The National Interest: Как САЩ могат да избегнат конфликта на великите сили в Черно море

3467
The National Interest: Как САЩ могат да избегнат конфликта на великите сили в Черно море
Снимка: iStock/Guliver

Много американци вярват, че цялата територия на Източна Европа, разположена до Русия, е много далеч и е трудна за разбиране. Тази част на света съдържа редица държави, големи и малки, които обикновено не са сред най-обсъжданите в американските новини и които американските туристи рядко посещават. За да се осмисли голяма част от този отдалечен регион, би било разумно да разгледаме този регион, като се фокусираме върху Черно море, и да разглеждаме този воден обект като ключова забележителност за основната част на региона. Това не само помага да се изясни какво планира Русия във връзка с близката й чужбина, но също така хвърля светлина върху действията на Китай и какъв отговор се изисква от САЩ, пише американското списание The National Interest. Ето какво се казва в статията, преведена от "Фокус":

Черноморският регион се разглежда най-добре като територия, която съдържа три големи и важни крепости - Украйна на север, Турция на юг и Русия на североизток. Освен това от двете страни на региона има три държави - Румъния, България и Молдова вляво или на Запад, както и Грузия, Армения и Азербайджан на изток. Турция, Румъния и България са съюзници на НАТО; Америка и останалите 26 държави-членки на НАТО (общо 30) са длъжни да ги защитават съгласно Договора за взаимна отбрана. И въпреки че Украйна не е член на НАТО, САЩ обещаха още през 1994 г. (заедно с Русия) да помогнат да я защитят и да гарантират нейната сигурност - и затова руската агресия срещу Украйна от 2014 г. поражда опасения.

Тръмп: Рано е да се предавам

Действащият американски президент Доналд Тръмп обяви след признаването от републиканския лидер в Сената Мич Макконъл на победата на Джо...

Това не означава, че Америка трябва да се подготви за война срещу Китай или Русия в Черноморския регион. Черно море е далеч от бреговете на Китай; основните военни проблеми, свързани с Китай са в западната част на Тихия океан. Освен това, както каза председателят на Съвместния комитет на началник щабовете, генерал Марк Мили, в реч на 2 декември в Института „Брукингс“, „САЩ са в състояние на голяма конкуренция, а не в състояние на конфликт. И ние трябва да се стремим да поддържаме съществуващото положение, като същевременно успешно се конкурираме с Русия и Китай по въпросите на влиянието.“

Всъщност, както и в много други части на света, Китай не представлява пряка военна заплаха, а по-скоро оспорва интересите на САЩ в областта на икономиката, технологиите и шпионажа. По-конкретно трябва да се отбележи следното:

• Чрез своята инициатива „Пояс и път“ Китай предлага заеми на много страни. Това включва и региона на Черно море. Но клиентите на Китай трябва да бъдат внимателни: той дава пари при определени условия. САЩ трябва да помогнат на страните от региона да разберат това и трябва да го направят така, че те да могат да приемат заеми, знаейки какво ги задължават да правят.

• китайският софтуер и хардуер са оптимизирани за внимателно наблюдение и контрол на населението, тоест когато жителите на Черноморския регион ще купуват китайските технологии, дори от частни фирми, в области като 5G, те ще бъдат следени. Това е залегнало в китайския „закон за интеграцията“ на гражданската, търговската и военната индустрия с участието на специалните служби. Пекин дори не се преструва, че не е така.

• Китай активно се опитва да изкупува дялове в бизнеса в индустрии с огромни последици за сигурността. Поразителен пример е производственото предприятие „Моторсич“ в Украйна, което произвежда висококачествени двигатели за хеликоптери и самолети. Като се има предвид, че украинската икономика преживява трудни времена, такива активи могат да станат относително лесна плячка за уж приятелски, но и коварен чуждестранен инвеститор.

НАТО съжалява за санкциите на САЩ срещу Турция за С-400

НАТО съжалява за решението на САЩ да наложи санкции на своя съюзник в Алианса Турция за придобиването на руските системи за ПВО С-400, ...

• като цяло в бъдеще за „китайската“ инфраструктура ще трябва да се плаща с контролни дялове от предприятия.

• Като цяло неизпълнението на задълженията по китайски заеми води до създаване на китайска собственост върху активите и неизпълнението на задълженията по заеми е напълно възможно, когато големи проекти се налагат на нищо неподозиращите страни със слаба икономика и липса на прозрачност в техните инвестиционни решения.

За щастие Америка може да направи много, за да предложи различни видове помощ, които вече показват обещаващи резултати в други региони на света. Например Малайзия и Пакистан осъзнаха, че могат да се откажат от мащабни китайски проекти, които няма да им помогнат много при създаването на работни места (тъй като Китай привлича предимно своите работници за изпълнение на проекти по инициативата „Пояс и път“), но ще създадат необходимостта от плащане на големи дългове. Централизирана база данни която ще проследява подобни китайски действия и ще помага на страните да изчисляват плюсовете и минусите за всяка предложена инвестиция преди подписване на договори може да окаже значителна помощ в борбата с тази практика на Китай.

Накратко, САЩ трябва да участват. Те трябва да бъдат една от водещите държави в този регион. ЕС и НАТО са важни като структури, които допълват американската дипломация. Новата администрация на Байдън трябва да признае Черно море като важен регион, в който основният акцент трябва да бъде върху дипломацията и икономическото взаимодействие.

Положителното е, че бъдещето на Черноморския регион не трябва да бъде свързано с война. Военната подкрепа е важна, но тя е само един от инструментите ни за ангажиране в този жизненоважен регион. За да избегне негативното развитие, Америка трябва да действа ефективно, да бъде търпелива и да не спира да действа ... ако иска да го направи и вземе решение, ще постигне успехи. Време е да вземе решение.

Генералният прокурор на САЩ напуска поста си възмутен

Генералният прокурор на САЩ Уилям Бар подаде оставка, с което приключи мандатът на длъжностното лице, лоялно на президента Доналд Тръмп...

 

A защо Тръмп днес заяви, че е рано да се предава - вижте тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка