Неразказаната истина за "Хамас"

11817
Неразказаната истина за "Хамас"
Снимка: Getty Images / Guliver

На 7 октомври 2023 г. светът наблюдава в шок как Израел е бомбардиран от една от най-опустошителните атаки в новата история, което доведе до официално състояние на война за Израел. Зад атаките стои "Хамас" – група, известна с различни неща: освен че са управляващата политическа партия в Ивицата Газа, те също се смятат за "ислямистка въоръжена група" и – според САЩ, Великобритания и Европейския съюз – терористична организация.

ОЩЕ: "Хамас" показа как прави самоделни ракети от водопроводни тръби

"Хамас" отдавна отрича правото на Израел да съществува като държава и нещата са абсурдно сложни, затова ето версията на CliffNotes. Израел е създаден след Втората световна война, но когато се формира държавата, възниква и конфликт за това кой ще получи контрол над области, известни като Ивицата Газа и Западния бряг. Тези парчета земя са сменяли собствениците си няколко пъти – днес "Хамас" контролира Газа, а Западният бряг е контролиран от съперниците им "Фатах", и там също има израелска окупация.

ОЩЕ: Коя е "Хамас", как се въоръжава и за какво се бори? Знаете ли това, ще се ориентирате по-лесно в конфликта

Атаката на "Хамас" през октомври идва заедно с декларация, с която екстремистите твърдят, че възнамеряват да видят унищожаването на Израел и създаването на ислямско-палестинска държава. Освен това "Хамас" имат някои сериозни съюзници, включително Иран, Сирия, "Хизбула" и ислямския джихад. И така... кои точно са те? 

ОЩЕ: "Хизбула" даде ясен знак, че ще подпомогне "Хамас" срещу Израел

"Хамас" е основана от бежанец от Газа, веднъж заловен и освободен от Израел

Как започва всичко? Най-напред: "Хамас" всъщност е абревиатура на Harakat Al-Muqawama Al-Islamiyya, което се превежда като Ислямско съпротивително движение, уточнява CNN. Всъщност "Хамас" на арабски означава "стремеж", "устрем" и интересното е, че това е и еврейската дума за "зло", според Еврейската виртуална библиотека. Терористичната групировка се определя до голяма степен от убеждението, че Израел дори няма право да съществува – вместо това те вярват, че районът трябва да бъде ислямска територия. Тази омраза е дълбока, но изненадващо екстремистите всъщност не съществуват толкова дълго.

ОЩЕ: Нетаняху се закани да унищожи "Хамас"

"Хамас" е създадена през 1987 г. под ръководството на шейх Ахмед Ясин, бивш лидер на "Мюсюлмански братя". Ясин е роден в град, който в крайна сметка е погълнат от това, което сега е Израел, присъединява се към египетската част на "Мюсюлмански братя" и се озовава в Газа, когато Египет натиска организацията. Тя се преименува на "Хамас" и бързо установява реторика на възхвала на мъченичеството на атентатори-самоубийци и други джихадисти, които са действали в интерес на преобразуването на Израел като нация, контролирана от исляма.

ОЩЕ: Израел унищожи един от основателите на "Хамас"? (СНИМКА)

През 1989 г. Израел арестува Ясин и го осъжда на доживотен затвор. Той е в израелски арест до 1997 г., когато е предаден като част от сделка за размяна, която води до освобождаването на двама агенти на израелското разузнаване. Ясин оцелява при няколко опита за убийство и е убит при израелски ракетен удар през 2004 г.

С какво "Хамас" е различна от други терористични групировки?

През 2006 г. шестима експерти се явяват пред Intelligence Squared и спорят как трябва да се класифицира "Хамас". Даниел Аялон, бивш посланик на Израел в САЩ, казва следното: "Те изпращат терористи, овързани с експлозиви, на пазари, в пицарии, в кафенета, в училищни автобуси и детски градини. Това е, което правят. Дали са терористична организация? Ако това е определението за терор, те определено са терористична организация". Благодарение на така наречената война срещу терора много американци може би са свикнали да мислят за терористичните организации като за криещи се в пустинята, далеч от любопитни очи. Но "Хамас" е много, много различна от другите терористични групировки – като например "Ал Кайда".

ОЩЕ: "Мечът на отмъщението" застава начело на "Ал Кайда"

Центърът за стратегически и международни изследвания (CSIS) разглежда как "Хамас" (и ливанската организация, която е техен съюзник - "Хизбула") използва технологии и отбелязва, че освен дефинирани от субектите, които атакуват, те също се дефинират от силно националистическо присъствие. С други думи, "Хамас" се е утвърдила като управляваща хората, които твърди, че защитава.

