Пандемия или инфодемия: Теории на конспирацията около COVID-19

11790
Пандемия или инфодемия: Теории на конспирацията около COVID-19
Снимка: iStock/Guliver

С настъплението на коронавируса по света светкавично започнаха да се разпространяват всевъзможни теории на конспирациите, свързани с него. Нов световен ред, Бил Гейтс, 5G мрежи, ваксини с чипове, пландемия – всичко това се превърна в една паралелна вселена на официалната информация и на моменти дори я измести.

Според мнозина, неизвестностите около новия вирус накараха официалните лица и специалистите често да бъдат предпазливи в това, което казват. Така остана сериозно пространство за разпространение на алтернативните теории, като на практика те често заемаха водеща роля, особено в социалните мрежи. Това накара платформи като Facebook, Twitter и YouTube да започнат да премахват съдържание, което от своя страна още повече засили съмненията, че в конспирациите има голяма доза истина.

Нашествието на COVID-19 даде нови възможности на най-различни групи да се превърнат в основни фигури в информационния поток. Антиваксърите получиха повод да излязат отново начело заради новите ваксини срещу вируса, противниците на по-бързите 5G мрежи също получиха своя шанс. Друга група – тази на вярващите в световния заговор и теориите за намаляване на населението, също имаше доста работа през годината. Време е да разгледаме основните теории, завладели света и особено социалните мрежи през 2020 година.

SARS-COV-2 е създаден в лаборатория

Напълно естествено, една от първите теории за коронавируса беше свързана с неговия произход. Още с обявяването на пандемия от Световната здравна организация, в социалните мрежи започнаха да се появяват информации, че вирусът е изкуствено създаден, като за най-вероятен източник на заразата се посочваше лабораторията P4 в град Ухан, откъдето именно тръгна заразата.

Някои хора смятат, че Китай е създал нарочно COVID-19 като част от програмата си за биологични оръжия. А някой без да иска изпуснал вируса от лабораторията, предизвиквайки глобална пандемия. Лабораторията в 11-милионния Ухан е единственото държавно съоръжение на Китай, в което е възможно да се провеждат изследвания на смъртоносни вируси и бактерии при ниво на биологична защита от най-високата 4-та степен. Нещо повече – лабораторията се намира на по-малко от километър от пазара за диви животни, от който според официалната информация е тръгнал коронавирусът. Именно работещи там бяха сред първите, поразени от неизвестната към онзи момент пневмония.

Още през януари из социалните мрежи се носеха слухове, че във въпросния институт тайно се разработвало биологично оръжие. Основна част в тях заемаха твърдения на учени от Индийския технологичен институт, според който протеините в коронавируса споделят "мистериозна прилика" с тези на HIV. Тази теза в крайна сметка беше оттеглена от индийските учени. От самото начало тази версия се отхвърля и от почти всички специалисти, според които вирусът има напълно естествен произход. В подкрепа на тезата си те изтъкват, че над 70 на сто от вирусите, възникнали досега, са с напълно естествен произход и идват от дивите животни.

Официалната теория е, че SARS-COV-2 произхожда от прилепи, като претърпява трансформация през междинен гостоприемник – вероятно панголин, след което заразява човек. В това са убедени дори авторитетни западни учени, които отхвърлят с лека ръка тази теория на конспирацията. Подобно е мнението и на китайските официални представители. Според директора на института в Ухан няма начин този вирус да е дошъл от там. "Никога няма да повярвам, че човечеството притежава достатъчно знания, за да синтезира подобен вирус", категоричен е Юан Джиминг, като смята, че твърденията за изкуственото създаване на вируса се базират единствено и само на спекулации.

Нюйоркският учен и президент на "EcoHealth Alliance" Питър Дазак, който е работил съвместно с китайската професорка Женли Ши - т.нар. жена-прилеп и основен "герой" в алтернативните теории за произхода на коронавируса, също отхвърля версията за изкуствено създадения вирус. В радиопредаване на американското "National Public Radio" той заявява, че тази теория представлява "чиста глупост". Той самият е участвал във взимането на пробите и знаел, че в лабораторията в Ухан не се съхраняват никакви вируси от типа SARS-CoV-2. Според него, въпросът за произхода на пандемията се е превърнал в обект на "злощастно политизиране".

Всичко това обаче не изключва възможността вирусът да е бил "изпуснат" от института в Ухан по време на изследователска работа. Статия, публикувана в научното списание "The Lancet", показва, че сред първите 41 души, заразили се с коронавирус в Китай, е имало 13, които не са имали никакъв контакт с въпросния пазар. И сред тях са едни от най-ранните случаи на инфекция, подчертава в едно интервю за "Science" Даниел Люси, професор по инфекциозни заболявания в Медицинския център на Джорджтаунския университет. А американският телевизионен канал Fox News дори обяви, позовавайки се на неназован източник, че първият човек, заразил се с новия коронавирус, е бил служител в лабораторията на Института по вирусология в Ухан.

Всичко това отново повдига въпроса откъде се е появил вирусът в Ухан. Едно от възможните обяснения отвежда до китайската професорка по вирусология Женли Ши, чиято работа в института в Ухан е била посветена на изследването на вирусите сред прилепите. В края на февруари бе публикувана и нейна статия на тази тема в списание "Нейчър". Въпросната професорка е проучвала пещери в 28 различни провинции на Китай, където е взимала проби от екскременти на прилепи. В Ухан тя била създала обширен архив с проби от вируси, типични за прилепите, съобщи "Spektrum/Scientific American". Именно благодарение на нейната работа беше проучен геномът на новия вирус в рекордно бърз срок, което пък се превърна в предпоставка за изработването на ваксини.

Друга популярна теория пък твърди, че вирусът наистина е създаден в лаборатория, но не тази в Ухан. Според конспиратори, COVID-19 може да е дошъл от САЩ. В подкрепа на това твърдение те припомнят, че през октомври, 2019 година именно в Ухан се състояха Световните военни спортни игри. Храна за тази теория даде и говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян, който още през март написа в Тwitter, че коронавирусът може да се е появил в САЩ. Всички факти сочат Ухан като огнище на коронавируса, но Китай за първи път съобщава за случаи на болестта на 31 декември 2019 г. Колкото до войниците, участващи в Световните военни игри, Пентагонът заяви, че "от октомври американските военни не са имали заболявания".

Ислямски духовници в Тунис и Египет пък твърдяха, че епидемията е божие наказание, наложено на Китай заради преследванията срещу уйгурите. В Ирак от един политически коментатор тръгна легендата, че коронавирусът всъщност е заговор с цел радикално да се намали световното население. Въпросният коментатор се позовава на книга на писателя Дийн Кунц, който още през 1981 година бил предсказал появата на вируса. В романа си "Очите на мрака", публикуван под псевдонима Лей Никълс, Кунц пише за смъртоносен вирус на име "Ухан-400". Но освен съвпадението с името на китайския град Ухан, откъдето тръгна епидемията, литературният сюжет е твърде далеч от сегашната реалност. В романа вирусът убива на 100 процента заразените, като го прави в рамките само на 4 часа.

Друга екзотична теория за произхода на вируса е свързана с природен феномен. Метеорит избухва в небето на Североизточен Китай в ранните часове на 11 октомври 2019 година. Според теорията на конспирацията, е възможно именно той да е донесъл вируса от Космоса – нещо, което обаче изглежда почти невъзможно предвид огромната температура, която се развива при навлизането на небесно тяло в земната атмосфера.

В края на годината се появиха още информации, които усилват неизвестността около произхода на вируса. През октомври стана ясно, че SARS-COV-2 е бил засечен в кръвта на италианци още през ноември 2019 година. От Испания пък дойде новината, че вирусът е засечен в отпадните води в град Барселона още през август 2019 година – много преди появата му в китайския град Ухан. В тази връзка Пекин заяви, че работи в тясно сътрудничество със СЗО, за да бъде установено откъде точно е тръгнала заразата.

Бил Гейтс и пандемията

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е една от най-често споменаваните от страна на привържениците на теориите на конспирациите, що се отнася до появата на коронавируса. Като основна причина за това е проведената през октомври 2019 година конференция на фондацията, Световния икономически форум и института "Джон Хопкинс", кръстена Event 201. На нея се търси отговор на въпроса доколко светът е подготвен за една подобна пандемия, като се прави извода, че именно нов вид коронавирус би могъл да доведе до пълна катастрофа и да отнесе живота на около 65 милиона души. Странно или не, два месеца по-късно се появи COVID-19. Затова много хора твърдят, че програмата е била прелюдия към предстоящата епидемия, която и трите организации са планирали.

Според една от най-разпространените конспиративни теории, Гейтс е знаел предварително за избухването на пандемията, като вероятно дори има пръст в предизвикването ѝ. Причината е, че той е част от елитна група, която иска да редуцира населението на Земята, смятат конспиратори. Друга теория гласи, че съоснователят на Microsoft иска да използва COVID-19 като претекст да имплантира микрочипове в телата на всеки един жител на планетата, представяйки това като ваксина срещу опасната болест. В интервю за американската телевизия CBS Гейтс отрече твърденията. "Няма никаква връзка между която и да е ваксина и каквато и да е технология за проследяване. Не знам откъде се появи това твърдение", казва Гейтс. "Никога не съм се занимавал с микрочипове. Почти невъзможно е този слух да бъде опроверган – толкова е безумен и глупав", заяви милиардерът и пред "Business Insider". Според други пък, той е лицето на могъща група хора, която цели намаляване на населението, като привържениците на конспиративни теории смятат, че това ще стане именно чрез ваксините.

През последните години Бил Гейтс се превърна в основна фигура в световната medicina, като често се включва в инициативи за масови ваксинации и във форуми, разглеждащи опасността от появата на опасен вирус. През 2015 г. Гейтс произнесе реч, в която предупреди, че вирусите могат да се окажат по-голяма заплаха за човечеството от евентуалното избухване на ядрена война. Записът от това изказване е изключително гледан в YouTube. Любителите на конспиративни теории веднага съзряха в думите на Гейтс доказателство, че той е знаел предварително за избухването на пандемията. За момента, разбира се, няма никакви доказателства в подкрепа на подобна теория. За мнозина, обаче, това е точно така и те са убедени, че зад избухването на настоящата пандемия и последствията от нея стоят могъщи хора като милиардера. Повече за ролята на милиардера в света на здравеопазването и фармацевтиката, може да прочетете ТУК, ТУК и ТУК!

Кой държи патента за COVID-19?

Според друга теория, лансирана в социалните мрежи, институтът "Пирбрайт", базиран в Съри, Англия, притежава патента за новия коронавирус, като този институт е финансиран именно от фондацията на Гейтс. Теорията гласи, че настоящата пандемия е изкуствено създадена, като целта е милиардерът да забогатее още повече, продавайки създадената от него ваксина. При внимателен преглед обаче се оказва, че патентът, който притежава "Пирбрайт", е за различен коронавирус, който засяга основно птици.

Коронавирусът тръгнал от 5G мрежите

Ухан беше един от първите китайски градове, където беше инсталирана 5G мрежата. Това е същият град, откъдето тръгна и COVID-19. Още в първите дни мнозина смятат, че това не е съвпадение. Още през март социалните мрежи бяха залети от информации, че вина за избухването на пандемията носи новата по-бърза мобилна 5G мрежа. Тази теория увлече толкова много хора, че в началото на април във Великобритания и други части на света се събираха хиляди, които горяха антените на новия вид мобилна мрежа. Според някои от тезите на противниците на 5G, лъчението от самата мрежа сваля сериозно имунитета на хората и ги докарва до тежки пневмонии. Според други пък вирус не съществува, а самият сигнал от мрежата води до симптомите на COVID-19.

И макар че тези теории бяха едни от най-разпространените в началото на пандемията, с нейното развитие като че ли вярващите в тях намаляха. Това може би се дължи на факта, че коронавирусът завзе огромни територии, в които 5G мрежа все още няма. Първоначално привържениците на тази конспирация споделяха карти, на които според тях се виждаше ясно, че COVID-19 поразява основно регионите с изградено покритие – такива бяха около Ухан и в Северна Италия, два от най-тежко засегнатите района. Днес обаче вирусът е по целия свят и се вижда, че това не зависи от новата мобилна мрежа.

Коронавирусът не е по-опасен от грипа

В началото на пандемията много медицински специалисти и държавни ръководители изказаха тезата, че COVID-19 не е по-смъртоносен от сезонния грип. Подобни твърдения дойдоха и от американския президент Доналд Тръмп, като според мнозина това е имало за цел да тушира паниката сред хората. Редица експерти дори изказаха недоумение от строгите мерки, предприети срещу заразата.

С развитието на пандемията обаче се оказа, че това съвсем не е така. Данните до момента показват, че новият коронавирус е значително по-смъртоносен от грипа. В САЩ, например, от грип средно умират около 60 000 души на сезон. След заразяване с COVID-19 до момента са починали близо 340-350 000 пациенти. Според специалисти смъртността от сезонния грип е в рамките на около 0,1 на сто, докато от коронавируса се движи в границите 0,5 – 1%. Към момента страните отбелязват около 4 на сто смъртност, но това е спрямо официално отчетените случаи, което качва показателя значително. И все пак делът на починалите е плашещо висок за вирус, който се разпространява така безпрепятствено, включително от асимптомни лица, и освен това има изключително дълъг инкубационен период. Не са за подценяване и често тежките последици, които вирусът оставя върху организма на човек, като често нанася вреда на жизненоважни органи като белия дроб, бъбреците, както и сърдечно-съдовата система.

В тази връзка е важно да се отбележи и друга разлика от сезонния грип. За разлика от него, коронавирусът не изчезна напълно със затоплянето на времето – надежда, каквато изказваха мнозина специалисти и политици, сред които отново беше Доналд Тръмп. И макар че случаите намаляха, най-вече заради това, че хората през лятото комуникират и се срещат основно на открито, то в нито един момент не се стигна до изчезването на COVID-19 през топлите дни на годината.

Маските не пазят от коронавируса

Друга важна теория на скептиците беше твърдението, че маските не предпазват носещите ги от заразяване. Това е може би и тезата, нанесла най-сериозни поражения в борбата с COVID-19.

В хора на отричащите ефикасността на маските се включиха и медицински специалисти, които обясняваха надълго и нашироко как вирусът е изключително малък и не може да бъде спрян с помощта на подобни предпазни средства. Стигна се дори дотам да се обяснява как маските могат да докарат бактериална пневмония на носещите ги.

В началото на пандемията наистина СЗО и други организации като американския Център за превенция на болестите препоръчваха маски да се носят от болни, а не от здрави лица. Според мнозина това е било продиктувано и от недостига на предпазни средства за медицинските специалисти, които имаха жизненоважна нужда от тях в болниците. С течение на времето обаче беше доказано, че целта на маските е да спрат по-големите капки от вирусоносител, за да не се стигне до заразяване, а носенето им цели да предпази именно околните, като пречи човек да разпространява подобни пръски. При коронавируса, който, както се оказа, при много лица минава безсимптомно и освен това има дълъг инкубационен период, това определено би могло да предотврати разпространение на заразата, най-вече на закрити пространства. Именно това е и причината хирурзи и други медицински специалисти да носят маски в близък контакт с уязвими хора, например при операция. Именно здравни експерти обясниха, че при правилна употреба и спазване на хигиена, тези маски не са причина за възникване на бактериални пневмонии. И макар маските да не пазят на 100 процента, те намаляват евентуалния вирусен товар, който човек би могъл да получи от заразен, като от това се оказа, че зависи тежестта на заболяването.

Ваксините променят генетичния код на човека

След одобрението на първите ваксини срещу COVID-19 – тези на Pfizer/BioNTech и Moderna, се появиха спекулации, че те ще променят ДНК-то на хората. Тези страхове дойдоха от факта, че тези ваксини използват напълно нова мРНК технология. Според специалисти и производители, това е напълно невъзможно, тъй като този вид ваксина просто въвежда информационна РНК, която обучава организма сам да изработва антитела срещу новия вирус. Основното притеснение идва от неизползваната досега технология, както и от неизвестността – доколко ефективна е ваксината и най-вече колко време трае имунитетът след нея.

Всички тези въпроси са абсолютно основателни и не е учудващо, че има много хора, които гледат с недоверие към ваксините. Именно заради това, редица изследвания не само у нас, но и в чужбина, показват, че мнозинството предпочита да продължи да спазва мерките и да изчака, за да види евентуалната ефективност и безопасност на препаратите в реални условия.

Конспирацията в България

България не беше подмината от теориите на конспирациите, разпространяващи се паралелно с официалните версии. Проучване на “Тренд“ по поръчка на в. "24 часа" през ноември показа, че 40% от сънародниците ни са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на земята. Малко над една трета пък са на мнение, че вирусът не е по-опасен от сезонния грип. Според социологическото проучване най-малко 880 000 българи са на мнение, че чрез ваксината за COVID-19 ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях.

Малко над половината от българите са на мнение, че коронавирусът е изкуствено създадена болест. Темата с ваксините е особено актуална през последните седмици вследствие на първите ефективни ваксини срещу коронавирус. Една четвърт от българите през ноември месец са на мнение, че ваксина има, но се крие, за да се разпространи още повече болестта и фармацевтичните компании да печелят повече. 935 000 души пък са съгласни, че коронавирусът не съществува и че това е световна измама. Друга конспиративна теория – че Бил Гейтс стои зад пандемията от коронавирус, за да контролира хората през чипове, се споделя от 14 на сто от анкетираните. Около 10 на сто от българите пък смятат, че вирусът се разпространява чрез 5G мрежата.

Такива бяха най-често разпространяваните теории на конспирацията относно коронавируса през 2020 година – от граничещи с фантастиката до такива, звучащи изключително правдоподобно, като страната ни не остана встрани от тях. И официалната линия, и невярващите в нея намериха по нещо за себе си в тези теории, като се стигна до остро противопоставяне между тях. COVID-19 раздели обществото на стриктно спазващи мерките и препоръките на властите и такива, които демонстрираха пълно пренебрежение към всичко, свързано с вируса. Тази тема, както много други, издигна огромни разделителни линии между българите, които не успяха да се обединят дори срещу подобно изпитание. И едната, и другата страна намериха своите аргументи и говорители, а чисто научната и медицинска страна често беше изкривявана в полза на едната или другата група. Елементарни наглед мерки като носене на маски на закрито, спазване на физическа дистанция и хигиена, не бяха възприети от много хора, а опозицията срещу тези препоръки и говоренето срещу тях често се превръщаше в израз на политическа позиция. За съжаление от подобно поведение страда цялото общество и всички ние се оказахме губещи в битката с коронавируса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com