Vampire: Как работи системата за борба с дронове, която САЩ ще пратят на Украйна (ВИДЕО)

9302
Vampire: Как работи системата за борба с дронове, която САЩ ще пратят на Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Скрийншот - YouTube.com/Ed Nash's Military Matters

САЩ ще изпратят на Украйна системата за борба с безпилотни самолети Vampire до средата на 2023 г., а сключването на договор се очаква до няколко месеца. Това заяви говорител на Пентагона във вторник, цитиран от Defense News. Информацията е налична и в официалния сайт на Министерството на отбраната във Вашингтон - заедно с обявените 8 системи за ПВО NASAMS. 

Системата е лазерно управляема ракетна установка, която може бързо да се монтира в каросерията на камион.

Въпреки че Русия използва все повече произведени в Иран безпилотни самолети камикадзе, насочени срещу електроцентрали и друга ключова инфраструктура на Украйна, Пентагонът все още не е одобрил договор за доставка на Vampire.

"Противовъздушната отбрана продължава да бъде приоритет, ще продължим да се фокусираме върху нея и да работим възможно най-бързо", заяви прессекретарят на Пентагона - бригаден генерал от ВВС Пат Райдър. "По отношение на Vampire, очакваме възлагане на договор в рамките на следващите няколко месеца, а в момента предвиждаме доставката да бъде в средата на 2023 г.", допълни той.

Украинците пак удариха кадировци с HIMARS (СНИМКИ)

Украинските войски нанесоха удар по хотел, намиращ се на магистралата между Мариупол и Донецк, в който са били настанени членове на арм...

Произведеното от L3Harris модулно ракетно оборудване използва боеприпаси с лазерно насочване за поразяване на наземни или въздушни цели, включително безпилотни летателни системи.

Според говорител на L3Harris фирмата очаква да достави Vampire в рамките на 9-месечния срок, поискан от Пентагона, след като компанията сключи договор.

През последните дни администрацията на Джо Байдън заяви, че иранските войски са пряко ангажирани на терен в Крим и подкрепят руските атаки с дронове срещу украинската инфраструктура. През последните четири седмици Русия използва комбинация от ракети и удари с маневрени боеприпаси, за да лиши Украйна от електричество - точно преди началото на зимата.

За Киев и неговите съюзници времето е от съществено значение. "Сега е моментът, в който партньорите на Украйна трябва да положат основите за военна победа през 2023 г.", се казва в нова оценка на базирания в Лондон Кралски институт на обединените служби.

Русия разчита все повече на Иран за оръжие, при Бахмут руснаците зациклиха

Помощ от Иран и по-малко професионални наборници дори по план – това са два от основните акценти в дневния доклад на американския...

Въпреки че въоръжените сили на Украйна твърдят, че са свалили над 1400 вражески безпилотни самолета в хода на войната, Киев моли за допълнителни системи за противовъздушна отбрана. САЩ и НАТО реагираха положително.

Тези системи включват противовъздушни ракети "Стингър" от САЩ и други страни, произведени в Русия системи за противовъздушна отбрана със среден обсег С-300, системи за противовъздушна отбрана със среден обсег HAWK от Испания и монтирани на камиони системи IRIS-T от Германия.

САЩ са на път да доставят в началото на този месец първите две системи за ПВО NASAMS от общо 8, договорени с Киев. Те се произвеждат съвместно от американската компания Raytheon и норвежката Kongsberg.

Във вторник Райдър отбеляза, че украинските сили вече са показали, че могат да интегрират противовъздушна отбрана, "особено когато става дума за сваляне на значителен процент ирански дронове".

ОЩЕ: САЩ вадят от склада ПВО-оборудване от Студената война, за да го пратят на Киев (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка