Патенти за коронавирус – има, но не и за този, който сега мъчи света

22159
Патенти за коронавирус – има, но не и за този, който сега мъчи света
Снимка: Getty

Има ли вече собственик на най-популярния вирус в света – COVID-19, известен просто като "китайския коронавирус" или "коронавируса", т.е. има ли патент върху този вирус? Въпросът става все по-актуален предвид множество твърдения, особено във Facebook и социалните мрежи, че вирусът не е природно явление, разработен е генетично и е пуснат нарочно или неволно "на свобода".

В нарочен анализ на сайта на специализираната във въпроси за интелектуалната собственост компания ABG, адвокатът по патентно право Ирене Васкес коментира точно патентите. Изрично уточнение на анализа, който е правен в края на февруари тази година, е, че няма данни COVID-19 да е създаден в лаборатория или да е генномодифициран.

Русия ограничава износа на медицински маски

Правителството на Руската федерация, на фона на разпространението на новия коронавирус, ограничи износа на някои видове медицински изде...

Официалното наименование на новия коронавирус е 2019-nCoV, като има предложение да бъде кръстен SARS-CoV-2. А дали той може да бъде патентован – зависи от това къде се кандидатства за патент!

Досега официално има само 3 патента на коронавирус и нито един от тях не е на 2019-nCoV. Два са в Европа, един е в САЩ. Първият патент е с номер EP 3 172 319 B1 и е в ЕС. Този патент е за вариант на репликиран ген, получен от вируса на инфекциозния бронхит по птиците – пак става въпрос за коронавирус, но не и този от Ухан.

Припомняме, че към днешна дата на човечеството са известни само 7 щама на коронавирус от гледна точка "наука", последният от които е 2019-nCoV. Той е до 80% идентичен с щама, познат като SARS, който удари в периода 2002-2003 година и отново тръгна от Китай, като взе 774 жертви в 17 държави т.е. смъртността беше 9,6%. При 2019-nCoV смъртността е 3,4%.

Вторият патент е с номер EP 2 898 067 B1 т.е. отново става въпрос за Европа. Потвърден е на 15 януари, 2020 година. Той е за коронавируса MERS-CoV (т.нар. Близкоизточен респираторен синдром) и касае инвитро методи за поставяне на диагноза на инфекция, причинени от MERS-CoV, както и за използването на вируса за разработка на препарати за лечение и профилактика на инфекции, предизвикани от него.

Третият патент е в САЩ, с номер US 7,220,852 B1. Периодът на действие обаче е изтекъл. Патентована е последователността на нуклеиновите киселини на SARS-CoV – този вирус, който през 2002-2003 пак тръгна от Китай. Патентът е издаден през 2007 година, когато в САЩ все още имаше различни правила за патентоване.

Практика на патентоването сега

Здраве в офиса - как да се пазим от вируси

Овлажнителите и климатиците в офиса не помагат за почистването на въздуха от вируси. Но има и други решения, твърди Антон Ястребцев, ди...

В Европейският съюз може да бъде патентован биологичен материал (щам), изолиран от т.нар. диво състояние. Точно такъв щам – изолиран, представлява 2019-nCoV. Но за да може да бъде издаден патент, изолираният щам трябва да е бил публично неизвестен (например да няма научна публикация за него), преди да бъде подадено искане за патент.

Освен това, патентът може да бъде различен по вид – зависи дали даден вирус може да бъде използван за някаква разработка от каквато и да е индустрия или ще се ползва само за създаване на ваксина.

В САЩ вече категорично не може да бъде патентован природен продукт (създаден от природата). В случая с 2019-nCoV става въпрос за щам на "див" вирус т.е. възникнал в природата (досега никой не е доказал друго публично) и за патент там не може да се говори, категорична е Васкес. Припомняме, че в социалните мрежи има много теории как частният американски университет "Джонс Хопкинс" е патентовал вируса още преди да избухне епидемията – подклаждани и от т.нар. live tracker на университета с данни за развитието на заразата по цял свят.

В САЩ обаче е възможно да се патентоват вируси, които се различават структурно от "див" вирус или да се патентоват вирусоподобни частици и вируси, създадени с комбиниране на ДНК (ГМО вирус). Това значи, че може да се патентова вирус с генна последователност, която липсва в "дивия" 2019-nCoV и на тази база да се създаде патентована ваксина, която пък да смекчи вирулетността на уханския коронавирус т.е. той да стане по-малко заразен и да се ограничат ефектите му.

OЩЕ: Китайски учени съобщиха за мутации на коронавируса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно