В САЩ пускат ваксини в аптеките

2056
В САЩ пускат ваксини в аптеките
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Администрацията на Байдън обяви, че ще започне директни доставки на ваксини до аптеките на дребно следващата седмица, разширявайки точките за достъп на американците до ваксини, тъй като опасенията относно новите варианти на коронавирус се засилват, съобщава Си Ен Ен, цитиран от БГНЕС.

„Милиони американци ходят всеки ден в местните аптеки за лекарства, ваксини срещу грип и много други. А аптеките са лесно достъпни в повечето общности и повечето американци живеят на няколко мили от аптека “, каза на брифинг координаторът на Белия дом за Covid-19 Джеф Зиентс. Програмата, която ще стартира на 11 февруари, ще започне от около 6500 магазина, които ще получат общо 1 милион дози, преди да се разширят окончателно, каза Зиентс.

Израел предвижда ваксинация на всички над 16 години

Израел разширява обхвата на ваксинационната си програма срещу COVID-19 така, че да обхване всички граждани над 16 години, съобщиха влас...

Администрацията също така обяви, че увеличава ежеседмичното разпределение на ваксини за щати, племена и територии с допълнителни 5%, като общата седмична сума на закупените ваксини на седмица е 10,5 милиона. Зиентс заяви, че Федералната агенция за управление при извънредни ситуации ще възстанови изцяло на щатите услугите, които са предоставили от началото на пандемията през януари 2020 г. Възстановяванията ще включват лични предпазни средства и мобилизиране на Националната гвардия, изчислявайки цената, която трябва да бъде между 3 и 5 милиарда долара.

В брифинга си Зиентс се опита да оправдае очакванията за пускането на ваксината в аптечната мрежа. Той каза, че и двамата производители на ваксини, „Pfizer“ и „Moderna“ увеличават производството, за да осигурят допълнителните дози. "В началната фаза много аптеки в страната няма да имат ваксини или може да имат много ограничено предлагане", каза той. Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията работят с държавите, за да изберат места за доставка, като ще вземат предвид „способността им да достигнат до някои от групите, изложени на най-голям риск от тежки заболявания от covid-19, включително социално уязвими общности“, каза Зиентс .

Във вторник служителите на администрацията информираха представители на големите аптечни вериги, преди да обявят плана публично. Белият дом изброи 21 национални аптечни вериги, които ще участват в началната фаза на програмата, включително Walgreens, CVS и Rite Aid.

Планът за разширяване на наличността на ваксини в аптеките се работи отдавна и също така е ключов компонент в плана за разпространение на бившата администрация на Тръмп. В някои щати, като Мериленд, тези планове са налице и аптеките вече са започнали да разпространяват ваксини.

AstraZeneca разработва ваксина срещу новите варианти на коронавируса

AstraZeneca и Окфордският университет очакват да произведат следващо поколение ваксина срещу COVID-19. Предвижда се тя да защитава от в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com