Съветник на Тръмп начерта на салфетка план за разделяне на Либия на три

3026
Съветник на Тръмп начерта на салфетка план за разделяне на Либия на три
Снимка: Getty Images/Guliver

Високопоставен служител на Белия дом по въпросите на външна политика работи по план за разделяне на Либия и е нарисувал карта за това как страната може да бъде разделена на три зони на салфетка при среща с високопоставен европейски дипломат, съобщи британският вестник The Guardian.

Себастиан Горка, заместник-помощник на Доналд Тръмп, който се намира под натиск заради миналите му връзки с унгарските крайнодесни групи, предложил идеята за разделяне на страната в седмиците преди встъпването в длъжност на президента на САЩ, твърди източник, запознат с въпроса. Европейският дипломат отговорил, че това ще бъде "най-лошото решение" за Либия.

Горка се стреми към работата на специален пратеник в Либия в Белия дом, но засега на "Пенсилвания авеню" 1600 не са решили дали да се създаде такъв пост.

В либийския град Сабха действа пазар за роби

Международната организация по миграция съобщи, че в югозападния либийски град Сабха действа пазар, на който се продават мигранти и бежа...

След водената от НАТО интервенция и смъртта на Муамар Кадафи през 2011 г. Либия затъна в конфликт между две конкуриращи се правителства. Докато във Вашингтон засега пренебрегват въпроса с Либия, са се появили остри различия за това каква дума трябва да има Русия в съдбата на Либия.

Има опасения сред някои европейски съюзници, че Белият дом ще се откаже от силна подкрепа на администрацията на Обама за подкрепяното от ООН либийско правителство на националното съгласие (ПНС), което е в Триполи и е начело с Файез ал-Сарадж.

Докато в някои среди гледат на ПНС като на най-добрия вариант за постигане на стабилност в страната, то се бори срещу враждебния кабинет в Тобрук, източна Либия, подкрепян от Халифа Хафтар, антиислямистки военен ръководител. Хафтар, който няма да подкрепи разделяне на страната, има подкрепата в някои среди на правителствата на Русия и Египет.

Горка защитава твърдата политика, целяща победа над "радикалния ислям" и гледа на "Мюсюлманското братство" като на терористична групировка, целяща проникване в САЩ. Като бивш редактор в агенция "Брейтбарт", Горка е близък на Стийв Банън. Главният стратег на Тръмп, който вярва, че борбата срещу радикалния ислям би трябвало да е централна тема във външната политика на САЩ. Но звездата на Банън в Белия дом клони към залез и той загуби мястото си в съвета за национална сигурност миналата седмица, отбелязва още БГНЕС.

Иванка Тръмп настояла баща й да удари Сирия

Президентската дъщеря Иванка Тръмп е повлияла силно на баща си, за да вземе решението за въздушния удар срещу Сирия. Това разкри брат й...

Горка разтревожи чуждестранните дипломати с възгледите си бъдещето на Либия. Картата, която той начертал на салфетка по време на преходния период, разрязва Либия на три части, очевидно въз основа на старите османски провинции Киренайка на изток, Триполитания в северозапад и Фезан на югозапад.

Докато сепаратистите, които подкрепят разделянето, твърдят, че жизнеспособна държава може да бъде изградена в източната част на Либия, повечето експерти са съгласни, че тази стъпка ще разпали друга гражданска война, защото заради границите ще има разгорещени дебати.

Представители на правителството в Тобрук, включително Хафтар, са се опитвали да влияят върху администрацията на Тръмп, призовавайки САЩ да променят коренно позицията си и да оттеглят подкрепата си за правителството Сарадж.

В телефонно интервю за The Guardian Ари Бен-Менаше, израелски консултант по сигурността, базиран в Канада, чиято компания има договор в размер на 6 млн. долара, за да лобира от името на Хафтар и Агила Салех Иса, ръководителят на либийската Камара на представителите в Тобрук, съобщи, че Белият дом е бил "информиран" за Либия и е "готов да играе на нашите условия". "Няма да има разделяне. Никой от тях (администрацията на Тръмп) няма и представа какво става там. Те бяха информирани много подробно от нас и ... разбраха, че Сарадж никога няма да успее."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com