Членове на "Хизбула" заемат места в ливанското правителство, а в Газа правителството е "Хамас"... и това прави нещата трудни. CSIS казва, че тъй като "Хамас" се е позиционирала стабилно на място, където контролира голяма част от инфраструктурата на Газа, унищожението им е много по-сложно. Те обясняват, че дори "насочването към тяхната ИТ инфраструктура [рискува] хуманитарни последици".

ОЩЕ: Джихадистките групировки готови за война срещу Израел. Всяка обяви кога ще се намеси

Развитието на "Хамас Инкорпорейшън"

Ивицата Газа е почти със същия размер като Вашингтон и е дом на около 2 милиона души. Блокадите означават, че никой няма право да напуска Газа, а тези, които живеят там, зависят от "Хамас" за всичко – от храна и медицински грижи до развлечения.

ОЩЕ: ЕК: Пълната блокада на Ивицата Газа от Израел не е терористичен акт

Развлечения? О, да, и тук нещата стават по-странни. През 2010 г. радио NPR разглежда някои от удобствата в Газа, включително крайбрежните курорти и клубове, разположени покрай водата. Те откриват, че клубовете – една от единствените възможности, които хората имат за малко R&R – не просто са популярни, но се управляват от организации, свързани с "Хамас". Журналистите интервюират един от собствениците, който обяснява: "Това е съвместно предприятие между правителството тук ["Хамас"] и бизнесмени. Има две причини: едната е да се прави печалба, но другата е да се облекчи трудният живот на хората в Ивицата Газа. Така че е добре за всички".

През годините в цяла Газа се появяват различни бизнеси, свързани с "Хамас" – толкова много, че се говори за "Хамас Инк.". Те включват всичко – от търговски центрове до сватбени параклиси и това означава, че "Хамас" се е превърнала в неизбежна част от ежедневието. Доходите се прехвърлят в повече активи, което означава повече доходи. Икономистът Омар Шабан казва: "Тази бизнес групировка спечели много от контролирането на икономиката и тази групировка придобива повече власт всеки ден..."

ОЩЕ: Иран обвини Израел в геноцид заради блокадата на Ивицата Газа

"Хамас" срещу ИДИЛ

В социални медии или новинарски издания и има голям шанс да видите истории, които сравняват "Хамас" с ИДИЛ. FOX е разговаряла със Сет Францман от The Jerusalem Post, който казва: "Видеоклиповете на "Хамас", които отвличат жени, деца и възрастни хора и оскверняват тела, са в известен смисъл шокиращи, но от друга страна "Хамас" е участвала в 30 години гротесков тероризъм и е порочна, брутална, терористична организация". Но това е само част от историята и си струва да споменем факта, че през 2018 г. ИДИЛ всъщност обяви война на "Хамас".

ОЩЕ: Сирия обори митовете за "успехите" на САЩ срещу ИДИЛ

ИДИЛ – по-специално клон на ИДИЛ, действащ от Синайския полуостров – се надигна срещу "Хамас" по редица причини: смятат, че "Хамас" не дава приоритет на Божия закон, когато се включва в изборите, и ИДИЛ също ги осъжда за комуникацията им с Египет и Иран. Синайският клон на ИДИЛ също не бива да се подценява – те стоят зад някои от най-смъртоносните терористични атаки, извършвани някога на египетска земя.

Въпреки че може да изглежда, че най-добрият начин на действие е просто да бъдат оставени да се справят помежду си, нищо не е толкова лесно. Тарек Бакони от Колумбийския университет обяснява пред NPR, че вероятността от ескалиране на конфликта между двете групировки е малко вероятна и пояснява: "Двете ни най-малко не са съюзници... дори да ги обединят като екстремистки организации, може да пренебрегнете много от разликите, които двете движения имат".

ОЩЕ: Цел ли е България за терористи?

"Хамас" набира привърженици с шокиращо дяволски методи

Матю Левит, директор на Програмата за борба с тероризма и разузнаването във Вашингтонския институт, обяснява (през 2007 г.), че "кампанията на "Хамас" за обикновена радикализация на място е лична, директна и ненадмината".

