Трима мюсюлмани, които гласуваха за Тръмп

2064
Трима мюсюлмани, които гласуваха за Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

Доналд Тръмп открито заяви позицията си за забрана за влизане на мюсюлмани в САЩ, засилено наблюдение на джамиите и създаване на регистър на американските мюсюлмани.

Цялостната му антиимигрантска риторика му навлече гнева на малцинствата в САЩ. Въпреки всеобщите настроения обаче, сред мюсюлманските общности има и хора, които подкрепят новоизбрания президент на САЩ и неговите политики.

Последното изследване по въпроса, проведено сред 2000 мюсюлмани от 6 щата, показа, че 11% от запитаните всъщност застават зад Тръмп, пише Time.

Представяме ви позициите на трима от тях.

Адам Уаршауер

Произход: Баща му е евреин, а майка му - християнка. Става суфист мюсюлманин, след като бива въведен в исляма от мъж, който среща, когато е на 22 години. Политически се определя като предимно независим.

Сперед Уаршауер Тръмп не иска да забрани на мюсюлманите да влизат в САЩ, защото не ги харесва, а защото иска да се справи с тероризма. "Като мюсюлманин го подкрепям, защото трябва да спрем това, което се случва по света, и да работим с останалите ислямски държави в борбата с тероризма. Ако забраниш на мюсюлманите да влизат в страната, принуждаваш всички да обърнат внимание на проблема", заявява той.

"Пример за това, че Тръмп наистина решава проблеми, е предложението му за построяване на стена по границата с Мексико - това е решение за кризата с нелегалната имиграция. Също така го одобрявам и за позицията му по въпроса с хероина - той казва, че това е проблем и иска да го реши. Разтревожен съм обаче относно подхода му към външната политика, тъй като е твърде агресивен. Но пък Путин го уважава и това е добре. Искаме Путин да уважава страната ни", допълва той.

"Да, Тръмп казва много глупави неща. Аз не съм от най-ентусиазираните му поддръжници. Но съм реалист - щом той печели, искам да го подкрепя, за да вземе най-добрите решения за страната ни", завършва Уаршауер.

Омар Алкадри

Произход: Алкадри получава гражданство след като емигрира в САЩ от Сирия през 1990 г. Той е собственик на дребен бизнес и е демократ - два пъти е гласувал за Бил Клинтън и два пъти - за Барак Обама.

Според него нестабилността и безработицата са се увеличили след управлението на Обама. "Стратегията на Обама беше надеждата, но надеждата сама по себе си не върши особена работа. Това е просто дума, която кара хората да мечтаят", споделя той.

Той твърди, че антиислямската риторика на Тръмп го е притеснявала в началото, но това "не е нещо, което трябва да се драматизира прекалено".

За да вдигне страната на крака Тръмп трябва да се откаже от крайния си език, смята Алкадри. Според него Тръмп не мисли наистина нещата, които говори, а просто го прави, за да привлича подкрепа. "Американците фанатици обичат да го слушат, когато говори крайно. За тях той е герой. Но това всъщност е едно голямо шоу", продължава Алкадри.

"Надявам се Тръмп да обедини всички общности - мюсюлмани, евреи и латиноси. Страната трябва да е единна. Той не иска всъщност да строи стена по границата с Мексико. Не можеш да построиш стена в продължение на стотици километри - просто е прекалено скъпо", твърди той.

Риид Хамдан

Произход: Той е второ поколение имигрант, родителите му са от Палестина. Притежава няколко магазина.

Хамдан е на мнение, че Тръмп е правилният избор, защото е бил единственият кандидат, който обявява като свой приоритет мира между израелци и палестинци. Той не подкрепя Тръмп на 100% във всички негови позиции, особено по отношение на нещата, които казва за мюсюлманите, но Тръмп самофинансира кампанията си и "не търси хората за дарения".

"Дали казва необмислени неща? Да. Дали има много работа за вършене в страната? Да. Той е милиардер и не виждам как някой ще го купи - да му плати, за да прокара тази или онази политика. Да, той е безотговорен, но поне знаеш какво мисли", заявява Хамдан.

Той не подкрепя антиимигрантските мнения на Тръмп, но и не се чувства особено застрашен от тях. "Обама каза, че иска да затвори Гуантанамо, но той още си стои. Без значение дали Тръмп иска да построи стена с Мексико или да депортира мюсюлмани, той не може да го направи сам. Тези неща трябва да бъдат гласувани", допълва той.

"Всички в тази страна сме имигранти и имаме имигрантски корени. И Тръмп има, и всичките му жени. Но имиграцията пречи или помага на икономиката?", пита той.

Хамдан споделя, че не вярва на Клинтън, особено след скандала с имейлите й. Той винаги е симпатизирал на Демократическата партия, защото "републиканците винаги искат да започват войни". "Но Обама беше демократ и не ни опази от войните", допълва той.

Хамдан вече се припознава повече в платформата на републиканците. "Демократите искат по-скоро да взимат от хората и да дават на системата, разделяйки богатството. Републиканците разпределят богатството по-справедливо сред бизнеса", заявява още Хамдан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com