В Мексико учители изпотрошиха офиси на различни партии

10376
В Мексико учители изпотрошиха офиси на различни партии
Снимка: Getty Images/Guliver

Офисите на няколко водещи партии в Мексико пострадаха сериозно след прогром от страна на учители, протестиращи против федералните избори в неделя (7 юни), предаде БГНЕС. От учителския синдикат искат изборите да бъдат отменени, а властите да се захванат с решаването на наболелите социални проблеми и започнат ефективна борба срещу престъпността.

Арена на погромите е станал град Тустла Гутиерес в щат Чапас. Пострадали са офисите на управляващата Институционно-революционна партия, на Партията на демократичната революция, на Партията на националното дествие, на Гражданското движение и др.

Разгневените учители на места се ограничили до изгарянето на документи, плакати и мебелировка. На други места са подпалили направо сградите. От партийните офиси са отмъкнати компютри, копирни машини и друга офис техника. В добавка, вече втори ден протестиращите са блокирали подходите към петролната рафинерия Pemex, намираща се в покрайнините на Тустла Гутиерес.

Съгласно последните информации, стотина протестиращи учители са завзели ВЕЦ в гр. Темаскал в щата Оахака, разкъсвайки охраняващия я полицейски кордон. ВЕЦ-ът осигурява електроенергия за няколко от южните щати в Мексико, както и за централната част на страната.

В неделя 85 млн. мексиканци трябва да изберат близо 2000 чиновници на различни властови нива, в това число 500 федерални депутати и кметове, както и губернатори на 9 щата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com