The Guardian: Лобиращи за Киев в САЩ получават милиони от оръжейни компании

4865
The Guardian: Лобиращи за Киев в САЩ получават милиони от оръжейни компании
Снимка: Getty Images

Някои от най-мощните лобисти на Вашингтон предоставят услугите си на Украйна безплатно, но в същото време получават милиони възнаграждения от изпълнители на Пентагона, които печелят от конфликта на САЩ с Русия. За това разказва публикация на британското издание The Guardian.

След решението на Владимир Путин да нахлуе в Украйна, което беше осъдено от цялата международна общност, изглежда, че всички индустрии на Америка оказаха подкрепа на Киев. Но може би една от най-важните индустрии, които се притекоха на помощ на Украйна, беше мощната лобистка индустрия на Вашингтон.

Конфликтът принуди някои от най-големите играчи да направят немислимото за тях – да лобират безплатно. Докато някои може да имат алтруистични причини да представляват Украйна безвъзмездно, други лобистки фирми имат финансови стимули да помагат на Киев. Те печелят милиони, лобирайки за производители на оръжия, които печелят от войните.

Ръст на лобистката благотворителност в Украйна

Съгласно Закона за регистрация на чуждестранни агенти на САЩ (FARA), представители на чуждестранни принципали, които участват в политическа дейност, трябва да разкриват информация за своята работа. Оттам стана известно, че преди началото на военния конфликт интересите на Киев във Вашингтон безкористно са представлявани от 11 компании. От началото на инвазията броят на тези лобисти се е удвоил до 25 фирми.

„Не си спомням сравним скок в pro bono (в интерес на обществото) за който и да е чуждестранен принципал“, каза Дейвид Лауфман пред The Guardian, партньор в адвокатската кантора Wiggin and Dana, който преди това е ръководил изпълнението на FARA в Министерството на правосъдието.

Много от тези нови „граждански активисти“, представляващи интересите на Украйна, търсят увеличена военна подкрепа от САЩ за украинските въоръжени сили. Служител на една от тези компании каза, че те възнамеряват да „лобират пред членове на американското правителството за увеличаване на разходите на Министерството на отбраната на САЩ по договори, свързани с доставката на военна помощ за Киев, което ще помогне на неговата армия да успее в конфликта срещу Русия“. Още: "За едни война, за други празник": Оръжейните компании трупат милиарди от войната

Много американски лобистки компании наистина предоставят безплатно услуги за насърчаване на интересите на Украйна в областта на доставките на оръжия, уж в знак на солидарност с украинския народ. Но в същото време те получават милиони долари приходи от отбранителни предприятия за нови договори от Пентагона.

Hogan Lovells Company

Преди да стане председател на Камарата на представителите на САЩ, Кевин Маккарти предупреди, че републиканците няма да дадат картбланш за помощ на Украйна, след като дойдат на власт. Но миналата седмица лидерът на републиканците се съгласи "безкористно" да прокара интересите на Киев в Конгреса.

На 16 февруари бившият сенатор Норм Коулман, старши съветник на Hogan Lovells, подаде документи във FARA, показващи, че той е про боно лобист за фонд, контролиран от украинския олигарх Виктор Пинчук. Коулман ръководеше набирането и изразходването на повече от 260 милиона долара в подкрепа на републиканските кандидати за Конгреса на междинните избори през 2022 г.

Коулман, който има богат опит в лобирането за чуждестранни интереси благодарение на дългите си години като агент на Саудитска Арабия, вече е зает да работи за Украйна. Имейлите от 4 февруари, публикувани като част от справката във FARA, сочат, че той е помолил сенаторите Линдзи Греъм и Том Тилис за помощ при организиране на събитие в Капитолия, "за да осигурят на членовете на Конгреса по-добро разбиране на загубените животи и страданието на украинците през изминалата година като пряк резултат от руските военни престъпления" и "да направим колкото можем, за да осигурим продължителна, силна, двупартийна подкрепа за наистина героичните усилия, които тази администрация и Конгресът направиха, за да осигурят така необходимите военна и икономическа помощ за Украйна“.

Докато Hogan Lovells върши тази работа формално безплатно, двама от плащащите клиенти на фирмата, Looking Glass Cyber Solutions и HawkEye 360, имат обширни договори за осигуряване на отбраната и интереси в украинския конфликт.

Looking Glass, който плати на Hogan Lovells 200 000 долара през 2022 г., сключи 5-годишен договор с Министерството на отбраната на САЩ за "предоставяне на специализирано разузнаване за киберзаплахи и повишаване на ефективността на американски военни анализатори и мисии на оператори на киберзаплахи". Тяхната мрежа за откриване извърши анализ в Украйна и уебсайтът им се гордее с идентифициране на GPS смущения в Украйна, изглежда, че са част от "интегрирането на тактики за електронна война на Москва в конфликта за допълнително влошаване на способността на Украйна за самоотбрана".

HawkEye 360, която също плати 200 000 долара на Hogan Lovells през 2022 г., също е изпълнител на Министерството на отбраната на САЩ. Фирмата е специализирана в системи за откриване на сигнали.

Hogan Lovells не отговори на множество искания за коментар.

Фирма BGR

BGR Government Affairs (BGR) е фирма за лобиране и комуникации. През май тази година тя започва да работи безвъзмездно за две заинтересовани персони от Украйна - Вадим Ивченко, член на украинския парламент, и Олена Липкивска-Ергул, съветник на Володимир Зеленски.

През 2022 г. BGR прибра над половин милион долара, лобирайки за изпълнители на Пентагона, някои от които вече печелят от конфликта в Украйна. Например, според OpenSecrets, Raytheon, който е платил на BGR $240 000, за да лобира за неговите интереси, вече е получил повече от $2 милиарда в държавни договори за подкрепа на исканията на украинската армия.

Само два дни преди началото на руската инвазия, съветник на BGR публично призова за увеличаване на военната помощ за Украйна във връзка с признаването от Путин на Луганската и Донецката народни републики за независими държави.

"Съединените щати и съюзниците от НАТО трябва да подходят много по-сериозно от военна гледна точка към подпомагането на Украйна да защити своите територии", пише Кърт Уолкър, старши съветник на BGR и бивш посланик на САЩ в НАТО, в статия, публикувана от CEPA Center for European Policy Analysis.

Статията му "Стягайте се: това е само началото"“ беше рекламирана на уебсайта на BGR, но CEPA не разкрива връзката на Уолкър с компанията.

"BGR няма конфликт на интереси и се гордее с работата си в полза на Украйна и всички свои клиент", каза президентът на BGR Джефри Бирнбаум.

Mercury Company

Mercury Public Affairs (Mercury) е консултантска фирма за лобиране, връзки с обществеността и политическа стратегия. В средата на март 2022 г. тя започва работа на доброволни начала към украинската неправителствена организация GloBee International Regional Development Agency. Името на компанията нашумя, когато фирмата се съгласи да работи безплатно за украински клиент. По-късно същата година тя подава молба до FARA, в която се посочва, че работата на Mercury е да изпрати само четири имейла от името на Globee през първите 3,5 месеца от това споразумение. Още: Светът купува повече оръжие след началото на войната в Украйна

Mercury, подобно на BGR, също работи от името на изпълнителите на Пентагона през 2022 г., като същевременно предоставя услуги за украинския клиент безплатно. Mercury каза, че е получила повече от 180 000 долара за лобиране за изпълнители на Министерството на отбраната на САЩ през 2022 г.

Работата на Mercury за украинския клиент също се отличава с факта, че преди началото на руската инвазия компанията е сътрудничила с Русия в продължение на много години. Лобирала е за интересите на руската Совкомбанк, както и за руската енергийна компания, основана от руския олигарх Олег Дерипаска. Наскоро той беше замесен в схема за подкупване на агент от ФБР, който го разследваше. След началото на военния конфликт Mercury изостави и двамата руски клиенти. Но според документите на FARA, преди началото на безвъзмездното сътрудничество с украинския клиент, компанията успя да спечели около 3 милиарда долара за 5 години лобиране за руските интереси.

Mercury не отговори на множество искания за коментар.

