десетки участници в подобни операции.

Станало ясно, че тези и други нарушения се правят системно във ведомството. Поразителен е случаят с 19-годишния Аарън Кей, който е със забавено умствено развитие. Първоначално от бюрото го наели за 150 долара за "ходеща реклама" на магазина "Скуидс смоук шоп" в Портланд. След това, когато вече станал там "свой човек", го арестували за незаконна продажба на оръжия и наемане на проститутки за клиенти на магазина. Той бил осъден на половин година затвор. Собственици на съмнителния магазин били агенти на ведомството. Магазинът им служел за прикритие за разкриване на канали за незаконно оръжие и наркотици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com