Заради Бобокови: Плащания, свързвани с Пеевски, ще разследва Сенатът на САЩ

22378
Заради Бобокови: Плащания, свързвани с Пеевски, ще разследва Сенатът на САЩ
Снимка: БГНЕС

"В момента Комисията за вътрешна сигурност на Сената на САЩ разследва опита на Пеевски да прикрие незаконни плащания от посредници, за да наеме американски лобисти, които да се опитат да подобрят репутацията му. Комисията разследва и възможните нарушения на лобистката фирма на Закона за регистрация на чуждестранните агенти."

Това се посочва в документ, подготвен от базираната в САЩ лобистка фирма Alexandria Group International , и депозиран от името на Атанас, Пламен и Христина Бобокови в Държавния департамент на Щатите.

Наред с това в документа се прави обстоен обзор на управлението на Бойко Борисов, протичащо според изложените твърдения в тясна връзка с главния прокурор Иван Гешев и в синхрон с бизнес интересите на Делян Пеевски. Споменават се и нестихващите протести срещу това управление, като се изтъква ролята на проправителствените медии, които сипят обвинения срещу бизнесмени, че организират тези протести.

За три години - милиони повече по сметките на депутатите, най-добре е Пеевски

Колко са забогатели депутатите в период от 3 години - между 2017 и 2019 година? Оказва се, че с доста - според обобщение на организация...

"За да оцелеят и процъфтяват, корумпираните посткомунистически режими като този на премиера Бойко Борисов трябва да контролират не само правителството, но и съдебната власт, медиите, но също така и други властови лостове. Заедно с Иван Гешев и Делян Пеевски те формират престъпен триумвират, който контролира голяма част от българското общество", коментира пред "Капитал" Маршъл Харис, управляващ съдружник в Alexandria Group International.

Той нарича Пеевски "основен олигарх на Борисов", който няма морални или етични притеснения и не признава границите на закона. "Неговите пипала се простират до всяко кътче на България, но и не само. Очаквано незаконната му дейност би привлякла вниманието на американските служби за борба с наркотиците и тези за финансов контрол. Нормално е и той е да се опита напразно да подобри репутацията си в САЩ, а тя е на мафиотски дон и международен престъпник", казва още Харис.

В своя годишен доклад за 2018 г. „Репортери без граници“ обвини Пеевски в корупция, се припомня в текста.

В пространна част от документа, изготвен от Alexandria Group International, се описва развитието на професионалния път на Атанас и Пламен Бобокови. Посочва се, че бизнесът им е стартирал от базисно ниво и се е развил благодарение на създаването на качествени продукти и предлагането им на вътрешен и външен пазар. Цитира се изказване на Красимир Каракачанов, че Бобокови са „предприемчиви, трудолюбиви хора“.

"Нито те, нито техните предшественици са били членове на политическа партия; нито са използвали политици или политическа система, за да развиват бизнеса си или финансовите си интереси", пише още в документа. Припомня се, че Пламен Бобоков е почетен консул на Украйна в България.

Le Monde: Делян Пеевски е най-могъщият и мразен олигарх в България

Въпреки че размерите му не позволяват Делян Пеевски да мине незабелязано, никой не знае къде точно се намира. Името му се чува по улици...

Посочва се още, че австрийската компания Wolf Theiss, която е специализирана в разследващи одити и има богат опит в България, ще изготви изчерпателен доклад за предприятията на Бобоков.

В документа е цитиран и проф. Евгений Дайнов, според когото след 30-годишно прекъсване България отново има фактически политически затворници и сред тях са Атанас и Пламен Бобокови.

Детайлно е описан арестът на двамата, както и обвиненията към тях. Специално внимание е отделено и на контактите им с президента Румен Радев: "Макар че Бобокови са формално аполитични и не принадлежат към никоя политическа партия, като големи бизнесмени те наистина имат контакт и добри отношения с президента. Главният прокурор се опитва да изкриви това взаимодействие, което е обичайно за нормалните общества, като обвинява братята в „разпространение на влияние“.

Изброени са и бизнес партньорствата на Бобокови, включително разширяването на бизнеса им към САЩ и Африка. "Бобокови са еднолични собственици на Prista Oil Company, която има лицензиран брандов договор на производителя с Chevron за производство на смазочни материали, продавани под името Texaco. Три проекта са свързани с изграждането и експлоатацията на рафинерии в Мериленд, Тексас и Небраска - инвестиция на обща стойност 70 млн. долара.

В заключение се посочва, че "откакто Маршал Харис и неговата фирма, Alexandria Group International (AGI) започнаха да представляват братята Бобокови, към тях се обърнаха жертви на три допълнителни дела за залавяне на престъпления. В допълнение към казуса с Бобокови, професор Дайнов цитира осем допълнителни примерни случая. От името на всички тези жертви Бобокови, Харис и неговите колеги от AGI ви призовават да се присъедините към тях в подкрепа на освобождаването на Атанас Бобоков от задържането, привеждане на извършителите на тези престъпления под съд, подкрепяйки усилията на българския народ за прочистване на ръководството на страната от нейната престъпна класа и възстановяване на страната по законния ѝ път към демократично управление и гражданско общество, в което нейните граждани се ползват с пълни политически права и граждански свободи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Тръмп заплаши принц Хари с депортация от САЩ, ако стане президент

Призив към Русия: САЩ и Япония напомниха да не се разполагат ядрени оръжия в Космоса

Гутереш: Човечеството не може да преживее продължение на "Опенхаймер"

Доналд Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

САЩ: Изборите в Русия бяха "изключително недемократични"

След смъртта на милиардерка: Повдигнаха се въпроси за безопасността на Tesla

Стрелба във Флорида: Жертви, ранени и паника на плажа (ВИДЕО)

Температурен рекорд в Рио де Жанейро (ВИДЕО)

Тръмп: Путин "вероятно" е замесен в смъртта на Навални

Протест в Куба: Хората изнемогват (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...