Глобални навигатори

Navigators Global се описва като "компания за връзки с правителството и стратегически комуникации". На 29 април 2022 г. тя се регистрира във FARA като представител на Комисията за национална сигурност, отбрана и разузнаване към украинския парламент. От името на украинския парламент те се свързаха с десетки ключови членове на Конгреса, според FARA, включително 8 телефонни обаждания, текстови съобщения и имейли от Маккарти и 20 обаждания до комисиите по въоръжените сили в Камарата на представителите и Сената.

Докато Navigators Global лобира безвъзмездно за политици от Конгреса, които може би имат най-голямо влияние върху американската военна помощ за Украйна, фирмата също е спечелила приходи от изпълнители на Пентагона. През 2022 г. Navigators Global спечели 830 000 долара, работейки за Министерството на отбраната на САЩ, според данни за лобиране, събрани от OpenSecrets. Документите също така показват, че техните дейности са били фокусирани върху Закона за националния орган за отбрана за фискалната 2023 г., законопроект за отбранителната политика, който увеличава разходите за Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна с половин милиард долара.

Navigators Global не отговори на множество искания за коментар.

Агенция Ogilvy Group

На 26 август 2022 г. Ogilvy Group, голяма агенция за реклама и връзки с обществеността, се регистрира във FARA, за да работи с Министерството на културата и информационната политика на Украйна като част от инициативата Advantage Ukraine. Тя е описана на уебсайта като „Инвестиционна инициатива на правителството на Украйна“. На първо място в списъка с инвестиционни възможности е отбранителната индустрия на страната. Към Ogilvy в това начинание се присъединяват и регистрираните от FARA Group M и Hill&Knowlton Strategies, както и маркетинговата компания Hogarth Worldwide, която не е регистрирана като чуждестранен агент.

Докато Ogilvy Group разпространяваше "посланието, че Украйна все още е отворена за бизнес", както се обяснява в доклада на нейно министерство, Ogilvy Government Relations лобира за изпълнители на Пентагона, които й платиха почти половин милион долара през 2022 г. Тези две организации на Ogilvy са технически отделни единици, но са на една и съща компания майка - холдинга WPP.

Поне един от изпълнителите, за които лобира Ogilvy Government Relations, Fluor, изглежда ще се възползва пряко от усилване на военната подкрепа на САЩ за Украйна и увеличеното военно присъствие на САЩ в Европа като цяло. През 2020 г. 7-мо командване за обучение на армията на САЩ възложи на Fluor 5-годишен договор за логистични услуги, който говорител на компанията обясни, че "позиционира Fluor за бъдеща работа с Европейското командване на САЩ и щаба на Африканското командване на САЩ в Германия". Fluor е платил на Ogilvy Government Relations $200 000 за лобиране през 2022 г., според OpenSecrets.

Ogilvy не отговори на искане за коментар.

Докато конфликтът в Украйна навлиза във втората си година, разходите за отбрана на САЩ продължават да растат. Доставчиците на оръжия и отбрана получиха почти половината - 400 милиарда долара - от 858 милиарда долара бюджет за отбрана за 2023 г.

„Има голямо търсене на оръжия за прехвърляне в Украйна и за попълване на намаляващите запаси в САЩ, изпълнителите получават милиарди долари в договори, свързани с Украйна“, каза Джулия Гледхил, която разследва разходите за отбрана в Project On Government Oversight.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Съветникът на Байдън заминава за Израел

Свлачище в Еквадор отне живота на шестима души, десетки са изчезнали

Силно земетресение разтърси Перу

Стрелба в аквапарк край Детройт, има ранени деца

Само химикалка и лист: Ето правилата за първия предизборен дебат между Байдън и Тръмп

На срещата на върха в Швейцария: САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за енергийния сектор на Украйна

Кортежът на новоизбрания президент на Мексико претърпя катастрофа

САЩ пратиха ядрена подводница да напомни на флота на Путин в Куба да кротува

"Глас народен, глас Божи": Мъск изпрати торта с този надпис - ето на кого (СНИМКА)

Дезориентиран: Байдън се обърка на срещата на Г-7 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка