X
 
 

Съдия от окръжния съд на Мисисипи: Законът за абортите пречи на свободния избор на жените

1652 0
Съдия от окръжния съд на Мисисипи: Законът за абортите пречи на свободния избор на жените
Снимка: Getty Images/Guliver
Федерален съд в Мисисипи временно блокира закона за "сърцебиенето на плода", забраняващ аборта след шестата седмица на бременността, съобщава БГНЕС. Съдия от окръжния съд на Мисисипи Карлтън Рийвс заяви, че законът, приет през май, "пречи на свободния избор на жените, който е от основно значение за достойнството и независимостта на човека". Законът трябваше да влезе в сила на 01.07.19 г.

Абортът е разрешен в Съединените щати на федерално ниво. Съответното историческо решение е взето през 1973 г. от Върховния съд. През последните години редица щати значително затегнаха ограниченията върху абортите. През април тази година абортите във второто тримесечие бяха фактически забранени в Индиана, а закон, забраняващ ранните аборти, беше приет в Охайо от момента, в който може да се различи сърдечният удар на ембриона. Подобни закони, свързани със сърдечните удари на плода, бяха приети тази година в Джорджия, Кентъки и Мисисипи и тяхното приемане може да бъде последвано от още десетина щати.

Протести срещу забраната за аборти в САЩ

Хиляди хора участваха в координирани митинги в Съединените щати, за да протестират срещу няколко щата, които приеха строги закони за ог...

Тези закони могат да бъдат обжалвани пред Върховния съд на САЩ. Въпреки това, положението в съда се промени в полза на противниците на абортите след назначаването на двама консервативни съдии - Нийл Горсак и Брет Каванау от президента Доналд Тръмп. Малко вероятно е Върховният съд да предприеме стъпки за действителна отмяна на решението „Роу срещу Уейд“, но може да подкрепи затягането на правилата срещу абортите.

Поддръжниците на правото на аборт твърдят, че жените имат право да се разпореждат самостоятелно със собствените си тела и че ембрионът в ранните етапи на формирането не може да се счита за човешка личност. Те също така посочват, че забраната на абортите може да доведе до криминализиране на тази операция и до смъртта на много жени, които в нарушение на закона ще се опитат да прекъснат бременността си. Противниците на абортите се позовават на религиозните предписания и концепцията, че животът на човека започва от момента на зачеването, във връзка с което считат, че абортът е аморален акт или дори престъпление.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално