В парламента в Чили влизат лидерите на студентските протести

31642
В парламента в Чили влизат лидерите на студентските протести

Лидерите на студентските протести в Чили отпреди 2 години влязоха в парламента като депутати след вчерашните парламентарни избори, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Бившата председателка на Федерацията на чилийските студенти Камила Вайехо (25 г.) влиза в парламента с 43,66% от гласовете в избирателния си окръг Ла Флорида.

Две жени на втори кръг за президент на Чили

Втори кръг ще противопостави бившият президент – социалистката Мишел Бачелет на съперничката й от дясната коалиция - Евелин Мат...

Вайехо беше лице на студентските демонстрации и бе избрана през 2011 г. за Личност на годината в Чили. Тя се кандидатира на изборите от Комунистическата партия, която се присъедини към лявата коалиция около Мишел Бачелет. Според анализатори Камила ще бъде най-чаровната депутатка в чилийския парламент.

В Камарата на депутатите на Конгреса на влизат и други емблематични лидери на студентските протести отпреди две години - бившият председател на Федерацията на чилийските католически университети Хорхио Джаксън, който постигна победа в избирателния си район в столицата Сантяго и Габриел Борико, който стана приемник на Вайехо начело на студентската федерация.

Преди 2 години участниците в студентските протести настояваха за промяна на образователната система в Чили. Протестите тогава бяха едни от най-големите след възстановяването на демокрацията в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com