Вчера се навършиха 42 години от военния преврат на Аугусто Пиночет в Чили

8558
Вчера се навършиха 42 години от военния преврат на Аугусто Пиночет в Чили

Освен годишнината от 11 септември 2001 г., когато в САЩ бе извършена най-зрелищната терористична атака в цялата човешка история, вчера светът отбеляза и годишнината от военния преврат на Аугусто Пиончет в Чили.

Пиночет идва на власт на 11 септември 1973 г. след държавен преврат. Тогава от власт е свален Салвадор Алиенсе – първият социалист, който е избран за президент на Чили.

Салвадор Алиенде става президент на Чили

На 4 септември 1970 година Салвадор Алиенде е избран за президент на Чили. Той е първият държавен глава на южноамериканската държава, к...

Твърди се, че САЩ са подкрепяли активно свалянето на Алиенде и налагането на новия режим на военната хунта на Пиончет.

Пиончет управлява Чили като диктатор до 1990 г. На 11 март 1990 г. напуска президентския пост. Арестуван е в Лондон през октомври 1998 г. и е екстрадиран в Чили две години по-късно.

Предявени са му над 200 иска за масови убийства, отвличания, жестоко отношение към задържаните (по някои данни по време на управлението му са унищожени около 3 хиляди другомислещи). Всички са отклонени поради напредналата възраст и недоброто здраве на Пиночет. На 23.11.2005 година Пиночет е поставен под домашен арест поради обвинения в неплащане на данъци и подправяне на документи, както и в скриване на информация за своето финансово положение. Обвиненията са предявени, след като Върховният съд на Чили отново лишава бившия диктатор от имунитет от съдебно преследване.

На 3 декември 2006 година на Пиночет е направена операция на сърцето и е освободен от домашен арест. Умира седмица по-късно в болница в Сантиаго – столицата на Чили.

Осъдиха агенти на тайната полиция на Пиночет

Чилийски съд осъди шестима бивши агенти на тайната полиция на диктатора Аугусто Пиночет на 15 години затвор за престъпления на диктат...

Използван източник: Българската версия на „Уикипедия“.

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка