Ветеранът Хилари Клинтън се наложи като лидер в първия дебат на демократите

4513
Ветеранът Хилари Клинтън се наложи като лидер в първия дебат на демократите
Снимка: Gettyimages.com

Кандидатите на Демократическата партия за президент на САЩ разискваха вътрешно и външнополитически теми в първия си телевизионен дебат. Хилари Клинтън се утвърди като фаворит на демократите. Тя определи някои от критиките спрямо нея като чисто партийни, идващи от републиканците. Вниманието бе насочено и към сенатора от Върмонт Бърни Сандърс.

Още в началото Клинтън, която е ветеран на подобни форуми (с 25 такива дебата зад гърба си) се наложи като лидер, коментират от БНР. Като своя цел тя посочи обединение на нацията и работа срещу това, което я разединява – икономическото неравенство, расовото разединение, продължаващата дискриминация срещу гей обществото, „за да може най-накрая бащите да кажат на дъщерите си: „ти също като пораснеш може да станеш президент.“

Хилари Клинтън отрече да е изпращала имейли със секретна информация от лична поща

Налага се за пореден път Хилари Клинтън – водещият кандидат на демократите за президент на САЩ, да отбива нападки по стар скандал...

По въпроса за Сирия бившия държавен секретар видя във включването на Русия възможност за решаване на кризата. "Ние вече извършваме полети в Сирия. Ние извършваме полети и в Ирак. Президентът взе много трудно решение. Това, което аз вярвам и аз защитавам относно зоната, забранена за полети, която разбира се, че ще бъде съгласувана с коалиция, е да разгледаме тази възможност, защото се опитвам да разбера дали има начин за участие и на Русия на масата на преговорите. Дипломацията не е свързана с намиране на перфектното решение, а се свежда до това как да балансираш риска", смята Клинтън.

Тя се изказа и по спекулациите около личния си сървър за електронна поща. По-рано Хилари Клинтън се извини за тази своя постъпка, но уточни, че действието й не е застрашило националната сигурност. Сега уточни, че според нея продължаващото разследване е на партийна основа и цели да й понижи рейтинга. Клинтън се опита да постави точка по въпроса са с думите, че няма да дискутира мейлите, а какво хората искат от следващия президент на САЩ.

Тогава Бърни Сандърс добави. "На хората им писна да слушат за твоите проклети мейли. Нека да говорим за истинските проблеми, пред които е изправена Америка", каза той.

Самият Сандърс при представянето си каза, че има проблем с капитализма, защити социално-демократични модели на управление, обяви се за „политическа революция“ и даде за пример Дания. Клинтън не се съгласи. "Ние не трябва да имаме грешна представа каква е задачата ни в Америка, а именно да спасим капитализма от самия него. Обичам Дания, но ние не сме Дания, ние сме Америка", коментира той.

Хилъри Клинтън постави под въпрос и политиките на Сандърс, който в миналото се е обявявал за по-лек контрол на оръжията. Докато сенаторът от Върмонт заяви, че използването на оръжия е свързано с традициите на региона, в който живее, опонентът му отбеляза, че той не направил достатъчно.

Хилъри Клинтън: Русия е заплаха за САЩ

Хилъри Клинтън, която обяви плановете си да се кандидатира за президент на САЩ, смята, че Русия е сред държавите, които представляват з...

Крайно време е страната ни да се противопостави на Националната оръжейна асоциация, коментира Клинтън.

По-късно Бърни Сандърс застана твърдо за край на инстутиционалния расизъм в страната и по този начин отговори на критиките, че за него междурасовите проблеми не са приоритет.

До последно имаше спекулации, че вицепрезидентът Джо Байдън може да обяви кандидатурата си и да се качи на сцената, но това не се случи.

Тонът на дебата бе уважителен и претендентите за Белия дом избягваха остри нападки един срещу друг. Останалите кандидати, които се качиха на подиума, бяха бившият губернатор на Мериленд Мартин О‘ Мали, бившият сенатор от Вирждиния Джим Уеб и бившият губернатор на Роуд Айлънд Линкълн Чейфи.

Вторият дебат на демократите ще се проведе на 14-ти ноември в Де Мойн, Айова.

Обвиниха Хилъри Клинтън, че е взела подкуп от Русия

Републиканецът Мит Ромни, който изгуби президентските избори от Барак Обама през 2012 г., каза, че настоящият кандидат за президент н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com