В САЩ съветват: Време е Тръмп да помогне на Мей и Brexit

2853
В САЩ съветват: Време е Тръмп да помогне на Мей и Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

Докато Великобритания се мъчи да се намери пътя за излизане от Европейския съюз, президентът на САЩ Доналд Тръмп трябва да се включи в процеса и да помогне на британския премиер Тереза Мей, призовава Том Роган в материал за американския вестник Washington Examiner, цитиран от "Фокус". А ето какво гласи текстът на Роган: 

"Тръмп със сигурност може да направи много повече. Вземете търговията. Независимо, че президентът повдигна икономическото самочувствие на британците, като обеща, че ще сключи споразумение за свободна търговия с Лондон веднага щом Brexit се реализира, той, също така, каза, че сделката на Тереза Мей ще направи подписването на добър договор по-трудно. Това обаче е точка на спорове и не е задължително да е последната дума по въпроса.

Тръмп: Втори референдум за Brexit ще е несправедливо

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че провеждането на нов референдум за Брекзит ще бъде много несправедливо, предава AF...

Тръмп би трябвало поне да изясни, че иска Великобритания да излезе от ЕС възможно най-скоро, за да може да се постигне взаимноизгодна търговска сделка. Това ще засили позицията на Мей спрямо консервативните членове на парламента, които в момента се противопоставят на нейната сделка за Brexit.

Американският президент също трябва да размаха американската дипломатическа и икономическа тояга пред ЕС. Защото Съюзът, който продължава да нанася вреди на икономиката на САЩ, е силно заинтересован в собствената си сделка с Вашингтон. Това е отражение на търговския излишък на ЕС със САЩ, който възлиза на 169 млрд. долара през 2018 г. В този ред на мисли, независимо, че търговската сделка в крайна сметка ще бъде от полза и за двете страни, ЕС се нуждае повече от нея.

Тръмп би трябвало да каже на ЕС, че няма да е склонен да постигне споразумение в по-кратък срок, освен ако ЕС не направи нови отстъпки на Великобритания, които да направят Брекзит възможен, особено по въпроса за ирландската граница, която се превърна в основен проблем. Този проблем е основното препятствие пред това сделката за Brexit на Мей да получи нужните гласове, за да мине през парламента.

Има и други лостове за влияние, които американският лидер може да използва. Спомнете си как през тази седмица администрацията на Тръмп предупреди Германия, че ако не извади китайската компания Хуавей от плановете си за създаване на 5G мрежата на Германия, САЩ ще съкрати обмена на разузнавателна информация с Берлин. Тръмп казва същото на други служители на ЕС и повярвайте ми, те ще го послушат. Страните от Съюза не могат да се сравняват със способностите в разузнаването на Америка, особено тези на Националната разузнавателна служба, и тези възможности многобройни атаки на „Ислямска държава“ срещу европейските градове. Много стотици, а може би и хиляди, европейски животи бяха спасени в резултат от това.

Брюксел недоумява - знаете ли какво искате, британци?

Докога ще бъде отложен Brexit и защо? Тези въпроси бяха поставени както от Брюксел, така и в британския парламент, след като той хем не...

Разбира се, резонно е да се зададе въпросът, защо САЩ трябва да предприеме такива стъпки. В наш интерес ли е? Отговорът е да. Великобритания е най-близкият съюзник на САЩ и тя има нужда от нас в този момент, изпълнен с предизвикателства. Тя е заслужила тази подкрепа чрез своя дипломатически, разузнавателен и военен съюз с нас. Помнете, Великобритания е дала повече от 600 от своите синове и дъщери в Афганистан и Ирак, а още много хиляди бяха ранени сериозно.

Тръмп запазва до голяма степен положителни отношения с Тереза Май, защото и двамата лидери признават, че връзката им е по-скоро политическа, отколкото личностна. Време е да накараме американската политика да работи за Brexit."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com