Тежка експлоатация: В Боливия работят дори и петгодишни деца - и то стотици хиляди

1892
Тежка експлоатация: В Боливия работят дори и петгодишни деца - и то стотици хиляди
Снимка: Getty Images/Guliver

9-годишни момичета продават цигари на чуждестранни туристи пред дискотеките. Това е напълно нормална гледка за Кито, столицата на Еквадор. Невръстни момчета, които чистят обувките на богаташи - най-обикновена част от живота в Богота, столицата на Колумбия. 11-годишни деца разнасят огромни чували с царевица, ориз и боб - обичайно в Перу. Няма държава в Южна Америка, в която да няма работещи деца.

Когато Боливия легализира детския труд

В Боливия обаче детският труд открай време предизвиква обществена дискусия. Защото през 2014 година лявото правителство на Ево Моралес направи нещо безпрецедентно - то легализира детския труд. "Законът беше устроен спрямо условията, в които живеят засегнатите от него деца. Поне той премина през различни консултации", казва правозащитничката Бианка Мендоса.

Законът позволяваше само на деца над 10-годишна възраст да работят - и само ако произхождат от изключително бедни семейства. За такива случаи имаше и минимална надница, казва Мендоса. Освен това децата получаваха и социални облаги, нощният труд беше забранен, както и трудоемката и опасна работа в мини или в производството на захарна тръстика. Присъствието в училище и редовните медицински прегледи също са били задължителни за децата.

Защиници на правата на децата като Мендоса смятат, че законът в Боливия е бил прогресивно решение. Въпреки това Международната трудова организация и Уницеф бяха възмутени. Според тях всеки вариант на детски труд е експлоатация. През 2018 година, под натиск на международната общност, властите в Боливия оттеглиха някои противоречиви пасажи от закона, които нарушаваха правилата на ООН.

"Много от нас вярват, че ако детският труд не се коментира, няма как да има работещи решения. Всички ще живеем в една кристална топка, в която вярваме на собствените си лъжи", казва Мендоса.

800 000 деца в Боливия работят

ООН: Над 160 млн. деца в света работят

Повече от 160 милиона деца в света са ангажирани с детски труд, се казва в доклад на Международната организация на труда (МОТ) и детска...

След отмяната на закона, положението на децата в Боливия не се е подобрило, коментира Мендоса. Точно обратното - броят на децата, на които им се налагаше да работят, беше спаднал от 850 000 на 740 000, а сега отново се е повишил. А покрай пандемията ситуацията се е влошила допълнително. "Деца на по 5 години са по улиците, за да продават захарни изделия, бисквити, ластици за коса и всякакви подобни дреболии", коментира Мендоса.

В миналото това се е случвало най-вече през нощта, защото е имало ограничения, казва тя. "Сега след пандемията децата отново работят много по-често." По официални данни на Уницеф броят на работещите деца в Боливия отново надхвърля 800 000. Спорът за това как държавата да се справи с проблема продължава.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Групата Green Day хедлайнер на концерт на ООН (СНИМКА)

Огнен ад: Пожар опустоши строящ се небостъргач (ВИДЕО)

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com