ОЩЕ: Ирландският премиер критикува Израел за спирането на водата и тока в Газа

Накратко: животът е нещастен, хората са ядосани, а ядосаните хора са готови да се нахвърлят срещу някого – и когато "Хамас" успее да убеди тези хора, че Израел е потисникът и врагът, семената са посадени. "Хамас" приема набирането като многостранна атака – те не само се обръщат към младите мъже, които са главни мишени за трансформиране в атентатори-самоубийци (например), но също така създават вербовчици в мрежа за социални услуги, които учат семействата, че е честно да имат терорист в семейството, включително в джамии и училища. Психолог от Газа на име Фадл Абу обяснява: "Мъченичеството се превърна в амбиция за нашите деца. Ако имаха подходящо образование в нормална среда, нямаше да търсят стойност в смъртта".

В каква среда се обучават? През 2001 г. обикалят снимки от завършване на детска градина. Децата са облечени във военни униформи и като малки атентатори-самоубийци, а младо момиче показва ръце, покрити с червена боя – препратка към линчуването на двама израелски войници в Рамала година по-рано.

ОЩЕ: Израел: Деца убийци празнуват убийството на деца

Дълго време се финансират с помощта на вековна практика

И така, как "Хамас" е получила финансиране, за да установи пълно господство над Ивицата Газа? Отчасти чрез използване на древна история.

ОЩЕ: Използват гражданите като щит. "Хамас" разполага позиции върху цивилни домове в Газа

През 2014 г. NPR разговаря с членове на израелските сили за отбрана за взрив от обстрел, избухнал над Газа. "Не желаем ["Хамас"] да дойде и да се срещне с нас в нашия заден двор. Искаме да се срещнем с тях в техния“, казва говорителят Питър Лернър. С това той има предвид премахването на някои от многото тунели, които се вият из цялата област, осигурявайки скрито излизане от Газа, през Израел и дори в Египет. Входовете често са добре скрити.

Тунелите също така са масивни, често напълно осветени и захранвани с електричество. "Хамас" ги използва за контрабанда на всичко, включително крави и коли. Още по-изненадващо е колко стара е идеята. Оказва се, че Газа е построена върху земя, която е невероятно благодатна за всеки, който иска да прокопае тунели под нея, а препратките към тайни тунели датират чак до 332 г. пр.н.е. и обсадата на Александър Велики на град, който тогава е бил държан от персите.

ОЩЕ: Ивицата Газа: Какво представлява тя?

Съвсем наскоро тунелните мрежи бяха използвани за още по-престъпни цели

През 2014 г. The Washington Post съобщава, че израелските сили едва тогава откриват колко обширни са тунелите, минаващи към и от Газа, и цитират изявление на военните, в което се казва, че те са били използвани "за извършване на атаки като отвличания на израелски цивилни и войници; инфилтрации в израелските общности, масови убийства и сценарии за вземане на заложници".

Докладите включват тези на отрядите на "Хамас", които са използвали тунелите като входни точки в мисии, за да убиват членове на израелски военни патрули, и нека бъдем ясни: не всички са малки тунели. Един, открит от IDF (Израелските въоръжени сили) през 2013 г., е отнел две години копаене, струвал около 10 000 000 долара, бил дълъг около 4 километра и зареден с дажби за спешни случаи за месеци. Тунелите са били използвани при някои известни отвличания, включително залавянето на израелския войник Гилад Шалит. След като беше отвлечен при нападение, отнело шест минути, той прекарал пет години в ареста на "Хамас".

ОЩЕ: Израел разруши тунел в Газа, предназначен за терористични атаки

Палестинската власт все още е в противоречие с "Хамас"

"Хамас" не е единствената управляваща организация в района и като всичко останало там това усложнява нещата. "Фатах" е обратна абревиатура на арабската фраза на Движението за национално освобождение на Палестина и те се основават малко след създаването на Израел. "Хамас" им оспорва властта.

ОЩЕ: "Кошмар, който непрекъснато се повтаря". Ето колко са вече загиналите в Израел и Палестина

Изводът е, че без значение кой е начело, тези, които плащат цената, са хората, живеещи в Газа. През 2018 г. Los Angeles Times надниква какво се случва там ... или поне се опитва. Журналистите установяват, че палестинската власт сочи с пръст "Хамас", но в същото време Палестинската автономия е тази, която по същество спира да плаща на Израел за електричество. Резултатът? Хората остават без ток по 20 часа на ден.

И така, точно защо "Хамас" и "Фатах" са в противоречие? Много, много опростено обяснение за това е Израел. Докато "Фатах" е за преговори за мир с Израел и установяване на определени граници, "Хамас" отхвърля всякакви идеи за преговори и дори за съвместно съществуване с Израел. Газа пада в ръцете на "Хамас", Западният бряг пада в ръцете на "Фатах" и конфликтите са почти навсякъде.

