Венецуелският опозиционен лидер Леополдо Лопез бе осъден на 13 г. затвор

4377
Венецуелският опозиционен лидер Леополдо Лопез бе осъден на 13 г. затвор
Снимка: Getty Images

Известният венецуелски опозиционен лидер Леополдо Лопез бе осъден на 13 години и девет месеца затвор. Той е обвинен в подтикване към насилие по време на протестите срещу властта в страната през 2014 г. Тогава 43-ма души – както протестиращи, така и поддръжници на управляващите – загинаха при масовите сблъсъци.

Докато се очакваше произнасянето на присъдата, пред съда в столицата Каракас избухнаха боеве между сподвижници на Лопез и проправителствени активисти. Един от сподвижниците е получил инфаркт, предаде BBC.

Интернетът във Венецуела е най-бавният в цяла Латинска Америка

Венеуела, Боливия и Ел Салвадор имат най-бавната интернет връзка и на двата американски континента, твърди доклад на Икономическата ком...

За присъдата бе съобщено от партията на Лопез Voluntad Popular (“Народна воля“). По-късно адвокатите на 44-годишния политик потвърдиха информацията.

По-рано защитата на Лопез обяви, че при провеждането на делото е имало сериозни нарушения. Съдията например е изслушал 138 свидетели на обвинението, а само един от повиканите 50 на защитата.

Лопез е във военен затвор от февруари миналата година. Семейството му направи изявление, че за тези 19 месеца той е бил почти изцяло изолиран от човешки контакт и правата му са били нарушавани.

Леополдо Лопез е роден в богато семейство с бизнес в петролния сектор. Завършва образованието си в САЩ. През 2000 г. е избран за кмет на един от районите на Каракас. Организира и участва активно в протестите срещу покойния венецуелски президент Уго Чавес през 2002 г. Лопез е лишен от правото да участва отново на кметските избори през 2008 г. поради обвинения в злоупотреби с публични фондове. След кървавите протести през 2014 г. той сам се предава на полицията.

Венецуела е на прага на хиперинфлация

Ако венецуелското правителство е считало, че инфлацията в страната не може да достигне още по-лоши нива, изглежда е било в грешка. Уст...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка