Скандал в Панама заплашва разширяването на канала

22549
Скандал в Панама заплашва разширяването на канала
Снимка: Getty Images / Guliver

Международният консорциум, натоварен с огромната по обем работа за разширяването на Панамския канал, заплаши в четвъртък да спре работата по проекта. Панамските власти определиха исканията за още 1,6 милиарда долара като "безотговорни". През Панамския канал преминават 5% от световната търговия по море, предаде БГНЕС.

Така стотната година от откриването на междуокеанския морски път, с дължина 80 км, започва под знака на раздора. Спорът заплашва гладкото протичане на проекта, достоен да бъде наречен фараонски, който в крайна сметка може да "разтърси международната морска индустрия", според президента на Панама Рикардо Мартинели.

Испанският строителен гигант Sacyr, който оглавява консорциума за разширяване на канала, съобщи в четвъртък, че "ще предприеме спиране на работата", ако службата за управление на канала не плати в следващите три седмици 1,6 милиарда щатски долара (около 1,2 милиарда евро), за да покрие "допълнителните разходи", които са се появили на огромния обект.

Изправен пред тези заплахи, панамският президент обяви в четвъртък, че заминава за Испания и Италия, за да призове правителствата за продължаване на работата .

"Аз ще искам от тези правителства да дадат доказателства за моралната отговорност за това, което бе решено, защото е ненормално едно предприятие да иска такова увеличение на разходите за разширяването", каза Мартинели.

Консорциумът, който включва и италианската фирма Impregilo, както белгийската Jan de Nul и панамската Constructora Urbana, се позова на многобройни допълнителни разходи.

Допълнителните средства са значителни по отношение на първата сума от 3,2 милиарда за договора, спечелен през 2009 г. с голям шум от консорциума. Астрономическата сума е поискана по-специално заради "неточността на информацията, предоставена на консорциума" от панамска страна.

"Това са неочаквани разходи, които възникват и са много и разнообразни при такива гигантски строежи", каза за АФП говорител на Sacyr. "Това са технически въпроси като компонентите в бетона, геотехнически и геоложки въпроси, такси, данъци, икономически въпроси във връзка със служителите, климата", изброи той.

Общата стойност на строителството се очаква да достигне 5,2 милиарда.

Включително чрез изглаждане на трети воден коридор, повишаване на нивото на езерото Гатун, разширяване на пътищата за достъп, прокопаването на коритото на канала и изграждането на нови шлюзове на три нива, проектът трябва да доведе до възможността между двата океана да преминават кораби, превозващи до 12 000 контейнера, като утрои сегашното натоварване.

Завършването на работата първоначално бе насрочено за октомври 2014 г., за да съвпадне със стогодишнината на канала. То бе отложено до 2015 г., след като първо възникнаха разногласия между страните за качеството на използвания бетон. Консорциумът се съгласи да го промени, но поиска изплащане на компенсация от 573 милиона щатски долара (465 милиона евро).

Заплахата от спиране на проекта не бе приета добре на пазарите в четвъртък. Акциите на Sacyr потънаха с над 18% по време на откриването на търговията, а преди края на сесията бяха надолу с 8,95%. Компаниите настояха в четвъртък, че имат готовност да преговаря.

"Панама е на път да приключи работата и страната ще бъде с много твърда позиция по този въпрос", прогнозира от своя страна бившият администратор на канала Алберто Алеман.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com