Тръмп категоричен: Няма да плащаме на Анкара за пастор Брънсън

2695
Тръмп категоричен: Няма да плащаме на Анкара за пастор Брънсън
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон няма намерение да плаща каквото и да било на Анкара за освобождаването на намиращия се под домашен арест американски протестантски пастор Андрю Брънсън, предадоха световните агенции.

„От много години Турция се възползва от Съединените щати. В момента те държат нашия чудесен християнски проповедник. Ние няма да платим нищо за освобождаването на един невинен човек, но ще спестим от Турция“, написа американският държавен глава в Twitter.

Ердоган: Ще търгуваме с останалите страни в национална валута

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви на митинг в град Ризе, че е готов да използва националната валута в търговията със своите...

Припомняме, че американският гражданин Андрю Брънсън, който живее в Турция от две десетилетия, беше арестуван по обвинения в шпионаж и тероризъм. На 25 юли мярката му за неотклонение беше променена на домашен арест. Той е заплашен от присъда от 35 години затвор.

Междувременно министърът на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че „САЩ не знаят, не могат да видят кои са истинските им приятели“. Думите на Чавушоглу бяха в отговор на журналистически въпрос относно твърденията на американския президент Доналд Тръмп, че „Турция е показала, че не е добър приятел“, пише още БГНЕС.

Турският външен министър подчерта, че страната му не е предприемала никакви действия в ущърб на САЩ. Обратното обаче не е така. Според него политиката на санкции и натиск няма да са от никаква полза на САЩ по отношение на Турция. Според него няма нужда да се създава излишно напрежение, а проблемите трябва да се решават в приятелска атмосфера и в съответствие със законовите норми.

САЩ заплашиха Турция с още санкции заради пастора

Министърът на финансите на САЩ Стив Мнучин заяви, че Вашингтон може да наложи още санкции на изпитващата трудности турска икономика, ак...

„САЩ трябва да разберат, че тези неща не стават като в уестърните. Ние не участваме в каубойски филм. Две велики държави трябва да могат да се уважават една друга“, каза Чавушоглу. Той добави, че и Европа не подкрепя сегашната американска политика. „Не можем да бъдем доволни, когато между нас със САЩ има проблеми. Съществуващите противоречия със САЩ могат да бъдат лесно решени, но не и при сегашния американски подход“, посочи още първия дипломат на Турция.

Междувременно министърът на финансите на САЩ Стив Мнучин заяви, че Вашингтон може да наложи още санкции на изпитващата и без това трудности турска икономика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Десетки ранени при влакова катастрофа в Аржентина (ВИДЕО)

САЩ: Новата руска офанзива няма да постигне значителни успехи

САЩ: Няма признаци за мащабна израелска офанзива в Рафах

Общото събрание на ООН подкрепи пълноправното членство на Палестина

На фона на руската офанзива срещу Харков: САЩ обяви пакет военна помощ за Украйна

Объркали адреса: Американски летец беше застрелян от полицията

Срещу 1 милиард долара за кампанията му: Тръмп обещал отмяна на екорегулации на петролни магнати?

Тръмп обвини Байдън, че заема страната на Хамас

Възстановяване: Бразилия отпуска 10 млрд. долара за щетите от наводненията

Най-малкият син на Тръмп ще бъде делегат на Републиканската партия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com