ОЩЕ: САЩ се правеха, че палестинците ги няма. Близкият изток плаща цената

Иран е признат за отговорен за екзекуция на войник от Израел

Когато "Хамас" започна широкомащабна атака срещу Израел на 7 октомври 2023 г., имаше много въпроси – включително въпроси за това откъде са получили финансиране. Според казаното от заместник-съветника по националната сигурност Джон Файнър (чрез CNN), е доста очевидно, че Иран е един от най-големите им финансисти... без, подчертава той, наличието на "директна информация" за това. Израел предполага, че "Хамас" получава около 100 000 000 долара годишно от Иран, а през 2009 г. американски съд всъщност постанови, че Иран е отговорен за отвличането и убийството на израелски войник, който също е имал американско гражданство.

ОЩЕ: Иран ли е дал нареждане за нападението срещу Израел?

Нахшон Ваксман беше отвлечен от "Хамас" през 1994 г. и терористичната организация го задържа няколко дни, докато искаше освобождаване на държаните от Израел мюсюлмани. Израелските сили разбраха къде го държат и решиха да опитат да го спасят вместо размяна на затворници, но Вахсман беше убит при неуспешния опит.

Семейство Ваксман се обърна към съда и съди Иран, заявявайки, че са предоставили на „Хамас“ финансовата подкрепа, от която са се нуждаели, за да отвлекат и убият 19-годишния войник. Било установено, че Иран носи отговорност в размер на 25 милиона долара, въпреки че не е ясно дали семейството ги е получило, или не.

ОЩЕ: Посланикът на Израел у нас: Няма съмнение, че това е джихад, Иран е заплаха за целия свят

Не е ясно докъде стигат шпионските технологии на "Хамас"

Трудно е да се разбере нещо като "Хамас" отвън и ето малко важен контекст: според Центъра за стратегически и международни изследвания "Хамас" държи не само инфраструктурата и икономиката на Газа, но и технологиите. Това се отнася до програмирането и социалните медии, а експертите казват, че пропагандата е неразделен инструмент за подпомагане на "Хамас" да печели подкрепа и популярност. А пропагандата е мощно нещо – "Хамас" се насочва към жителите не само с информация, която рисува Израел като враждебен окупатор, който вербува всеки един от техните граждани в конфликта, но също така се насочват към деца с пропагандни кампании.

ОЩЕ: "Хамас" публикува кадри, на които терористи държат израелски деца

От ранна възраст децата виждат програми, в които някои от любимите им герои са брутално убити от израелци, докато тези, които се бият за "Хамас", са безкрайно прославени. А какво да кажем за социалните медии? Те също се използват, но не е ясно до каква степен. През 2017 г. някои войници от израелските отбранителни сили били подмамени да разговарят с фалшиви профили в социалните медии, създадени от "Хамас" и запълнени със снимки, взети от профилите на нищо неподозиращи жени. Целта била да ги накарат да разкрият чувствителна информация, а на следващата година нещата отишли още по-напред със създаването на приложения – включително приложения за запознанства и спортни стриймъри – които инсталирали шпионски и зловреден софтуер на телефони, когато били изтегляни. Израел настоя, че няма нанесени щети.

Защо Израел просто не унищожи "Хамас"?

Израел и "Хамас" се борят от години, така че ето един въпрос: защо Израел просто не сложи край на "Хамас" веднъж завинаги? Израел има подкрепата на САЩ и също така има огромна военна сила и макар че никой не казва със сигурност дали имат или нямат ядрени оръжия, те определено имат такива. Междувременно "Хамас" е тежко въоръжен, но по различен начин, като разчита на бързи ударни сили, мобилност и партизанска война.

ОЩЕ: Израел подкрепя създаване на безопасни зони за цивилното население в Газа

Според RAND Arroyo Center тук има две основни неща, като първото е фактът, че Израел всъщност не иска да носи отговорност за Ивицата Газа. Това са много хора, събрани в малко пространство, с инфраструктура, изцяло зависима от "Хамас", ниво на безработица от около половината, селскостопански сектор, разрушен от конфликти, и липса на достъп до основни нужди като чиста вода и пречистване на отпадъчни води.

Но победата над "Хамас" и оставянето на Газа да се оправя сама не е опция, като експертите казват, че има голям шанс "Хамас" да бъде заменена от друга организация, която е също толкова лоша или вероятно по-лоша. Това е довело до дългогодишния метод за справяне с "Хамас" – според израелски анализатор на отбраната, говорейки с RAND: "Искаме да им счупим костите, без да ги оставяме в болница".

ОЩЕ: Войната в Израел: Война на пет фронта, а мирът е далеч (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари