След редица унижения: Руските шпиони пак са в играта и са по-опасни от всякога

5921
След редица унижения: Руските шпиони пак са в играта и са по-опасни от всякога
Снимка: Wikimedia/Andrey Stenin Андрей Стенин

Необичайно е шпионите да се подиграват открито на съперниците си, но в началото на годината директорът на ЦРУ Бил Бърнс не можа да се сдържи да не отбележи, че войната в Украйна е била от полза за неговата агенция.

"Недоволството (сред руснаците) създава възможност за вербуване на хора, която се случва веднъж на поколение. Няма да я оставим да бъде пропиляна", пише той във Foreign Affairs. Коментарът му явно е засегнал руските специални служби - както Москва описва разузнавателните си агенции.

Доказателства, събрани от лондонския мозъчен тръст Кралски институт на обединените служби (RUSI) и публикувани от The Economist, показват, че руските шпиони се учат от грешките си, коригират уменията си и започват нова фаза на политическа война срещу Запада.

Още: Естония спря хибридна операция на руските служби

Грешките на руското разузнаване

Последните няколко години бяха трудни за руските шпиони. През 2020 г. оперативни работници от Федералната служба за сигурност (ФСБ) се провалиха в отравянето на Алексей Навални - опозиционния активист, който почина в затвора преди дни. След това ФСБ даде на Кремъл розова представа за това как ще протече войната, подпалена от руския диктатор Владимир Путин, като преувеличи вътрешните слабости на Украйна. Службата не успя да попречи на западните агенции да откраднат и оповестят плановете на Русия за нахлуване в Украйна. Също така не пожела или не успя да спре краткия бунт на Евгений Пригожин. Присъствието на руската агенция за външно разузнаване СВР в Европа беше подкопано, като около 600 служители бяха изгонени от посолствата на континента. Разкрити бяха най-малко осем "нелегални" - разузнавателни служители, които работят без дипломатическо прикритие, често представяйки се за неруснаци.

Още: Доклад: Франция е била жертва на кибершпионаж, свързван с руското военно разузнаване

Руската пропаганда се промени

Проучването на RUSI е с автори Джак Уотлинг и Ник Рейнолдс - анализатори на организацията, и Олександър Данилюк, бивш съветник на министъра на отбраната на Украйна и ръководител на външното разузнаване. То се основава на документи, получени от руските специални служби, и на интервюта със "съответните официални органи" - вероятно разузнавателни агенции в Украйна и Европа. В края на 2022 г., се казва в изследването, Русия е осъзнала, че се нуждае от по-честни доклади от своите служби. Тя поставя Сергей Кириенко начело на "комисиите за специално влияние". Те координират операциите срещу Запада и след това измерват техния ефект.

Изглежда, че тази кадрова промяна е довела до по-последователни пропагандни кампании. В Молдова например някогашните разпръснати усилия за дезинформация срещу кандидатурата на страната за членство в Европейския съюз станаха по-последователни и целенасочени през миналата година.

Още: Путин готви за Молдова същото както в Украйна: Пореден сигнал и смразяващи паралели

Кампаниите, насочени към подкопаване на европейската подкрепа за Украйна, също се активизираха. През януари германски експерти публикуваха подробности за ботове, разпространяващи стотици хиляди публикации на немски език дневно от мрежа от 50 000 акаунта в продължение на един месец в Twitter. На 12 февруари Франция разкри голяма мрежа от руски сайтове, разпространяващи дезинформация във Франция, Германия и Полша.

В България също имаше развитие по темата: : Задържаният служител на ГДБОП предал на Русия секретни документи, засегнати са държави от ЕС.

Междувременно руската агенция за военно разузнаване ГРУ също преоценява своите умения. През последните години нейното подразделение 29155, което през 2018 г. се опита да убие бившия офицер на ГРУ Сергей Скрипал във Великобритания, разкри много от персонала, дейностите и съоръженията си. Това стана благодарение на разследващата медия Bellingcat, част от която е и Христо Грозев. Разследващата група използва за своите разкрития публично достъпна информация и изтекли руски бази данни.

Снимка: iStock

ГРУ осъзна, че изгонването на руски разузнавачи от Европа е затруднило провеждането на операции и контрола на агентите в чужбина - една от причините, поради които инвазията в Украйна се провали.

Голямата реформа

Резултатът е цялостна реформа, която започва през 2020 г., но се ускорява след началото на войната. Генерал Андрей Аверянов, началник на подразделение 29155, е повишен в заместник-началник на ГРУ въпреки множеството си провали. Създадена е нова "Служба за специални дейности".

Служителите на отдел 29155 Александър Мишкин и Анатолий Чепига, отровили Скрипал, вече не носят личните си или служебни телефони, а използват стационарни. Обучения се провеждат в различни убежища. Докато половината от персонала някога е идвал от "Спецназ" - специалните сили на Русия, повечето новобранци вече нямат военен опит, което затруднява западните служби за сигурност да ги идентифицират чрез стари снимки или изтекли бази данни.

Още: Зрелищно: Украинските служби подмамиха руски агент да напусне Приднестровието и го заловиха

Отделен клон на Службата за специални дейности - подразделение 54654 - е предназначен за изграждане на мрежа от нелегални служители, работещи в условията на така наречената от Русия "пълна легализация" - способността да се премине успешно дори при строг контрол от страна на чуждестранна шпионска агенция. Службата набира изпълнители чрез подставени фирми, като не допуска имената и данните им до държавните регистри и внедрява служителите си в министерства, които не са свързани с отбраната, или в частни компании. Групата търси и чуждестранни студенти, които учат в руски университети, като плаща стипендии на такива от Балканите, Африка и други страни от развиващия се свят.

Още: Какви тайни знаят Русия и САЩ една за друга? Анализ на проф. Румен Кънчев (ВИДЕО)

Разпределянето на империята на Пригожин

Руските специални служби бързо разделят помежду си и огромното военно-криминално предприятие на Пригожин - ЧВК "Вагнер". ФСБ ще запази вътрешния бизнес, а СВР - медийните оръжия, например фермите за тролове, които се намесиха в американските президентски избори през 2016 г.

ГРУ получи чуждестранните военни части, разделени на доброволчески корпус за Украйна и експедиционен корпус, управляван от генерал Аверянов, за останалата част от света. Последният не успя да постигне целта си да набере 20 000 войници до края на миналата година, отчитат от RUSI, въпреки че числеността "постоянно нараства".

Има и затруднения - синът на Пригожин, Павел, който по мистериозен начин остава жив и на свобода, е предложил войници от "Вагнер" на Росгвардия, което според авторите на доклада е предизвикало война в наддаването между гвардията и ГРУ. Крайният резултат от тази консолидация е съживяване на руската заплаха в Африка.

Още: "Кърваво злато": ЧВК "Вагнер" трупа все повече богатства в Африка и подпомага войната на Путин

Малко след смъртта на Пригожин в самолетна катастрофа през август 2023 г. генерал Аверянов посещава различни африкански столици, за да предложи "пакет за оцеляване на режима". На теория - предложенията включват предоставяне на военна сила и пропаганда на местните елити срещу съперниците им. В Мали създадената от ГРУ радиостанция Lengo Songo е една от най-популярните в страната. В замяна на това Русия ще получи икономически концесии - например литиеви мини и златни рафинерии, и така ще окаже влияние върху враговете си, може би включително възможността да откъсне Франция от урановите мини в Нигер. Франция се нуждае от уран за ядрените си електроцентрали.

След униженията - руското разузнаване е стабилно

Руското разузнаване е здраво стъпило на краката си след предишните унижения. През последните седмици базираният в Рига разследващ уебсайт Insider публикува поредица от материали, в които документира руския шпионаж и влияние в цяла Европа. Сред тях са подробности за това как офицер от ГРУ в Брюксел продължава да предоставя европейско оборудване на руски производители на оръжие, както и разкритието, че високопоставен съветник в Бундестага и латвийски член на Европейския парламент са били руски агенти.

Още: Евродепутат се оказа агент на Русия - години наред изнасяла информация към ФСБ

"Не е толкова зле за тях, колкото си мислим", казва разследващият журналист Андрей Солдатов. Според него руските служби "се завръщат с отмъщение" и са все по-изобретателни.

Владимир Путин, който някога е бил офицер от КГБ, "се опитва да възстанови славата на могъщите тайни служби на Сталин", обяснява Солдатов пред The Economist. Журналистът посочва случай от април 2023 г., когато Артьом Ус - руски бизнесмен, арестуван в Милано по подозрение в контрабанда на американски военни технологии за Русия - е върнат обратно в Руската федерация с помощта на сръбска престъпна банда. Това е често срещан посредник за руските служби. Ус не просто е върнат, той бяга от италианския арест и дори разказа как било "като на филм". Артьом е син на губернатора на Красноярск Александър Ус, който подаде оставка от поста в края на април, 2023 година: Като на кино: Синът на руски губернатор избяга преди да влезе в затвор в САЩ

В миналото, казва Солдатов, ФСБ, СВР и ГРУ са имали по-ясно разпределение на работата. Вече не е така. И трите служби са особено активни в набирането на кадри сред потока от изгнаници, напуснали Русия след войната. Лесно е да се скрият агенти в голяма група и е лесно да се заплашват тези, които имат семейства в Русия. Германия е особено загрижена, тъй като многото руснаци, които са се преместили там, биха могли да бъдат вербувани за руските шпионски структури. Напливът от новопристигнали се дължи отчасти на това, че балтийските страни са станали по-враждебни към руските емигранти.

Кибероръжията на Русия

Освен това руската кибернетична активност става все по-силна, посочват в доклада си от RUSI.

През декември САЩ и Великобритания издадоха публични предупреждения за елитна хакерска група на ФСБ, която от години действа срещу страните от НАТО. Следващия месец Microsoft съобщи, че руската "Cosy Bear" е проникнала в имейл акаунти, принадлежащи на някои от най-висшите ръководители на компанията. Това се случи в допълнение към сложна кибератака на ГРУ срещу електропреносната мрежа на Украйна, която предизвика прекъсване на електрозахранването, очевидно координирано с руските ракетни удари.

Още: Хакерите стават все по-важни във войната в Украйна. Ето защо

Обновяването на руския разузнавателен апарат идва в решаващ момент в конкуренцията между Изтока и Запада. Годишният доклад на норвежката разузнавателна служба, публикуван на 12 февруари, предупреждава, че в Украйна Русия "изземва инициативата и печели предимство във военно отношение". В еквивалентния доклад на Естония, публикуван ден по-късно, се казва, че Кремъл "предвижда възможен конфликт с НАТО в рамките на следващото десетилетие".

Приоритет за руските шпиони е да се подготвят за този конфликт не само чрез кражба на тайни, но и чрез разширяване на пукнатините в НАТО, подкопаване на подкрепата за Украйна в Америка и Европа и намаляване на западното влияние в Глобалния юг.

Още: Руските служби са получили нареждане да ликвидират пилота, който се предаде на Украйна с хеликоптера си

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари