Специалните сили на САЩ искат руски картечници

4798
Специалните сили на САЩ искат руски картечници
Снимка: Getty Images/Guliver

Защо специалните сили на САЩ биха искали да произвеждат руски картечници? Просто гледайте всяко видео на конфликт като в Ирак и Сирия и отговорът става ясен. Много от бойците използват руски или съветски оръжия или техни местни копия, от пушки до ракетни установки и тежки картечници, монтирани на пикапи. Това означава, че когато специалните сили на САЩ предоставят на някои от тези групировки оръжия, те ще трябва да се ровят из световния пазар на оръжие, за да купуват руски хардуер, както и резервни части и боеприпаси. 

Командването на специалните сили на САЩ, което наблюдава различните командоси на Америка, има идея: вместо да купуват руски оръжия, защо да не направят свои собствени? Ето защо USSOCOM моли американски компании да излязат с план за производство на руски и други чуждестранни оръжия.

Целта е да се „разработи новаторска вътрешна способност за производство на напълно функциониращи копия на чуждестранни оръжия, които са равни или по-добри от това, което се произвежда в момента в международен план“.

По-конкретно USSOCOM иска американските компании да проучат дали е възможен „обратен” инженеринг или реинженеринг и производство за вътрешния пазар на следните чуждестранни оръжия: 7,62×54R лентово захранвана лека картечница, която прилича на PKM (Pulemyot Kalashnikova Modernizirovany), и 12,7 ×108 мм тежка картечница, която наподобява НСВ по руски дизайн (Никитин, Соколов, Волков).“

Кандидатите за изследователския проект трябва да произведат „пет напълно функционални прототипа, които да включват стрелба с оригинални боеприпаси, на чуждо подобно оръжие, което наподобява формата, годността и функцията на проектирана от Русия тежка картечница NSV 12,7×108 мм.

Въпреки това USSOCOM няма да улесни процеса, като предостави помощ с технически чертежи. Заинтересованите компании ще трябва да направят свои собствени чертежи на чуждите оръжия, да придобият съответните части и суровини и да създадат производствен капацитет.

Компаниите също така ще трябва да „насочат вниманието си към производството на резервни части за поддръжка на оръжията на бойното поле“. Освен това те трябва да бъдат подготвени да стартират и спрат производството, ако е необходимо, както и да предоставят различни количества оръжия.

Разследване: Как американска електроника попадна в руска военна техника

Агенти на ФБР съвместно с представители на Министерството на търговията на САЩ разпитват американски технологични компании след като в ...

USSOCOM също така подчертава, че чуждестранните оръжия трябва да се произвеждат стриктно в Америка. Производителите „са длъжни да наемат само американски работници, да използват родни материали и да осигуряват производство и сглобяване в американски предприятия”. 

Въпреки че Главното управление за специалните сили на САЩ започва с два вида руски картечници, предложението за изследване се отнася до оръжията, произведени в чужбина като цяло. „Изграждането на собствен капацитет за производство на оръжия, подобни на чуждестранните, решава тези проблеми чрез икономическа ефективност, а също така укрепва военнопромишления комплекс на страната, осигурява надеждна и сигурна верига за доставки и намалява времето за доставка.” 

То повдига въпроса дали производството на руски оръжия в Америка без лиценз ще доведе до проблеми с авторските права, въпреки че руските и китайските шпиони не крият, че „се хващат“ за американските технологии. Във всеки случай идеята да се произвеждат чужди оръжия в Америка, вместо да се купуват от ненадеждни или съмнителни международни търговци, изглежда разумна и икономически жизнеспособна.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Увеличават се случаите на заразени от урина на плъхове в Ню Йорк

Хиляди колумбийци протестираха срещу реформите на президента си (ВИДЕО)

Унищожение на руската армия само с 3% от военния бюджет на САЩ: Данни от американски сенатор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка