Радев срещу Ердоган пред Путин: Анализът на Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

12948

Президентът Румен Радев беше изненадан от срещата с украинския си колега Володимир Зеленски. Малко западни медии проследиха подробно това, но много руски медии я отразиха. Заглавията там бяха в стил, че Радев бил отрязал Зеленски за допълнителна помощ. Такова мнение изрази в Студио Actualno Милен Керемедчиев - дипломат, бивш зам.-външен министър, бивш зам.-министър на икономиката.

Имаше много интересно съвпадение в тезита на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков и президентът Радев защитиха. Песков каза, че посещението на Зеленски в България е с цел разширяване на конфликта и въвличане на нови страни – това напомня на думите на Радев, че не иска България да бъде въвличана в конфликта, анализира Кермедчиев. И напомни, че България единствена в НАТО засекрети каква военна помощ е пратила на Украйна.

"Когато засекретяваш това, което изпращаш, нормално е политически сили в опозиция да се възползват", заяви дипломатът.

По темата "Крим е руски", което Радев обяви преди време, Керемедчиев анализира – нашият президент беше принуден да се отбранява. "Радев беше в обяснителен режим, без президентът Зеленски да бъде агресивен и да го напада", заяви бившият зам.-външен министър. И напомни, че за Зеленски тази контраофанзива е решаваща – има един опит преди истинския старт на кампанията за президентските избори в САЩ, която ще наруши ритъма на оказваната американска (военна) помощ в Украйна. "Зеленски се държа твърдо, но не агресивно", смята дипломатът.

Бившият зам.-вътрешен министър обаче смята, че срещата на Радев със Зеленски може да се брои по-скоро за протоколна, не за официална: И Ердоган посрами Радев на тема "Зеленски, протокол и мир" (ВИДЕО)

Ердоган може да си позволи да играе твърдо с Турция

Турският президент Реджеп Ердоган може да си позволи да играе твърдо срещу Русия. Това не значи, че Турция ще престане да бъде фактор в процеса по започване и завършване на мирни преговори между Украйна и Русия. Такова мнение изрази в Студио Actualno Милен Керемедчиев - дипломат, бивш зам.-външен министър, бивш зам.-министър на икономиката.

Какво каза той: Година и четири месеца Ердоган играе много умела война. Първо се заяви като твърд и предсказуем член на НАТО – с предоставянето на дронове "Байрактар" на Украйна. От друга страна Русия не може да загуби Турция като партньор – например Турция, заедно със Сърбия, са единствените държави в Европа, които приемат руски граждани без ограничения.

"Турция може да си позволи да играе твърдо с Русия и в крайна сметка да ѝ се размине", подчерта Керемедчиев. И добави, че точно заради това Ердоган печели 2 в 1 – хем Владимир Путин няма как да си позволи да скъса с него, хем заради освобождаването на командирите-защитници на „Азовстал“ турският президент "да има очи" да блокира влизането на Швеция в НАТО, докато Стокхолм не изпълни турските искания по отношение на две кюрдски политически организации: Върналите се в Украйна командири от "Азов": От днес отново се включваме в борбата (ВИДЕО)

"Турция никога не прави ходове, които са неизгодни за нея", подчерта Керемедчиев.

Ердоган: Присъединете Турция към ЕС, а ние ще пуснем Швеция в НАТО 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари