Виктория Нюланд се оттегля от поста на зам.-държавен секретар на САЩ, Захарова се радва

2158
Виктория Нюланд се оттегля от поста на зам.-държавен секретар на САЩ, Захарова се радва
Снимка: Getty Images

Американският зам.-държавен секретар Виктория Нюланд е обявила, че напуска поста си. Временно ще я замести заместник-секретарят по управлението към Белия дом Джон Бас. Това става ясно от официално съобщение на страницата на Държавния департамент на САЩ.

В съобщението не се казва каква е причината или какви са причините за решението на Нюланд. Там обаче е изтъкнато, че вече 35 години тя служи на САЩ и е подчертана най-вече ролята ѝ за Украйна.

"Мандатът на Виктория обхваща три и половина десетилетия забележителна обществена служба при шестима президенти и десет държавни секретари. Започвайки с първото си назначение като консулски служител в Гуанджоу, Китай, тя премина през повечето работни места в този отдел. Политически и икономически служител. Говорител и началник на кабинета. Заместник-помощник секретар и помощник секретар. Специален пратеник и посланик.

Още: САЩ обещаха изненади за Путин: Какво порази Украйна в Крим (ВИДЕО)

Това, което прави Виктория наистина изключителна, е яростната страст, която влага в борбата за това, в което вярва най-много: свобода, демокрация, права на човека и трайната способност на Америка да вдъхновява и насърчава тези ценности по света. Това бяха принципите, които я ръководеха, когато се срещнахме за първи път преди повече от 30 години. Това са същите принципи, които тя е внесла в работата си като заместник-секретар и като действащ заместник-държавен секретар – роля, която изпълнява безпроблемно в продължение на 7 месеца.

През последните три години Виктория ръководи този отдел по всичко - от справяне със сложни кризи в Сахел, Хаити и Близкия изток до разширяване и укрепване на съюзите и партньорствата на Америка в Европа и Индо-Тихоокеанския регион. Но лидерството ѝ в Украйна е това, което дипломатите и студентите по външна политика ще изучават години наред. Нейните усилия бяха незаменими за противопоставяне на пълномащабното нахлуване на Путин в Украйна, организиране на глобална коалиция, за да гарантира стратегическия му провал и подпомагане на Украйна да работи за деня, в който ще може да стои здраво на собствените си крака – демократично, икономически и военно", пише в официалното съобщение.

Още: САЩ: Подкрепяме Украйна да атакува военни цели в Крим

Мария Захарова злобее

Междувременно, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова също коментира новината - в профила си в Телеграм.

"Няма да кажат причината. Но тя е проста – провалът на антируския курс на администрацията на Байдън. Русофобията, предложена от Виктория Нюланд като основна външнополитическа концепция на САЩ, влече като камък демократите към дъното", написа Захарова.

Скандален зам.-държавен секретар на САЩ: Хубаво ще е по "Северен поток 2" да тече водка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)
Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Президентът Джо Байдън се саморонизира, но се прицели остро в съперника си на изборите Доналд Тръмп на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите...