Вулканът Пакая в Гватемала, застрашаващ няколко селища, постепенно затихва

4849
Вулканът Пакая в Гватемала, застрашаващ няколко селища, постепенно затихва
Снимка: Getty Images/Guliver

Вулканът Пакая, близо до столицата на Гватемала вече е със затихваща активност, която в продължение на почти три месеца застрашаваше град Патросинио и други близки селища, според Института по вулканология, съобщава Би Би Си.

Понастоящем има слаби изригвания, малко пепел, обилно пари и серни газове", обясни на пресконференция Емилио Барилас, говорител на Института по вулканология.

"Реките лава не показват напредък в никаква посока" през последните дни, каза той в изявления.

„Въз основа на гореизложеното се обявява, че фазата на изригване, започнала миналия 5 февруари е приключила“, каза Барилас.

През това време са регистрирани поне две дузини изригвания, които заплашваха да унищожат населението на селище, в което живеят 500 семейства.

Вулканът Пакая, разположен между департаментите Ескуинтла и Гватемала, в югозападната част на централноамериканската държава, започна да бълва реки от лава, която се приближаваше все по-близо до град Патросинио и също застрашаваше село Сан Хосе ел Родео .

Този петък се проведе нова спешна среща на жителите на Патросинио. Тъй като достигането на лавата до домовете им изглеждаше „почти неудържимо“, по-голямата част от жителите поискаха план за евакуация, обяснява пред Би Би Си Карлос Донис, президент на местния Съвет за развитие на общността.

"Търсим най-добрия начин да напуснем домовете си и да се координираме, но досега властите не са ни представили стратегия за незабавни действия", казва той.

Кварталният лидер признава, че изоставянето на Патросинио би означавало „загуба на всичко“ за много от тях, но казва, че в този момент не виждат друга възможност.

Повечето жители на селището работят във фабрики, които са разположени в околностите му.

80% от жителите на града, казва Донис, нямат къде да отидат и затова молят правителството на Гватемала за помощ.

Вулканът Пакая е висок повече от 2500 метра. Той започна да изхвърля лава от една от своите пукнатини и да бълва пепел и дим от кратера си преди два месеца и половина.

Тези явления „могат да бъдат много месеци или години, в които вулканът изхвърля лава и той се движи с около 5 или 10 метра на ден, докато достигне селищата“, обяснява Хино Гонсалес, вулканолог, който работи за организацията „Вулкани без граници“.

Експертът посочва, че това явление е "много често" за Пакая и припомня, че подобно или дори по-силно изригване се е случило през 2010 г.

"Говорим за един от най-активните вулкани в Гватемала и е предвидимо в даден момент потокът от лава, който бълва, да достигне до селищата", казва той.

Експертът посочва, че дейността на Пакая прилича на Фаградалсфял в Исландия, който също има пукнатини, които изхвърлят поток от лава.

Националният координатор за контрол на бедствията в Гватемала потвърди, че осъществява постоянен мониторинг на напредъка на лавата и координира с населението евентуална опасност. От там съобщават, че потокът не се е увеличил от петък.

Вулкан изригва в Гватемала (ВИДЕО НА ЖИВО)

Властите в Гватемала наблюдават увеличаването на еруптивната активност и изтичането на лава от вулкана Пакая, разположен на 20 километр...

Националният институт по сеизмология, вулканология, метеорология и хидрология на Гватемала уточни, че потоците от лава са достигнали на около 370 метра от първите селища и че са засегнали някои плантации за кафе. Посочва се, че обхватът на магмата вече достига 3,7 километра дължина.

В края на февруари властите започнаха операции за евакуация на туристи, в националния парк, който е по склоновете на вулкана.

В околностите на планината се намират 22 града с 20 000 души население, сред които най-застрашени са Патросинио и Сан Хосе ел Родео, където живеят 50 семейства.

Пакая е един от трите действащи вулкана в Гватемала заедно с Фуего и Сантиагито. На територията на страната има 32 вулканични планини.

През юни 2018 г. се случи трагедия поради изригването на Фуего, при която поне 200 души загинаха и повече от 100 изчезнаха безследно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка