В разгара на пандемията: Ръст на смъртните случаи, причинени от алкохол

914
В разгара на пандемията: Ръст на смъртните случаи, причинени от алкохол
Снимка: iStock

Докато сухият януари и природосъобразният начин на живот навлязоха в TikTok, в Съединените щати вече се наблюдава рязък скок на смъртните случаи, свързани с прекомерно количество алкохол, съобщи Си Ен Ен.

През 2020-21 г., в разгара на пандемията от Ковид-19, е имало средно около 488 смъртни случая на ден от прекомерна употреба на алкохол, според нов доклад на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) в САЩ. Алкохолът е водеща причина за предотвратима смъртност.

Средният брой на смъртните случаи, свързани с прекомерна употреба на алкохол, се е увеличил с повече от 29% от 2016-17 г. до 2020-21 г., се казва в доклада. През 2016-2017 г. са регистрирани 137 927 смъртни случая, свързани с употребата на алкохол, а през 2020-2021 г. те са 178 307.

Изследователите от ЦКПЗ и Канадския институт за изследване на употребата на психоактивни вещества са уловили общо 58 причини за смърт, свързани пряко или косвено с прекомерната употреба на алкохол. Прекомерното пиене може да доведе до смъртни случаи, пряко свързани с алкохола, като алкохолна болест на черния дроб, алкохолно отравяне, самоубийство поради прекомерна употреба на алкохол, катастрофи и падания и фетален алкохолен синдром, наред с други. Хроничния хепатит и някои видове рак също могат да се дължат на прекомерната употреба на алкохол.

Увеличението на смъртните случаи, свързани с употребата на алкохол, сякаш е засегнало всички възрасти и въпреки че смъртните случаи са били повече сред мъжете, увеличението е било по-голямо при жените. При жените смъртните случаи са се увеличили с около 35 % в периода от 2016-17 г. до 2020-21 г., като най-висока е била смъртността от сърдечни заболявания и инсулт. При мъжете процентът е 27, като повечето от тези смъртни случаи са свързани с хронични заболявания, причинени от алкохола, предава БГНЕС. 

Нужни са спешни мерки 

Документираното в това проучване увеличение на смъртните случаи, свързани с прекомерно пиене, не е изолирана тенденция. През последните две десетилетия смъртните случаи, свързани с прекомерна употреба на алкохол, се увеличават в Съединените щати.

Предишни проучвания са установили, че в началото на пандемията хората са купували повече алкохол, особено твърд алкохол и вино. През 2022 г. пиенето на алкохол сред възрастните на възраст между 35 и 50 години е било по-високо от всяка друга година през последното десетилетие, установиха други изследвания.

В новия доклад се споменава, че по-либералните политики, които позволяват доставката на алкохол и пренасянето на напитки по време на пандемията, са направили пиенето по-достъпно. Възможно е също така някои хора да са отлагали получаването на помощ от лекар или болница поради страха си да не се заразят с Covid.

"Стресът, самотата и социалната изолация, както и състоянието на психичното здраве също може да са допринесли за увеличаването на броя на смъртните случаи от прекомерна употреба на алкохол по време на пандемията Covid-19", се казва в доклада.

Авторите предлагат държавите да обмислят създаването на политики, които да ограничат достъпа на хората до алкохол и да увеличат цената му, например чрез увеличаване на някои данъци върху алкохола.

ОЩЕ: Какво се случва с външния ви вид, ако постоянно пиете алкохол?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)
Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Президентът Джо Байдън се саморонизира, но се прицели остро в съперника си на изборите Доналд Тръмп на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите...