Китай в защита: Коронавирусът не е изкуствено създаден

7350
Китай в защита: Коронавирусът не е изкуствено създаден
Снимка: Getty Images/Guliver

Човечеството още няма знанията, за да създаде изкуствено вирус, който да има характеристиките на SARS-CoV-2 (коронавирусът, който причинява болестта COVID-19). Това заяви ръководителят на Института по вирусология в Ухан Чжимин Юан пред Китайската държавна телевизия CCTV, предаде руската информационна агенция ТАСС.

Изявлението на Юан де факто е отговор на силните подозрения, че лаборатория P4, която е филиал на университета, има много общо с новия коронавирус и че дори го е разработила и поради някаква причина (из)пуснала.

Китайската коронавирусна ваксина се тества успешно върху маймуни

Китайската коронавирусна ваксина успешно се тества върху маймуни, съобщава ТАСС. Изпитването върху хора, както се надяват разработчицит...

"Има много научни публикации и на база на моите знания и разбиране за вирусология, няма доказателства, които да сочат, че SARS-CoV-2 е синтезиран изкуствено. Някои експерти смятат, че ако даден човек може да го направи, то той превъзхожда в своите знания своите колеги и обикновените хора. Мащабът на работа за такова нещо е по-голям от възможностите на цялото човечество. Затова никога няма да повярвам, че човечеството вече има достатъчно знания за синтезираме подобен вирус", твърди китайският учен.

Юан беше категоричен, че в P4 не може да станат инциденти, които да предизвикат изтичане на биологичен агент. Но той смята и, че слухове за такова нещо ще продължат да се разпространяват и следва да се боим тогава, когато това се прави умишлено.

"Всъщност, като хора, които работят с вируси, ние знаем точно какви изследвания на вируси се извършват в нашия институт и как институтът борави с проби. Както отдавна заявихме, този вирус не може да избяга от нас. Имаме строга система за управление , има наредби за научни изследвания и други подобни неща, така че сме абсолютно сигурни в това", подчерта той.

"Американският сенатор Том Котън отдавна вярва, че вирусът идва от Института по вирусология на Ухан. След това The Washington Post и двама други журналисти написаха, че вирусът идва от лабораторията на Ухан. Няма доказателства, няма логична връзка. Сенаторът напълно разчита на собствените си предположения. Той преследва собствените си цели - да отклони вниманието и да се намеси в нашите мерки за борба с епидемията, както и научна и техническа работа", добави китайският учен.

Френски нобелист смята, че коронавирусът е човешко творение и е свързан със СПИН

Френският вирусолог Люк Монтание, който получи Нобелова награда през 2008 година заради работата си относно СПИН, изказа версията, че н...

Юан казва и, че като цяло научната общност в цял свят подкрепя китайските специалисти. "По отношение на източника на вируса, има един основен извод по този въпрос в нашата научна общност. Отношението на американската научна общност към нас също е много добро и тя се противопоставя на политиците, които преследват своите политически цели", заяви той.

Лаборатория P4 е единствената в Китай с най-високо ниво на сигурност – BSL-4. Тя е изградена след договор с Франция, сключен в началото на века, но има съмнения, че не са спазени френски стандарти на безопасност – повече за теорията за изкуствен произход на вируса НАУЧЕТЕ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com