COVID-19 и 5G - връзка, която не съществува

25827
COVID-19 и 5G - връзка, която не съществува
Снимка: iStock/Guliver

Тревогата около новия коронавирус продължава да ангажира вниманието на човечеството. На фона на международните усилия за справяне с глобалната пандемия и непрекъснатото търсене на ефективни решения за ограничаване на заразата, социалните мрежи и интернет изобилства от фалшиви новини и откровени неистини за COVID-19. На принципа „Страхът подклажда още страх“ се раждат „новини“, чиято единствена цел е да генерират посещения, използвайки притесненията на всеки един от нас. В този материал вече ви представихме едни от най-често срещаните заблуди около пандемията. А в анализа ни за 5G опровергахме множество спекулации около „вредата“ от новото поколение мобилни мрежи, които към момента дори не са стартирали в България. Днес ще си поговорим за още една връзка, която не съществува – тази между COVID-19 и 5G.

Нека започнем с това, че миналата седмица Китайското министерство на промишлеността и информационните технологии заяви, че ще подкрепи телеком операторите, за да ускорят развитието на 5G технологиите. И това е необходимо, тъй като чрез проектирането на оборудване, включително медицинска техника, което работи чрез новото поколение свързаност, ще се даде възможност за намаляване на въздействието на глобалната пандемия.

5G - бъдещето, което е безопасно за здравето ни

Да, заглавието отговаря накратко на цялото глобално безпокойство около мрежата от ново поколение, наричана 5G. А именно – тя е бе...

Съвсем лесен е отговорът на въпроса защо 5G и новият коронавирус нямат нищо общо помежду си. И този отговор се намира в учебниците по биология. Вирусите изпълняват жизнените си функции като хранене и размножаване само в гостоприемник – да се разбира организма, който заразяват. Ето защо те няма как да бъдат пренасяни чрез радиовълни, нискочестотно излъчване или други форми на мобилна свързаност.

COVID-19 продължава да бъде обект на изследване от страна на международните здравни организации, но е абсурдно да се мисли, че той се предава през сигнала на смартфона ни, чрез радиовълните от базовите станции на мобилните оператори или по интернет - чрез облъчване от екрана на лаптопа например.

Защо не си принадлежат?

Редица независими един от друг експерти се видяха принудени да обясняват на YouTube, Instagram и Facebook инфлуенсъри, че няма скрит заговор и световните правителства не си играят с биологично оръжие по отношение на коронавируса и интегрирането на мобилните мрежи от пето поколение.

"Новини" за коронавируса, които не са истина

Глобалната пандемия от новия вид коронавирус (известен и като COVID-19) освен че завари неподготвено човечеството, даде силен тласък на...

„Taзи иcтopия зa 5G нямa нayчнo дoĸaзaтeлcтвo и cъc cигypнocт e пoтeнциaлнa дeзинфopмaция, ĸaтo вcъщнocт мoжe и дa cлyжи зa paзceйвaнe нa oбщecтвeнoтo внимaниe oт ĸoнтpoлиpaнeтo нa епидемията c СОVІD-19“. Това е мнението на преподавателя в университета по общественно здраве в Колорадо, Джoнaтaн Caвeт. От Федералната комисия по съобщенията, Агенцията по опазването на околната среда и Администрацията по храните и лекарствата в САЩ отново подчертаха, че 5G мрежите са напълно безопасни за човешкия организъм. Брендън Кар, който е служител във Федералната комисия, уточни в Twitter например, че COVID-19 се разпространява между хората и не е привнесен от радиовълни или друг тип комуникационна свързаност. И още: от Търговската асоциация за безжична индустрия заявиха, че „няма спор, че животни са източникът на коронавирус“, като цитираха мнения на експерти от Световната здравна организация (СЗО) и Центъра за контрол на заболяванията (CDC). А че връзката между 5G и COVID-19 e дори нелепа, счита и Джон Бючър, старши учен от Националната програма по токсикология, която представлява междуведомствена инициатива за здравеопазване и човешки услуги в САЩ.

От всички цитирани твърдения на изследователи в областта на човешкото здраве и развитието на новите технологии, става безспорно ясно, че коронавирусът и 5G поколението мрежи не си принадлежат. Нещо повече, дори не съществува минимален риск за колаборация между тях. Да, вярно е обаче, че СЗО и други здравни институции продължават да проучват новия коронавирус, както и че 5G мрежите тепърва ще подлежат на тестове от страна на много държави, които планират разгръщането им.

В днешната ситуация на COVID-19 пандемия учени и изследователи, технологични компании и телеком оператори обединяват усилия за да подкрепят медицината и медицинските специалисти в борбата им за ограничаване на разпространението на вируса и в помощ на пациентите. Още в началото на март университетът Чулалонгкорн и мобилният оператор AIS в Тайланд пуснаха умни роботи с технология 5G, които да се грижат и проследяват пациенти с коронавирус. 5G роботи бяха вкарани и в големите болници в Ухан, център на новата епидемия от коронавирус. Те се използват в изолационни отделения, отделения за интензивно лечение, операционни зали, за да предоставят денонощна дезинфекция. 5G роботите помагаха на медицинския персонал да изпълнява задачи, включващи консултации и доставка на лекарства. В рамките на борбата с новия коронавирус отново в Китай работят 5G роботи, способни да разпознават симптоми на COVID-19 като висока температура сред големи групи от хората.

В този момент е далеч по-разумно човечеството да се фокусира както върху ограничаването на пандемията и рационалното използване на технологиите, така и върху опровергаването на откровени неистини, които също оказват съществено влияние върху ежедневието на обществата.

ЕП за изкуствения интелект: Трябва хората да могат да останат незаобиколими

Хората трябва да знаят как функционира даден изкуствен интелект (система за автоматизирано вземане на решения), какъв е начинът за конт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

В САЩ ще строят най-големия самолет в света

НЛО всъщност са НПО: неидентифицираните обекти обичат водата повече от въздуха

Ловците събирачи платили за земеделието с чума и гонорея

Новозеландец се татуира като Ледения Йоци, за да разреши мистерията му (ВИДЕО)

Кръв от пъпната връв е възможно да лекува рак на кръвта

Отдавна изгубен потънал остров край Бразилия е пълен със скъпоценни минерали

Откриха ген, който предпазва мъже от тежък COVID-19

Учени предлагат да ядем змийско: Как месото от питон може да ни влезе в менюто

„Култ към кървавото огледало“ е в основата на една от първите империи в историята

Открита е уникалната инсталация, разработена от Айнщайн за единствения му експеримент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...